Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Го капам со хип сензитив...

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.235
    CD9FEE16-2760-44E3-9989-CF6F8A5B72D0.jpeg Мајки, некоја имаше баш прашано, бебето исто вакво и имало на рачето. Веќе недела дена е ова точка на ноџето, сега има некоја иритација и на рачето.
    И сакам да прашам која крема користите за препончињата? Пошо почнавме со поголема количина на кашички и почна да кака цврто, газенцето в пипрено и е.. 84D6E016-7498-4318-8A45-30B6B8C9F829.jpeg

3. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    I ja sum na 4ti kat i si ja kacuvam simnuvam bez problem kolickata. Na zadni trkala probaj mn polesno e sama leta hahaha. A da mi se mesa nekoj u dete ne dozvoluvam odma secam tuka. Baska ja neznam kako izdrzuvas bez tvoite roditeli. Sekoj den po celi denovi majka mi e so mene posle tatko mi od rabota doaga i taka sme zaedno. Sea bevme na vikend vo ohrid zaedno. A maz ti ide li na rabota? Veke ako se plasite tolku od koronata on sigurno e so mn.luge on ti e najopasen koga ke vidis. Sto ima vrska ti ako ne iskacas i ne se gledas so nikogo pa duri ni so tvoite koga on e sekoj den so luge. Se dvizi nataka navaka. Tuka pravila nema.... taka da utre kolickata i nadvor na vozduh hhhh

На Izzy_0504 и strelkata им се допаѓа ова.
  4. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Mojava pa vo race nikako ne saka da zaspie.samo vo kolicka. Vrti glavata na strana ke ja povozam malce i koma hahaha

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Jas si ja banjam preku den i nisto ne mi smeni vo rutinata. I ja taka mislev deka bebe ima nekoj red navecer ama ne e taka. Isto mi zaspiva vo 9 9ipol navecer i do sabajle si spie....

На Mami3 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Кај мене, ја бањам со еуцерин маслена купка, и ја мачкам со мустела стелатопиа. Ај провери и на друг дел од телото дали има, кај неа се повлекоа ама има ситни како лишаи, баш прееска ја виде педијатарката рече ништо не е, ана секаде има.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Нешто не ми е јасно. Читам за скоковите се рачунале од термин,а не од раѓање. Моево е 3 недели порано родено, денес е 5та недела и се понаша ко да почнал скокот. Значи друго бебе буквално. Исто така сите нешта што ги осознаваат со првиот скок ги приметувам кај него. Ако сметам по датумот кога требаше да се роди денес би бил 2 недели... некако ми нема логика

На elenaklasik и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.235
    Со Мустела Стелатопиа од почеток ја бањам, на Веледа ко за чудо ми се нафрла цела. Нема, само на овие места, на рачето од вечерва и е ама на нога веќе недела дена како лишајче, малце понастрана ја боцнаа вакцина, таму има уште грутка, мислев дан е реакција некоја ама толку да трае.. тек во петок имаме контрола.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Многу мајки се жалат од истово, дај да се втилиме и да дознаеме од што е :D Еднаш читав од животинчиња излегувало така, демек некоја габична инфекција, ама кај мене ни едната ни другата немаат допир со животни, сем внуциве ако имаат допирано некаде, па кај неа да се има префрлено зошто уште нема јак имунитет. Најчесто од мачки било така. И кај мене на малава, и излегоа по 2 дена, од кога за прв пат се виде со внуциве, сумњам на нив, по цел ден се во дворот, играат, чепкаат се и сешто, и да не фанале мачка, сигурно некоја се шета таму. И сменив омекнувач, па го вратив стариот, лишаите и се бели и мазни, туку речи само кожичето и се лупи.

10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ништо не му е на физиолошкиот раствор неколку дена можњ да стои.
    Пишев пред некој ден дека терминот на универзитетската клиника го чекав 3 месеца за да у го видат окцето што имаше секрет. Никакви бросеви не направија само и го преглеедаа и видот. Се беше у редо. Кај некои бебиња трае подолго кај некои пократко. Моја беба имаше до вториот месец и и помина, а терминот дури сега на 5 месеци го добивме. Значи само масирање на кошето на окцето таму кај тоа топчето, кружни движења да се отворат камалите. Никакво мајчино млеко или камилица, штети и можно.е од тоа да се појавува стално.

Со чисталка за ушиња или со туфери ќе наквасам и од надвор навнатре ќе исчистам

Стално повраќаше кога беше помала
    Почна и мојата да се обраќа и преку ден а и ноќта, па испушта некои звуци или ќе закенка и ја осеќам па ја вртам. Почесто сега сака да спие ма страна, па јас лежам залепњна до неа да мњ допира на лицето и да спие.
    водичка некоја лажичка му дај

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И мене бебето тој период чудно ми се понашаше и некоја тука ми кажа дека има мал скок во 3 недела што го нема во апликацијата. А може и едноставно бебето си сменило 'рутина'. Читав на интернет скоковите биле 3 6 9 (3/6/9 недели и 3/6/9 месеци) или 2/4/6/8 зависи од бебето.

Најдобро не се замарај со тоа. Можеш пред да почне скокот да прочиташ што да очекуваш за да си побараш помош од близок и да го издржиш периодот некако. Јас кога се замарам времето ептен споро поминува.

На WonderGuurl и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    И моето беше така, кај нас испадна дека е егзема, бевме на дерматолог и ни препишаа крема и еве помина се, нема ништо на телото. Ми даде и шампон и купка на природна база па сега за сега е добро, поминаа 10дена ќе видиме како ќе биде.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.235
    @Sanemsi иксњето е многу честа и нормална појава кај бебињата. Со икање со исфрлуваат вишикоѕ воздух кој го голтнале при цуцање млекце. Обично само престанува и не се дава ништо, ако доиш можеш да му понудиш да цица. Мене ми кажаа дека треба само да ја држам исправено и да не ја думкам

14. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Mami kako davate Espumisan L kapki ,po kolku na doziranje ,i kolki pati na den ? I sto znacat ladni race i noze ,grc i se a oblecena e ,pogotovo racete

15. Mika20

Mika20 Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    92
    Јас дозата од 25 капки ја делам, сабајле 15 навечер 10....

16. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Dozvoleno e za cel den 25 kapki ili vo edno davanje 25 da bidat,ne svakam

17. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    3 пати по 25 капки и во упатството пишува

18. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    И јас давам 3 пати по 25 капки :)

19. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    A da se podelat poveke pati po pomalce kapki , ili dzabe ke se dadat taka ? Vi pomagaat ?

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.235
    Ama normalno e da ima ladni race i noze

На Butterfly1107 и Cherry333 им се допаѓа ова.