Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Unique ако ептен не ја бива работата, знам дека има чепчиња за бебиња. А инаку запекот е честа појава кај деца кои се исклучиво на АД, затоа е потребно и вода да пијат.
    Јас мојата ја дохранувам и тие денови и давам по 10-20мл чајче, најмалку.
    А и Еспумисан капките може да ти помогнат. Ние од саботата пак сме со нив. Ептен ни се засилија пак грчевите, плаче се дере, но со цела мака сирота, кака течно.
    Еве малата само што заспа, а будна е од 18:10ч , ептен имаше плачки денес.

2. CudnaZena

CudnaZena Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    12
    Се роди 3150, излеговме 2870. Дома почнавме со цицање ама не толку често затоа што цело време беше поспан од жолтицата која се уште ја има. На месец дена малку имаше напреднато, 3225 гр. За 4 дена бевме пак на контрола и тогаш беше 3315 гр. Од таму не советуваа цицање на 2 часа и ноќе на 3 и обавезно будење. А јас не можам да го разбудам затоа што спие како топ. За 2 дена пак сме на лекар, а јас се уште имам проблем со ноќното будење :(

3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Спие како топ поради жолтицата, пробај со мокри раце да го фаќаш по лицето, би требало да се рабуди.
    Пробај и да се измолзуваш и давај му од шишенце, од навика ќе цица.

Инаку освен цицање ништо друго не те советуваа на лекар?
    Ме збунува односот на лекарите, за затнато носе даваат антибиотик а на твоето што има жолтица цел месец и се поправило едвај 500 грама те советуваат само да цица :x
    Не знам како одат работите во Мк ама на наредното одење на лекар побарај фототерапија за малиот, тоа се специјални ув зраци кои не се воопшто штетни а ги разложуваат билирубините и со тоа се повлекува жолтицата, тука секое бебе кое има жолтица повеќе од 10-14 дена се упатува на фототерапија.
    Стварно неодговорно е од лекарот да не превземе мерки за бебе кое е на граница на изгладнетост, ако повторно те советува лекарот само цицање ако имаш финансиска можност пробај во приватните клиники обично од една, две сесии се повлекува жолтицата.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CudnaZena

CudnaZena Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    12
    Советот во однос на жолтицата беше нека цица што е можно почесто и ставај го до прозор кога има сонце :/ и жолтицата ќе му помине. фототерапија примаше само додека бевме во болница.

5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.190
    Допаѓања:
    259.656
    Мене ќерка ми вториот ден во болница ми го скрати животот со жолтицата. Цицаше уште од првиот ден и спиеше, беше многу мирна. Но еднаш и после 3 часа спиење не се разбуди за јадење. Јас се обидував на сите начини но буквално не ни мрдаше. Отидов викнав една сестра е бога ми и таа се намачи ја разбуди, и ја однесе на "сончање" односно фототерапија. Ми кажаа дека билирубините се покачени во крвта и дека после неколку часа ќе ми ја вратат. Ја задржаа и цела вечер на сончање а сабајлето беше како нова :) и значително побела. Кога не отпуштија од болница ми рекоа да ја ставам на сонце кога има надвор и повеќе проблеми немавме.
    Муабетот ми беше, убаво те советува Битерсвит побарај фототерапија би требало со еден или два третмана да се среди :!:

ЕДИТ:Извини Чуднажена доцна видов дека си пишала и ти. Штом сте имале фототерапии во болница не знам да дадам совет што понатака, ама консултирај се со педијатар зошто да седи бебенцето со жолтица, сигурно сончањето на сонце не е единствен лек.

6. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Малиов мој вчера нон стоп после цицање повраќаше, на кое следеше и повратено со шлајм со кој се мачиме неколку дена. За носето користиме солени капки и аспираторче, ама па секој ден пак и пак маки со мрсули мачиме.
    Вчера имаше зеленкаста столица ама само еднаш кога го преслеков во 19 часот. Моќно е да е преладен? Иако пазам да е убаво облечен, да не е претоплен или да му студи. Инаку понекогаш ако немам доволно млеко и тоа баш на вечер кога премногу бара и се случува бљуцкањево му давам 120 мл Ад,ама никогаш не повраќал толку како вчера.Последниот пат му беше во млаз и тоа со слуз и затоа се замислив што можам да направам. Инаку мирен си е не плаче, еве го сега убаво си спие иако сношти не не остави да спиеме сакаше да си игра. Имаме некој период после 19 часот каде добри 5 или пак 6 часа знаеме да сме будни и да гугаме.

7. gorda

gorda Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    76
    И синко мој е ист, постојано се бљуцка, но често и млаз повраќа и тоа секогаш заурдено млеко, па денес ми беше страв што ќе покаже вагата (дека не сме на дохрана веќе),а тоа док вика дека многу е лаком цица и повеќе и почесто од што му треба и затоа е така, а сме качиле 1200гр за 3 недели од кои 2 недели само на цицање :clap: Совет од докторката беше да си раздалечиме подоите и да спие на поткренатко заради :puke: Да ви кажам право ми дојде малку срцето на место :lol:
    поздрав

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Ноел, мислам дека ти повраќа заради шлајмот, т.е. мрсулчињата што му се слеваат во грлото. Природно му доаѓа нагонот да ги извади, а не знае како поинаку, па повраќа.
    А за зелената столица - па и не мора да значи дека е преладен, може заради повраќањето да му останало помалце млекце во стомачето, па му доаѓа како да е „недонајаден“ :) Како и да е, ако е мирен и не плаче - немаш потреба од паника...

9. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Ноелле ете од погоре знаеш дека низ потполно истите ситуации поминавме. И затнато носе, и зелена кака(само еднаш), повраќање и какање шлајм....
    Сега моментално сме само со носето , сеуште :envy:
    Имајте убав ден, нас ваму кај баба многу ни е погодено времето и одиме на шетање :)

10. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    немам пробано дали е херметички затворено ама се затвора и мислам дека не протекува

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Ние да ви се пофалиме :$
    Вчера бевме на ортопед, не гледаше на ехо и ни кажа дека јадрата на колковите се супер и слободно да го исфрлиме од употреба широкиот повој.
    Ни покажа и вежби, провери и се друго, и кажа дека е многу жилава мома, за нејзина возраст, веќе се врти и супер го крева главчето нагоре :angel: .
    Планира изгледа од нареден месец да прооди :rofl: (шала) :wasntme:
    Многу сум задоволна од прегледот... траеше точно 35мин, многу одговори добивме , дури и на прашања кои сосема изумив да ги прашам, но ете човекот изгледа си знае што треба да ни каже.
    Бевме во Орто+ ,кај д-р Антоније Хаџи Антоновски. Он работел во мајчин дом, бил хирург, па сега пред 8месеци отворил своја ординација, супер опремена, а и пристапот им е одличен.
    Ова благодарение на Лео-н-тина сум вака задоволна :*
    Имајте убав ден :)

На leo-n-tina, AIT, NoellePage и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    35 минути?????????????????
    нас и на 2 месеци и на 6 месеци за 2 минути не прегледаја и ни рекоја дека е се во ред.
    значи катастрофаааа

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Да Стефи, затоа и сум навистина задоволна. Според мене прегледот траеше доволно. Викам доволно зошто добивме многу одговори, совети, и покрај тоа што отидовме со купон, купен од Колектива(значи на попуст). Реално прегледот чини 1000ден, а ние го плативме 500ден. Ни кажаа контрола за 2месеца, до 1 година така се следеле, па планирам и сакам повторно таму да одиме.

14. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    а ако не е тајна во кој град живееш????

15. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Ова зборам за во Скопје, во Ѓорче се наоѓа ординацијата.

А заборавив да ја пофалам крофната. Синоќа јадеше во 22:30, заспа во 23ч и наредно станување и беше во 6ч, се запрепастив кога видов, не ми се веруваше :angel: , па во 8:30ч.
    Ако биде вака, да си фати ред ќе биде феноменално, подобро неможам ни да посакам :$
    Ќе видиме ноќва што не чека :wasntme:

16. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    скопје е друга држава ние во останатите села ќе си поминиме било како.
    а за спиењето убо шо се пофали машала машала ќе си го земи редот мора да го земи ;) ;)

17. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Мамички, сакам да ја посетам братучетка ми овие денови, нејзиното бепче има 6 месеци па сакам да ве прашам што може да јаде / пие, да му однесам :$

18. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    па некое овошно сокче гледај јаболка или морковче да биди или кашичка овошна исто или од јаболка и морков или посебно јаболка посебно морков друго на 6 месеци незнам со би можела да и купиш мада моите се јадеа на 6 месеци ама сега гледам пракса е до 6 нисто не даваат

На Nevermore му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Mey a зошто сега на ортопед ? мене ми рекоа на 2 месеци да ја однесам..

20. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Ние па никако да се спасиме од овој шлајм. Малово само што ќе му ги извадам, оп пак слушам збива со носето. Веќе не знам што да му правам, се утепавме од солен раствор ставање