Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Да не си од Гевгелија и околина па си била кај докгорката на вакцини што е??? Она и на мене тоа ми го предложи без никаква потреба.... Како што гледаш не ја послушав.... Или можда има и некој друг со слично мислење

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.479
    Допаѓања:
    7.064
    Мајки знам дека има теми за се и сешто ама немам време да ги читам сите по ред, би требало да идам на гости во Македонија па ми требаат следните информации кои пелени ( освен babylove i pampers ) , кој детергент и од каде купувате кашички и такви работи гриз ориз кексолино на пример да не лутам како падната од марс.

3. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Заборавив да го прашам педијатарот, читав дека е нормално ама ај пак да си прашам. Моето бебе е машко и моментално ма цицињата има топчиња. Во прирачникот од Систина пишува дека е нормална појава од хормоните на мајката и дека треба да се изгубат од 6 до 12 недели. Некој искуство со ова?
    Ние оваа недела ќе правиме 1 месец.

На Филотеа и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Jа имам ќерка велеа дека е нoрмалнo педиjатрите.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Така е, од естрогенот се топчињата и евентуално акни ако има по лицето. Ќе пазиш градите да не ги притискаш и ако станат црвени стави му ладни облоги ациди борици.

6. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.279
    @lavinija28 пиј многу вода ти,а кога сакаш да се икака Магнезиум 300мг напиј се,делува брзо.
    За топломерот не е воопшто језиво,не се става цел и нема шанса да се скрши,гумиран е предниот дел,а се става врвот исто како да мериш температура и нежни кружни движења,масажа на ректумот,не е само да се стави маст внатре.Ти ја разбирам маката иначе,и јас некогаш се стегам кога напнува малата:))

@RAK91 не се води толку строго по шеми,ти пишаа погоре 17-27 недела е временска рамка за почнување со дохрана,а најважно е да го пратиш и самото бебче,ке почне само да покажува интерес.Ке ве гледа вас кога јадете,ке ја следи лажицата,ке мљацка со муце и сл..
    Јас планирам со полни 5 месеци да почнам со вкусови,и тоа со зеленчук.Би избегнала шеќери од овошје на почеток.

На Thallia, RAK91, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    7.692
    Јас виолета користам, слипи ги фалат од зегин исто. Ариел бејби детергент, а кашички и житарки на хип имаш во аптеки, маркети и дм. Во дм јас одам сеа со коронава и се си купувам, таму се има.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  8. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    искуство за пред вакцинирање како ги прегледуваат,односно што прегледуваат,посебно во Јане Сандански во Аеродром ?

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    7.692
    За јане не знам точно, на друго место во Скопје, денес примивме вакцина: мерење килажа и должина, диши диши, грлото проверка и крвна слика на увид

10. peperutka87

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    таму ке му земат крв или да одиме со векје направена крвна слика?

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.756
    Допаѓања:
    7.692
    Со направена крвна слика. Ние правиме во авицена, 200 денари е на приватно во аеродром, за 20 минути резултати има. Жив човек нема, таму најлабаво ќе завршиш со оглед на ситуацијава. И ги боцкаат бебињата со некои специјални иглички, бебе глас не пушта :). Сепак, јави се во пунктот, може нема да ти бараат кс, тоа зависи од пункт до пункт

12. peperutka87

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    фала :)

13. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Според ова што го кажуваш ное веќе треба да почнеме со пробување :D Секогаш кога јадеме со сопругот, он и да е јаден и да спие ќе стане не знам како осеќа го земам и го дтавам до нас во количка. Па како следи со поглед леле.. пред некој ден јадевме лубеница и така со устето правеше како што викаш ме фати жал мораше да му дадам да лизне, и тоа со сласт шмукаше. Можеби згрешив што дадов ама жал ми беше..

На Dianas, Jana06 и dunika им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.244
    Мајка во Дм купувам исто што и Австрија, ориз гриз најчесто во Зегин.

На Dikinzi и SanelaS им се допаѓа ова.
  15. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.279
    @MinnieM колкав е дечкото^_^
    Биди среќна,сигурно ке ужива кога ке почне со јадење:)

@Bubish26 имам една бебе книга,баш вчера читав дека можат да сменат темперамент и расположение при промена на клима,особено ако се оди во потопло,како во вашиот случај.Дај и ден два да се аклиматизира.

На Bubish26 и MinnieM им се допаѓа ова.
  16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    И јас така си мислам :D сега во сабота 4 месеци:inlove:

17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.278
    И јас мислам по некоја мајчинска тактика, подобро е со зеленчук да се почне, како поблантави намирници се. Па и еден доктор педијатар велеше во една емисија, кога се јави една мајка да се жали дека бебето ѝ нејќело зеленчук а овошје многу, тој ѝ рече - па зошто сте почнале со овошје, со поблагото, затоа не ви ги сака зеленчуковите оброци.
    Значи први на ред зеленчукови каши, потоа овошјето, сокчиња било какви, џомти органски, никави не планирам да давам. Вода ќе прашам дали смеам. И исто никако ставање сол и шеќер во кашичката.
    Денес на вакцина кога бевме, ја прашав докторката, која инаку е доста возрасна и со искуство докторка, за вкусови пробување и дохрана. Ми рече да почнам од 5 месеци и две недели, ми рече - не брзај одма да даваш дохрана, има време. Ете ќе речеш од постарите, тие давале и на 2- 3 месеци дохрана, ама мене така ми сугерираше. Така и ќе ја послушам.
    За бебешко мало желудниче, млекото му е основа.
    Туку дали на почеток да биде блендирано или ситно пасирано? Се двоумам.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.279
    @elenaklasik јас планирам со морков,тиква,тиквица да почнам,едно по едно се разбира.Ке ги варам во малку вода па ке пасирам мазно со рачен пасатор.

На elenaklasik и RAK91 им се допаѓа ова.
  19. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Kaj mene malata imase taka poduieni i bea gradickite ,od tvojte hormoni se , ne ja stiskaj samo na niv pripazuvaj i ke si se povlecat sami od sebe nas ni se povlekoa 3tata nedela ,a ako vidis crvenilo okolu niv ke odis na lekar za antibiotik

20. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Не, во Ремедика :) А и вчера стававме вакцина, па и таму истото ми го кажаа.

@dunika Ќе почнам и јас од 5ти со зеленчук, иако ми кажаа со овошје, како што пиша @elenaklasik. Првите три дена со зеленчук, така што требало првиот ден 3 лажичиња, вториот 10, третиот 15.

Колку има твоето бебче @dunika ?

На dunika и elenaklasik им се допаѓа ова.