Мајки, некоја имаше баш прашано, бебето исто вакво и имало на рачето. Веќе недела дена е ова точка на ноџето, сега има некоја иритација и на рачето. И сакам да прашам која крема користите за препончињата? Пошо почнавме со поголема количина на кашички и почна да кака цврто, газенцето в пипрено и е..
I ja sum na 4ti kat i si ja kacuvam simnuvam bez problem kolickata. Na zadni trkala probaj mn polesno e sama leta hahaha. A da mi se mesa nekoj u dete ne dozvoluvam odma secam tuka. Baska ja neznam kako izdrzuvas bez tvoite roditeli. Sekoj den po celi denovi majka mi e so mene posle tatko mi od rabota doaga i taka sme zaedno. Sea bevme na vikend vo ohrid zaedno. A maz ti ide li na rabota? Veke ako se plasite tolku od koronata on sigurno e so mn.luge on ti e najopasen koga ke vidis. Sto ima vrska ti ako ne iskacas i ne se gledas so nikogo pa duri ni so tvoite koga on e sekoj den so luge. Se dvizi nataka navaka. Tuka pravila nema.... taka da utre kolickata i nadvor na vozduh hhhh
Mojava pa vo race nikako ne saka da zaspie.samo vo kolicka. Vrti glavata na strana ke ja povozam malce i koma hahaha
Jas si ja banjam preku den i nisto ne mi smeni vo rutinata. I ja taka mislev deka bebe ima nekoj red navecer ama ne e taka. Isto mi zaspiva vo 9 9ipol navecer i do sabajle si spie....
Кај мене, ја бањам со еуцерин маслена купка, и ја мачкам со мустела стелатопиа. Ај провери и на друг дел од телото дали има, кај неа се повлекоа ама има ситни како лишаи, баш прееска ја виде педијатарката рече ништо не е, ана секаде има.
Нешто не ми е јасно. Читам за скоковите се рачунале од термин,а не од раѓање. Моево е 3 недели порано родено, денес е 5та недела и се понаша ко да почнал скокот. Значи друго бебе буквално. Исто така сите нешта што ги осознаваат со првиот скок ги приметувам кај него. Ако сметам по датумот кога требаше да се роди денес би бил 2 недели... некако ми нема логика
Со Мустела Стелатопиа од почеток ја бањам, на Веледа ко за чудо ми се нафрла цела. Нема, само на овие места, на рачето од вечерва и е ама на нога веќе недела дена како лишајче, малце понастрана ја боцнаа вакцина, таму има уште грутка, мислев дан е реакција некоја ама толку да трае.. тек во петок имаме контрола.
Многу мајки се жалат од истово, дај да се втилиме и да дознаеме од што е Еднаш читав од животинчиња излегувало така, демек некоја габична инфекција, ама кај мене ни едната ни другата немаат допир со животни, сем внуциве ако имаат допирано некаде, па кај неа да се има префрлено зошто уште нема јак имунитет. Најчесто од мачки било така. И кај мене на малава, и излегоа по 2 дена, од кога за прв пат се виде со внуциве, сумњам на нив, по цел ден се во дворот, играат, чепкаат се и сешто, и да не фанале мачка, сигурно некоја се шета таму. И сменив омекнувач, па го вратив стариот, лишаите и се бели и мазни, туку речи само кожичето и се лупи.
Ништо не му е на физиолошкиот раствор неколку дена можњ да стои. Пишев пред некој ден дека терминот на универзитетската клиника го чекав 3 месеца за да у го видат окцето што имаше секрет. Никакви бросеви не направија само и го преглеедаа и видот. Се беше у редо. Кај некои бебиња трае подолго кај некои пократко. Моја беба имаше до вториот месец и и помина, а терминот дури сега на 5 месеци го добивме. Значи само масирање на кошето на окцето таму кај тоа топчето, кружни движења да се отворат камалите. Никакво мајчино млеко или камилица, штети и можно.е од тоа да се појавува стално. Со чисталка за ушиња или со туфери ќе наквасам и од надвор навнатре ќе исчистам Стално повраќаше кога беше помала Почна и мојата да се обраќа и преку ден а и ноќта, па испушта некои звуци или ќе закенка и ја осеќам па ја вртам. Почесто сега сака да спие ма страна, па јас лежам залепњна до неа да мњ допира на лицето и да спие. водичка некоја лажичка му дај
И мене бебето тој период чудно ми се понашаше и некоја тука ми кажа дека има мал скок во 3 недела што го нема во апликацијата. А може и едноставно бебето си сменило 'рутина'. Читав на интернет скоковите биле 3 6 9 (3/6/9 недели и 3/6/9 месеци) или 2/4/6/8 зависи од бебето. Најдобро не се замарај со тоа. Можеш пред да почне скокот да прочиташ што да очекуваш за да си побараш помош од близок и да го издржиш периодот некако. Јас кога се замарам времето ептен споро поминува.
И моето беше така, кај нас испадна дека е егзема, бевме на дерматолог и ни препишаа крема и еве помина се, нема ништо на телото. Ми даде и шампон и купка на природна база па сега за сега е добро, поминаа 10дена ќе видиме како ќе биде.
@Sanemsi иксњето е многу честа и нормална појава кај бебињата. Со икање со исфрлуваат вишикоѕ воздух кој го голтнале при цуцање млекце. Обично само престанува и не се дава ништо, ако доиш можеш да му понудиш да цица. Мене ми кажаа дека треба само да ја држам исправено и да не ја думкам
Mami kako davate Espumisan L kapki ,po kolku na doziranje ,i kolki pati na den ? I sto znacat ladni race i noze ,grc i se a oblecena e ,pogotovo racete