Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.246
    Не знам дали е скок, промена или пак нешто друго е причина. Пред два дена си дојдовме Мк, од Австрија како да донесов друго бебе. Почна да станува со вриштење, цела ноќ не сум спиена, тамо пак спротивно, ги прифати моите без проблем, си нанкаше мирно. Цело сабајле плаче со солзи крокодилски хистерично, закачена е на мене како куала. Натаму кога одевме немаше промена во однесување иако поминавме пат и сменавме место. Сега завршивме во Ремедика, ја однесов само по памперс полу одкопчан оти ненормално вриштеше. Според нив здраво бебе е, крвта и е супер, брис и зедоа од нос и само мокрача накнадно да однесам. Со ушињата нема проблем, запчиња мачат подолго време ама не се ни никнати. Не е јадач голем, не качува на килажа. Според докториве слабичка е и морам со сила да и буткам храна. Другата недела имам контрола кај др.Марина, денес докторка ја прегледа што беше слободна. Со 3.600 е родена, за недела дена сме 6 месеци 6.500 има..
    Мајки како се вашите бебиња? Знам дека пишувавте како 5ти скок ви беше страшен и со нон стоп плачење, дали изгледаше слично на ова? @SanelaS @Cherry333

2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    7.692
    Мојов вришти околу спиење. Нема врска скокот, еве демек е излезен сега, вчера се утепа од вриштење пред спиење, од сабајле пак исто. Сега тера втора дремка саат време, денес ќе надокнадува за вчера што драматизираше. Не знам што да ти кажам, ај што секое бебе е различно, па и истото секој ден различно понашање вади. Пред некој ден заспа во количка, вака не се даваше, утредента викам супер спие во количка, врти врти кругови низ улици не бе не спие. Го зема мм во раце, уште не влезен од надвор заспа. Порано барем во раце се смируваше, сега навечер некогаш вришти и кога ќе го ставам на кревет заспива, се смирува. Се превртува во сред ноќ, па се буди. Абе лудило ни е со спиењево. А преку ден друго дете, се смее си игра со сите многу е питом. Не знам веќе ништо, ќе пораснат само тоа ќе кажам. Да се живи и здрави и ние да зачуваме живци :rofl:

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Јас го носев моето кај него, докторот е одличен

4. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Moze li da mi kazes kolku e pregled kaj nego prv ?

5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.479
    Допаѓања:
    7.064
    Kaj mene bese bas kako sto pisuvas traese otprilika edna nedela ostanav bez grb i glava zasto samo bese zalepen za mene i samo vristese piskase sto vo nervi dlaboko prodirase.Isto i odbivase da jade pa vo nekolku dena samo mleko nudev zasto bese nezamislivo da gotvam kasi koga so samoto priblizuvanje ba lazicka crkase do beskraj.Vo toj period mu gi masirav so gelce za zabi i nepcata zasto bese uzesno nervozen.Niti na podloga ni vo krevet mozev da go ostavam ili pak da se zaigra so nesto mi se idese da soberam se i da frlam.Taka da ispadna kaj nas da e skokot.

На Bubish26 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353
    Единствено шише т.е чаша со клунче од tommee tippee ми прифати ама веќе сме 8+ додека претходно со секакво шише пробав ниедно не го сакаше

7. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353

Офф нез за толку мало ни се нема случено, белки има некоја поискусна членка да каже мислење

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    1500 денари преглед со ехо

На Cherry333 и Sandra456* им се допаѓа ова.
  9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    3.998
    Мојата докторка од 6 месеци кажува за воведување дохрана, ама и порано да кажеше јас знам од другите 2 деца и ќе си почнам од 6 полни.
    Има време да јаде, цел живот ќе јаде ќе јаде та дур ќе ти се смачи да правиш каши, да вариш, да блендираш.
    Нека си цица колку може повеќе или на Ад сте, не знам, има време за јадење.
    Не знам зошто сите брзаат со таа дохрана, стварно не ми е јасно :?: :shake:

На Sexybaby86, dunika, koritsaki и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    3.998
    Ништо не е и чајче малку да му дадеш, не е препорачливо де, штом сте само на доење, до 10 дена се толерира, па после се реагира, ама ако ти плаче штом викаш може му е тешко, го боли меше, сака да си олекне....
    Најдобро напрај му чајче ти, свари вода и стави неколку зрнца ким внатре, почекај 10-15 мин и прецеди го и дај му ја водичката да ја испие. Околу 20-30 мл му напрај не повеќе па ќе видиш дали ќе се искака. Бекутан немој,не давај, има многу шеќер во него.
    Јади ти цвекло, круши и киви, тоа помага многу за запек, да знаеш. Тоа оди и во млекото и може да му помогне и на бебчето да се искака.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А да го смениш пробиотикот?

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.819
    @lavinija28 јас не би буткала топломер во газе на бебе по ниедна цена. Кој ке е крив ако се скрши?
    Земи си глицеринско чепче.

На Bisera2020 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.279
    А со пробување вкусови кога ќе почнеш?

14. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И ние од 5 + пред 2 дена..... Лудило мрштење плукање и гадење.... До сега морков пројдовме од утре или банана или брокула па да видиме :)

На koritsaki и SanelaS им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Ме не ме прашуваш ама се најдов прозвана :/ другата недела полниме 6 незнам што и е деновиве како поулавена не сака да спие ако нема цицка во уста 100 пати погледнав ништо нема на повидок на непцата не е ни гладна а устата долна цело време ја цица 1 саат прееска плачеше од што и се спуе а неке да заспие до сега ваков проблем сме немале ништо не и е интересно повеке од 2 мин и кога е наспана... Долу на под ја оставаѓ на меше до кај 7 8 мин ке поседи и се нервира.... Не сака да лази и тежи газот (3200 родена а сега сме блиску до 9 кг) не сака да лежи на грб..... Да седи не смее рано и е и што ке прави само да се плачело и кенкало... Ако и е далеку играчкатта плаче да и ја подадам незнам што и е не беше ваква..... Како беснило фа фатила :/ ако е скок ајде веке кога ке пројде

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Женски, да не ве означувам сите, конечно се покака сам, без никаква провокација:)) Стана од спиење, му правев масажи на стомачето околу папучето , вежби со ножињата и после го наместив во положба како што малите деца се издржуваат кога какаат. Пушташе гасови и си се покаакка:) Ох, и мене ми олесна оти стварно се мачеше деновиве,црвенееше и пред една вечер ме преплаши од нигде никаде само наеднаш цел се стегна ама пре пре силно и скрос поцрвене и спишти најгласно до сега. Пробиотик линекс користам ама овие два дена не му давав бидејќи ми е страв и тој запек да не ствара. За топломерот, и мене ми беше језиво и арно што немаше потреба да го ставам, ама ако бев приморана ќе го држеше некако сопругот а јас набрзина некако ќе реагирав...се надевам нема да има потреба така да правам:(Ќе пробам да јадам овошја како што ми пиша @Kallias2п.с си заспа како преморен...

На Kallias2, *malenavolena*87 и Jana06 им се допаѓа ова.
  17. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Само на доење сме. Бебе е супер напредно, 8кг за 4 месеци.
    И кога ми кажа вчера пробувАње вкусови и дохрана малку ми падна чудно зошто мислев се почнува од 6. Ама гледам скоро сите почнале од 5+

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Почна прво со зеленчук па овошје? Или нема врска?

19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.479
    Допаѓања:
    7.064
    СЗО вика најрано што може е 17 недела , најкасно почеток на 7 месец. Се друго дали од 4, 5 или 6 зависи од многу фактори , од препораки на педијатри , на спремност на бебето , потреба на бебето и слично како и на крај твоја одлука секако во консултација со педијатарот. Јас не сум во Македонија тука препораките се други да не те збунам со мојот одговор од погоре.

На Cherry333, koritsaki и RAK91 им се допаѓа ова.
  20. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Зеленчук морков ама не верувам дека ке терам само зеленчук валда ке мешам