1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Ние сме на АД,ама исто така се напнува при секое какање.

2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Добро утро :)
    Јас се извинувам што не одговорив на прашањето за бебе готвач, баш сеа се мислев за малата и ми текна (facepalm)

Знам на почетокот е малце збунувачки, и јас не знаев за првото па вака ми објаснија : Доколку почнуваш од 4 месеца, прво оди со пробување на вкусови,доколку завршите со пробување пред 6, почнувате со мешање меѓу нив додека направи малото 6, после се водите од апликацијата.
    Истото важи и со почнување од 5 месеца.

Убав ден.:sun:

На dunika, mal.ecka, BY<3 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    492
    Се вцрвенува како пиперка.. мн мо е грев

4. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Убав ден мамички :sun:

Редовно ја читам темава, дојде време и да се "активирам" со прашање :D Дали може бебе од 12 дена веќе да има грчеви?
    Само на доење сме
    Со топла тетра на меше се смирува, но дали може да давам капки од сега и од кои сте задоволни?

На dunika, mal.ecka, elcezelce и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Ние сме 14 дена, на аптамил 1.. пие 60мл на 2.5/3 саати.

6. EmmaLO

EmmaLO Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    Мајки, беби е 6м почнавме со пробување овошје, зеленчук, дали имате дадено комбинација јаболко морков? И дали давате нешто друго како просо, палента и сл?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Не знам кај да пишам, ајде овде. Сакам да му купам на бебето подлога за играње на под со играчки. Во енцименци се 3000денари, а во Лотус М и Пи Ки се под 1000денари. Кинески се сите, не ми е јасна огромната разлика во цена. Од каде имате земено? Како сте задоволни?

8. EmmaLO

EmmaLO Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    Здраво, јас на моето му ја порачав од nama.mk беше околу 1000ден заедно со достава. Не е како тие од 3000 ама добра е, беби многу се радува кога си игра тука☺️

На Sreka16 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да можеш капки и за грчеви и со комбинација на пробиотик. Прави масажа на мешето, дигај му ги нозете нагоре и многу гушкање. Ако е на доење давај да цица кога сака.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Од Локо кроко

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.929
    Допаѓања:
    142.927
    Може да се јават грчеви. Ние бидејќи подолго бевме во болница, таму сестрата ми рече капки да му купам и да давам.
    Ми рече Еспомисан(не знам дали беше вака точното име:)). Но, јас со ќерка ми имав добро искуство со Колиеф и од нив земав и за малото. Пробиотик никој не ми кажа да земам.
    За ад се ставаат во млекото, а ако добро прочитав за доење треба во лажичка со млекце ќе му дадеш па ќе го доиш. На 6ч по 4 капки.
    Ама најдобро, може да си прашаш педијатар, а во аптека ќе ти објаснат употреба и дозирање.

И добредојде:inlove:

На dunika, mal.ecka, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Ви благодарам @BabyT* @flower30 и добро ве најдов :inlove::hug::f:
    Масажи и вежби правиме редовно, ја дојам на барање кога сака и колку сака, ама два дена забележав дека плаче повеќе од вообичаено и тоа навечер приближно исто време и ги витка ножињата. Ќе ги побарам капките и ќе купиме и термофорче за стомачето.
    :hug:

На dunika, mal.ecka, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ние вака се справуваме засега со грчевите: кога го боли стомачето и му се стврднува ептен од насобрани гасови почнува да се нервира и плаче. Нудам града обавезно, често така се потсмирува. После доење давам капки Lefax кои се ептен ефикасни (не знам дали ги има Мк). Потоа за да го смирам, бидејќи се грчи, му пуштам white noise на yt, малку се опушта, и почнувам со масажа на стомачето. Значи важно е да биде ефикасна масажата, да му се помогне да ги исфрли гасовите- нежно, со горната 1/3 од прстите, со благ притисок, без хектика, околу папочето, во правец на стрелките на часовникот (така се движи дебелото црево). Потоа ножињата како точак возење.
    И најбитно, заклучив дека коликите се покомплексни од обични стомачни болки. Му треба многу гушкање, топлина и носење на бебето!
    А колку повеќе плаче, толку повеќе воздух голта и лесно се влегува во тој магичен круг, што е доста тежок и за бебе и за мама

На sweet-17, EmmaLO, Flyfly90 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    После 7 до 10 се јавуваат грчеви ,можеш да ставаш топла пелена на меше или термофорче ако имаш ,јас сум давала биогаја пробиотик и гас бимби капки на природна база се и најмногу од сите други ми помагаа .

На Thallia и flower30 им се допаѓа ова.
  15. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Честитки мајка. Да бебе од 12 дена може да има грчеви. Јас на бебе му давам чај од Бекутан.

На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Мајки имам проблем кога ќе се уклучам на форумов. Се ми кочи и неможам да пишувам. Дали има некој сличен проблем?

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Пеперутче, ако нешто научив од првото..тоа е да не се фрлаат пари безпотребно :D Разгледај убаво, не се брзај, зошто утре кога ќе почне да лази ќе го зафрлиш во некое ќоше :D Истото важи и за играчки, најубаво се игра со влажни марамчиња, шишиња мали, кутичиња од кисело млеко, кутии големи, и ред други работи кој што може се прави тури претури :D Ја веќе не купувам скапи играчки, џабе само стојат кога не се играат.

Ќеифот е голем знам, ама на детето не му битно дали ќе лежи на меко ќебурче или на некоја скапа подлога се додека си ти до него. :D Истото важи инза играчките , парите мора рационално да се користат. :hug:

На Mami3, dunika, MinnieM и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Имав јас од сабајле, сега се е во ред. Ми заглави не можев ништо да направам.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Што ставате за затнато носе? Ние сме 33 дена, дури во 19 часот ќе одиме кај матичниот

20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    7.692
    Физиолошки раствор и со аспиратор влечеме

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.