Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

И јас не знам веќе што со затнатото носе. Посебно ноќе како хрчи лелеее. Вака однадвор се е чисто ама кога диши, а посебно кога цица се слуша ко внатре да е запушено скроз. Ставам повремено солен раствор, директно во носе капнувам ама не гледам некоја разлика...

Butterfly1107 likes this.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Моето е 2 месеци и ортопедот вчера ми рече да ја исфрлам корпата и да не ја користиме повеќе зашто веќе допира со ножињата, а си мислев до 6 месеци ќе тераме. И сега треба да го возам во оној дел и за седење што е (легнат нормално) и баш се изнервирав. Некако уште ми е бебенце и позаштитен е во корпата. Во транспортерот смешен изгледа зашто е крупно бебе и веќе едвај го кревам за до кола.

dunika and Butterfly1107 like this.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

@dunika на 4 месеци можеш да ја исправиш на 45 степени количката за да може да гледа. И совет од ортопед да биде врзана само со каивчињата долу околу струк, не и тие преку рамо што одат, за да вежба мускули на грб и стомак, да се исправа сама.

4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

На менување пелена пред малку видов засушена, црвена крв на папочето:( досега кога го отварав да го чистам само засушен жолт секрет имаше. Пред 5-6 дена му падна остатокот од врвката инаку. Охх нормално ли е ова?

*malenavolena*87 likes this.
  5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Ние односи немавме и сеуште немаме јас дека природно ми е страв да не не е заздравена раната иако изгледа заздравена...ама па си се галевме и на "рачно" сме сеуште :D:D:Dи не се чуствував нечиста воопшто:?:

6. mother_nature

mother_nature Истакнат член

И јас природно сум, не бев ни сечена ни шиена, немам ни болки ама ради овие 40дена се припазуваме:D

7. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Normlano e jas otkako padna papoceto pri sekoe cistenje vnatresno so hidrogen otposle na sledno menuvanje pelena sekogas zabelezuvav zasirena krf pa povtorno cistev i taka nekolku dena bese i posle samo prekina..bez griza normalno e. A dali stavas bivacin prasok ,i sto ti rekoa za zoltiot sekret ?bidejko kaj nas nemase zolt

8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Do 40 ne treba da se ima odnosi zaradi toa sto e potrebno vreme na teloto i matkata da se vrati na svoeto mesto , po 6 nedeli od poragajot se odi na kontrola kaj ginikologot i toj dava zelwno svetlo za natamosni intimni odnosi.

mother_nature likes this.
  9. belmoni

belmoni Истакнат член

Бебето ми е два месеци полни, сакам да порачам вакво, дали ќе ми биде од корист и полесно бањањето?
    665490v.jpg

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас го имам и моето бебе е 2 месеци и засега ми е многу небезбеден овој дел. Не би можела да го легнам и да не го држам. Јас си ставам 3 тетри во коритото, он си лежи и мене двете раце ми се слободни да го бањам. Јас би ти рекла да не го купуваш.

Bisera2020 and MinnieM like this.
  11. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Мислам дека нема воопшто да го искористиш...Јас купив сунѓер попрактичен ми се виде и раат сум знам дека нема да ми се лизне..за ова не сум сигурна толку

12. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Женски ние сме еден месец,моментално овие неколку денови заспиваме само во количка,во корпата,кажете ми колку долго можам да го оставам да спие во количка?

13. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Јаа во корпа го оставам преку ден да преспива рамна е и тврда мислам нема ограничување..а за во транспортер е 2 сати

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Јас ја исфрлив корпата од употреба сега на 4 месеци. Го ставив седиштето и кога шетаме го подигам на 45 степени да си гледа бебе. Исто правев и со првото по совет од ортопед. Врзана е само кај ноџињата како што кажа Китен, без горните каиши, зошто ги ограничуваат во движењата со рацете. Транспортер јас не би ако веќе и’ е мала корпата, туку седиште спуштено скроз, па штом добиеш зелено светло од педијатар/ортопед, ќе ја ставаш и под агол (обично дозволуваат од полни 4 месеци).

15. macence994

macence994 Истакнат член

Нас така коа ни падна папчето имаше крв отидовме на лекар и му пуштија инекција со К1 витамин а за жолт секрет незз оти така

16. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Majki dali slucajno moze vnesuvanje na sekeri ( caj bekutan i kapki koj se epten blagi za grcevi ) da stvorat zapek t.e da stane stolicata neredovna ? Do zavcera mi kakase po 3 4 pati na den moze nekogas i poveke, a eve vcera i denes samo 1 do 2 pati ama koa ke se iskaka kaka za.cel.den. mislev nesto da ne e do toa ili nema vrska bidejki osven cicanje i caj ne davam.niso dr :( i kapki normlano za grcevi i vitamini

lovely12 likes this.
  17. lovely12

lovely12 Популарен член

Може ли некој да каже кога се скоковите во развој кај бебињата, и што да се очекува?

18. lovely12

lovely12 Популарен член

И јас му дадов вчера бекутан и денес тешко какаше. Обично по 4-5пати кака, а денес едвај 2пати

19. Dianas

Dianas Истакнат член

Kaj mene e stalno nervozna, non stop plakanje, non stop vo raci, preku den spienje na gradi kaj mene ili tatko i (kaj drug nejke), odbiva da jade, edvaj na sila nekogas so molbi pocne da pie i toa da e ispravena, rika duri zajduva...
    Nekogas i koga e vo raci covek ne moze da ja smire od tolku sto rika..
    Prviot skok ne go ni osetiv ama 2riot edno 10tina dena poludev.. Sega sleduva 3tiot drugata nedela pa ke videme

A inaku onaka e mnogu mirno i milo bebe

Attached Files:

MinnieM and lovely12 like this.
  20. lovely12

lovely12 Популарен член

А ппосле скоковите што се очекува во развојот на бебето?