Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    ДАЛИ бебе од 2 месеци се плаши од темнина во соба само со столна ламба запалена тоа значи околу 40% светлина цела ноќ а ми плаче после капење не цица и плаче додека не заспие а тогаш палам столна ламба која свети цела ноќ??

2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Не би требало, мене така ми плачеше син ми ( после бањање до заспивање) ама кај нас беа грчеви. Ние секако спиеме со ламба....

3. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

и КАЈ нас се грчеви ама татко ми запнал страв му е.

И дали е подобро потечна мрсна павловичева или густа на бекутан.

4. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Таа густата на бекутан што ја спомнуваш дали е кремата со цинк оксид? [​IMG]

Ако е таа, се користи за црвенило и пеленски осип немаш потреба инаку да ја користиш како павловичева.

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Така е, за секојдневна употреба онаа во плаво пакување со портокалово капаче.

6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

ДА за секој ден со портокалово капаче а за по потреба со цинк оксид. Ама многу ми е густа оваа со портокалово капааче.

7. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    здраво мамицки

мојот син се родо пред 4дена еве и дома дојдовме ама никако да заспије цела нокј само плаце саја само да го дрзис на раце да се лула.инаку го дојам и секој пат ког. менувам памперсот кака на поцетокот темно боја сега од вцера золта боја дали е нормално многу су. загризена да не е болен.
    поздрав

8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Добро ни дојде мамичке :)
    Ајде први денови дома ке се навикнеш, на бебето исто така му треба да се навикне на својот дома,па ке плаче нема да спие и плус стомачето е тука додека се намести попучето ке има малце мака.
    За мочката и кај нас беше некогаш жолто некогаш бело,ни рекоа дека е нормално :) не се грижи малце по малце ке помине.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    мојата ќеркичка има месец дена, оваа недела си фати ритам си спиеше навечер по четири саата, ќе стане ќе си цицне и пак продолжуваше да спие така што убав ритам фати. Но овие два дена е многу кенкава, сака само во раце, ја оставам ли во креветче се буди одма и не сме спиени воопшто од вчера, дремнува по 15 минути и се буди. Инаку си цица, си полниме пелени и не гледам некој друг проблем. си мислам да не е тој скок во развој, нека кажат поискусните мамички?!

10. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    Slimy ние го имавме истиот проблем навечер плачеше и мислевме дека ја мачат грчеви (и покрај тоа што знаев дека покасно почнуваат грчевите) меѓутоа на крај искочи дека плачело од глад , се додека не го дохранивме не се смири, јас исто го доев мислам на 15 мин преку ноќ од што незнаев што му е, но откако го дохранивме се смири и си заспа. Мој совет пробајте со дохрана само да видите да не е гладно, тие први денови мислам дека млекото не им е доволно (барем кај мене беше така).

11. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    Е исто и кај нас беше така, ми фати синко убав ритам на спиење ама од понеделникот навака никако несакаше да спие и јас си мислев дека е тој скок во развој ама да не е рано? и еве од сношти пак си се вративме во нормала дури и ми почна повеќе да гуга да ми се смее, ни траеше несоницата 3вечери среќа што со толку поминавме иначе ако потраеше повеќе ќе паднев за спиење

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nie imame nepolni 4 meseci pa spieme po najcesto 15 min do pola cas, epten preku sila do eden sat jas ako ja drzam. Vaseto e skok vo razvij bas od treta nedela nekade pocnuva skokot. Nisto strasno kje pomine :) doprva ke pocnat da menuvaat.
    Slimi vas kje pocnat da ve macat grcevi. Kaj nekoi deca gi ima preku celiot den, a kaj nekoi na periodi se javuvaat. Mnogu guskanje i miluvanje cesto na grada i neka zdrigne,drzi go ispraven sinko. Kontakt koza na koza i legnato na stomace i tapkanje po gazeto. Kakata treba da e zlatno zolta i normalno e. Na pocetokot site kakat temno potoa zolto. Mozebi nekogas i zeleno kje ti iskaka ponatamu i toa ne e strasno. Prvite sest nedeli e vazno da e na grada i da cica da se vospostavi laktacija. Pozdrav. Se izv za lat od mob sum nejke da smeni font

На slimy и Jeny им се допаѓа ова.
  13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    А што е тоа скок во развој?

Дали смеам да одам на забар за да ми направат заб со анестезија?

Ние имаме грцеви НЕОДРЕДЕНО преку ден навечер секој ден и ноќ ни носи нови авантури.

Скоро сме 2 месеци па не поминуваат понекогаш ждрига понекогаш не. Спиеме со галење по главчето.

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Побарај на фејсбук "соба за доење" стани член, има корисно довети за доење и воопштоза бебињата, а и за скок во развој.
    Според истата докторка мислам дека смее анестезија за време на доење ама пак пиши и прашај. Се вика др, Јулија и ќе ти одговори на се во врска со доењето.

15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    И нас иста мака не мачи од синоќа. Нејќе да спие во креветчето, секундарно се буди или највеќе за 5 минути... Си велам каде погрешив сега, како преку ноќ стекнува навика да спие во раце :^) . Всушност цело време имам впечаток дека е во полусон, не спие цврсто... што и е врска немам.
    За овие два месеци колку што е моето бебе, постојано си имаме проблем со заспивањето. Не фати цуцла и мислам затоа потешко ни оди. Но сепак со малце труд успевавме, и си спиеше во креветчето по 2 или 3 саати во последно време, па се будеше. си цицкаше и пак на спиње. Ама синоќа :x само во раце. Ете ја сега 15 минути во креветчето успеав да ја заспијам, се молам да си поспие, да одмориме и двете. Зошто сега овој проблем со спиењето стварно не знам... А станува нервозна кога е ненаспиена :worried:

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Скок во развој е кога на бебето му се случува нешто ново.
    На пример кога почнува да се смее, да гуга, да лази, да оди и слично. Сите тие нови случувања и напредувања кај бебето претставуваат скок во развој.

Тоа се деновите во кое детето изненадувачки развојно и моторички напредува, а како последица се јавува вознемиреност, промена во навиките на спиење и хранење, како и зголемување на апетитот. Скоковите во развојот обично траат неколку денови, па после тоа рутината повторно се воспоставува.

Најчесто се случуваат на третиот ден по раѓањето, седум до десет дена, три недели, шест недели, три месеци, шест месеци и девет месеци.
    Сепак не се ова најпрецизни периоди на скок во развој, истите можат да се јават и во некој друг период.

17. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

Сега ми е јасно, фала ти. Значи затоа мака мачевме за спење неколку вечери. А ја имам др. Јулија одамна уште во бременоста и и пишувам стално и следам случувања. Поздрав до сите вас :)

18. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Мамички, како симнувате температура? од запчињата од синоќа сме со 37,7 и не сака да се симне. пробавме со ефералган,со чорапчиња со оцет, го расоблеков, ама не се симнува. среќа не оди ни нагоре. Инаку он си е мирен, весел, само повеќе сака да спие од температурата. не знам веќе како да му ја симнувам...

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.473
    Допаѓања:
    150.501
    туширанје со млака вода.
    имаше некој лек со белка и сода разматена и да се мачка по телото ама не сум го пробала.
    со помин :)

20. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Пробај со почесто туширање