Да не била некоја на гинеколошки преглед после породувањето да ми каже што како, јас ќе одам во понеделник уште не ми е регулирано крварењето денед правев крвна слика и имам покачено леукоцити во урина а се друго од крвната слика е во ред и подобро отколку во бременоста???
Majki primetiv na dolnata vilica na kerkami kaj dvete dvojki kako da ima belicko od nadvoresnata strana. Neznam dali stanuva zbor za vadenje zabcinja, pa zatoa place.
Мојата се лигавеше,беше нервозна,бели непцинја и што уште не целллла година и првото запче излезе тек на 13 месеци
Не е касно на годинка првото запче?? Кутрото се изнамачило,се надевам ке поминеме со лесно. Сакам да прашам на 4/5 месечни бебиња колку мл млеко им давате и на колку сати? Незнам малава дали е гладна или најадена од што плаче
^150ml на 3 саати Инаку, ние на 4-5 месеци и каши воведувавме и каша мала тегла 120gr. не држеше 2 саати
Znam dosta decinja sto izvadile zapcinja na prvata godinka. Inaku i drugarkata i bratucedka mi na bebcinjata (imaat 4 meseci i edna nedela, rodeni vo ist den) ppcnaa.kasicki.da im davat po preporaka od pedijatar, oti na drugarkata maloto naprednalo samo 300 gr za eden mesec. Jas sum vo dilema i ne znam dali da pocneme so kasicki od kaj cetvrtiot mesec ili da bideme ekskluzivno doeni do 6ti mesec kako so sovetuva dr.Julija. inaku vo vtornik zdravje sme na vakcina i kje pobaram da ja merime da vidime kako napreduva. Vie kako planirate.so bebuvcinjata vasi, samo na doenje do 6ti mesec ili ke pocnete i porano so kasicki???? se izv za lat nejke da se smeni fontot.
Мене на првиот гинеколошки преглед докторката ме гледаше само на вагинално ехо, не ми направи вагинален преглед. Ми кажа дека матката и јајниците се во одлична состојба. Ме праша дали дојам, бидејќи менструација не беше на повидок. Еве три месеци како сум породена уште немам добиено. Следна контрола треба да закажам откако ќе добијам две менструации. Тогаш треба да направам ПАП тест. Јас (за жал) не го дојам синко ексклузивно. Многу ми е криво поради тоа, но морам да му давам адаптирано млеко бидејќи е анемичен. Анемичен е поради тоа што сум јас анемична еве веќе 3 месеци (по породувањето не успеав да се средам) :'( Кога ја проверивме крвта пред една недела и кога дознавме дека е анемичен се утепав од плачење и веднаш воведов адаптирано млеко три пати во денот по 70 мл и + продолжуваме со доење. Јас турбо работам на случајот да си ја подобрам крвната слика. Во вторник сме пак на контрола, ако е уште анемичен не ни бега терапија. МНОГУ, ама МНОГУ ми е тешко што дозволив да дојдеме до овој степен. Побарав совет во соба за доење, докторката ми одговори дека е нормално да се случи тоа во третиот месец. Јас едноставно не можам да оставам да се среди крвта сама од себе, не можам. Имам млеко, но веројатно не доволно, напредуваме ама секогаш сме на некоја долна граница. До сега ниту еден месец не успеавме килце да напреднеме. Поради сето ова многу веројатно е дека на 4 месеци ќе почнам да му давам кашички. Да имавме солиден напредок и одлична крвна слика ќе го доев ексклузивно 6 месеци, па дури потоа ќе почнев да му давам кашички.
Доколку имаш млеко и малата убаво напредува тогаш продолжите така,ке дојде време за кашички најубаво е млекцето од мама. Јјас секогаш викав дека до 6месеци ке дојам али за голема жал немам млеко,затоа ако имаш доволно и малата напредува одете така напред.
I nie dosega nemame kaceno tocno 1 kg, tuku po.800-900 grama, sto pedijaterot go smeta.toa za ok, a.isto i vo sobata.za doenje. Jas go izgubiv apetitott jadam dvapati vo denot. Se slucuva da si legnam i gladna od sto nemam volja za jadenje. Ne sum ja proverila krvnata slika, no sigurna sum deka mi e namaleno zelezoto.a i mnooogu oslabev vo prvite dva meseci 14 kg se mislam da odam narednata nedela udravje na lekar da se pregledam i da pobaram nekoj apcinja ili vitamini za zgolemuvanje na apetitot, sekako da odat so doenjeto (strav mi e da ne se odrazi moeto nejadenje na mlekceto, nedaj Boze) inaku i jas sum za doenje do 6 meseci. Okolinata preporacuvaat kasicki, neli nas na vremeto ne porasnale so kasicki use od mali i mandzi sme krkale, ne imalo.istrazuvanja i slicno. Sekako.jas ke se vodam sprema mojata intuicija i majcinski instinkt. Ako dopro napreduvame i narednite meseci zdravje ke si se doime. Inaku da ne urocam,.kerka mi si zaspa vo 21:45. si ja izbajnav i nemase placenje, fala na.Boga se nadevam deka ni pominuva toj period. Neka si spie mirno i slatko sega
Јас бев Cacuvche, Ме прегледа прво долу, (како тоалета што го викаат они со Бетадин) да ми ја види раната и после со вагинално ехо ме гледаше. Мене ми престана крварењето за еден месец иако јас не ни крварев многу. Половина месец и повеќе бев само со дневни влошки.
^јас бев неколку пати до 40тиот ден од породувањето бидејќи сум мн лошо сошиена...и ми рече последниот пат после едно 4 месеци да дојдам на контрола и пап. ама пусто сега дене утре ....се некако не можам.
Девојче дој си до 6 месеци, има време кога да јаде кашички, особено ако напредува убаво. Можеш да и даваш по едно лажиче две да учи вкусови со пет полни месеци ама и тоа не мора. Сепак мајка си,арно кажа, следи го инстиктот
Мамички зарем е можно сега да се повеке чести грчевите од предходно? Ние сме имале али никогаш толку голем проблем со грчеви,секогаш со масажа ке се смиреше а сега последна недела ја гледам нозе нагоре крева ги собира а навечер многу плаче никако да се смири зарем да се грчевите сега на 5месеци? Незнам што да е друго или имама мака од забчиња незнам оти вака силно плаче.
poverojatno e zabi da se otkolku grcevi-gledam 5 meseci e bebusot.probaj mackaj so nekoe gelce navecer na nepcata.kasicki jade?da ne i smeta nekoja namirnica?
не би носела толку мало дете во базен каде секој се капе и плус вода хлорирана.настинките друга приказна....
Не се грчеви,ставај ја на града да те почуствува и да се смири...можеби е активно бебе преку ден и сето тоа што го доживува тогаш го доживува и навечер и се плаши и е несигурна и затоа плаче цела вечер...ние имавме иста ситуација. Втора опција ти се забчиња каде што исто така освен ставање на града ништо друго не помага нажалост...што и да е ќе помине само треба многу истрајност... На каков базен мислиш, градски, хотелски, домашен? Јас искрено не би одела со толку мало бебе...море, езеро да, ама базен некако ми е шубе...
И јас си мислам дека не се грчеви ама некогаш си ги витка ноџињата како да ја боли,имаме 5месеци сигурно забчиња се спремат исто и кашички јаде али и давам по едно на секој2ден во мегу време не забележав да е чудна да ја боли нешто па да е од кашичките Незнам дали да направам пауза за да видам дали ке се смири плачот најчесто го имаме попладне се до 21ч за гушкање сњкогаш ја гушкам и милувам ама во тие моменти тешко се смирува