Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Околу пумпата - ја стерилизираш по препорака од произведувачот. Во упатството сигурно пишува како. Ја пребришуваш со чиста крпа. Се молзиш, и во зависност колку вадиш и како сакаш да ги поделиш (која количина) ставаш во замрзнувач. На ќесите обавезно се пишува мл и датум на молзење.

Околу количина. Комбинирај. Јас би направила од 60 до 120 мл. После према бебето ќе видиш како ќе одмрзнуваш. Со овој начин ќе осигураш најмалку фрлање на мајчино млеко. Ако воспоставите доење - ќе си ги користиш ќесите со млеко за други работи.

Околу молзењето - прво масажа на градите. Можеш и пред молзење еден топол туш да направиш. Молзење во смирени услови. Слика од бебето ќе ти помогне. И мислење на него. Молзење на секои 2.5 - 3 часа за да одржиш лактација.

Повели детали за тоа како се чува млекото, како се замрзнува, одмрзнува, топли, и слични дилеми.

https://www.llli.org/breastfeeding-info/storingmilk/

Повели уште еден линк кој можеби ќе ти е од корист:

https://www.laleche.org.uk/successfully-breastfeeding-premature-baby/

dunika, babyboy1, Dikinzi and 2 others like this.
  2. BY<3

BY<3 Популарен член

Немора да се шират негативни работи низ форумов. Секој родител има право врз своето дете дали да вакцинира или не. И двете мислења ги поддржувам. И од вакцина имало такви случаи, не само од болести. Се е ризик и вакцинирањето и невакцинирањето.

flower30, elimkd, crazylady and 3 others like this.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Majki sakam da ve prasam od koja firma davate Omega tri na vasite deca niz aptekite ima golem izbor pa se mislam od koja da zemam da i davam na kerkickata

mal.ecka likes this.
  4. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Јас имам неколку пати пишано, кога давам цуцла лажачка синко е мн лош-ниту спие, само цуца, таа паѓа-тој одмааа плачки, се нервира и после нњ сака да цица :( решив веќе да не му давам, сега лиже прсти ,цело раче в уста дури некогаш се поддавува. Ама нека лиже, па инаку не цица со цуцлата...нез зш, два ипол месеци сме и така ете се однњсува лошо со цуцле...

Chuchanov likes this.
  5. lovely12

lovely12 Популарен член

И кај мене
    Не, не детето починато од вакцина. Читајте убаво! Почина од рота вирус. И затоа ја воведоа! А секој одлучува за своето дете. Само одговорив зошто е воведена вакцината!!! Не ширам кампања и слично!!!

LadyC, lavinija28 and Dikinzi like this.
  6. Ivyano

Ivyano Истакнат член

@Kaetana ti blagodaram mnogu. Uste samo nekoe prasanje. Kolku cesto ja steriliziras pumpata? Ako se koristi na 3 casa dali posle sekoe koristenje da se prevriva ili ednas na den da receme da se prevrie a onaka da se izmie ubavo posle sekoe koristenje?
    I navecer dali da stanuvam za odmolzuvanje na sekoi 3 casa za da bi odrzala laktacija?

babyboy1 likes this.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас после секое користење ја плакнев со жешка вода а еднаш дневно стерилизирав

Kaetana likes this.
  8. lovely12

lovely12 Популарен член

Најубаво на секое доколку си во можност стерилизирај, ако не попарувај со врела вода. Предвреме родените деца се поосетливи, се надевам за брзо ќе се гушкате.

Ivyano likes this.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Додека цица, кога ќе и дојде млазот, пробај да се навалиш, така она ќе ти дојде над градата, и млазот нема да оди директно во грлото, полесно ќе цица. Ако плаче на сред цицање, може има многу воздух лапнато па и смета, стани ја нема џдригне па после пак на града стави ја. Штом има мака со грчеви,труди се да ждригне побрзо.:*

ddevojce, 0ли and Jana06 like this.
  10. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Dali nekoja koristela na baby love kasickite?
    Kako ste zadovolni?
    Sakam da probam od niv...

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Мајки дали кај некоја бебето ја врти главата лево десно кога ќе лежи , не прави постојано ама во текот на денот кога ќе го ставам на кревет почнува понекогаш така да прави лево десно. Читав на интернет и малку се загрижив колку е тоа нормално.

Dianas likes this.
  12. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Ви ја препорачувам емисијава ЗАДОЛЖИТЕЛНО!
    Кажува зошто, кои причини какво е млекото итн. Е овие причини, ако не ве охрабрат, јас не знам што друго ...

LadyC, mKdevojce, Milkiway and 9 others like this.
  13. Ceculka

Ceculka Истакнат член

А зошто би било не нормално?

MinnieM likes this.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Многу ми се свиѓа женава, баш гледав и едно друго интервју со неа исто на телма. Топло го препорачувам на новите мајки и трудници.

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Zasto ne se normalni dvizenja tuku brzi dvizenja kako tresenje.

the.mona likes this.
  16. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Не ме праша мене ама јас еве повеќе од два месеци одмолзувам и така ранам бебе оти не цица си го научив на шише...Пумпата ја мијам после секое одмолзување а ја вријам еднаш или два пати неделно..Пред секое одмолзување ја бришам со крпа (која ја користам само за неа) ако не е доцедена а ако е сува само ја местам и ја користам..
    За ноќното молзење ДА треба да стануваш на 2-3 саати да молзиш за да одржиш лактација јас местам аларм оти бебево спие и по 4-5 саати без будење..
    За чување во замрзнувач незнам немам толку многу и не сум замрзнувала..Најчесто молзам и кога спие и кога ќе се разбиди му го давам тоа млекце па молзам за наредно а ако имам вишак го чувам во фрижидер па го вадам еден саат на собна пред да го дадам..

Kaetana and Ivyano like this.
  17. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Да не му е од запчиња или за заспивање? Некои така се зашеметуваат за да заспијат. Мислам дека и други прават така.

Или евентуално од ушињата да е...

А што читаше ти?

18. Ivyano

Ivyano Истакнат член

@babyboy1 ti blagodaram mnogu . Sekoe iskustvo i sovet se dobredojdeni

Kaetana, lovely12 and babyboy1 like this.
  19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Денес ми рече една пријателка по viber и пратив слика од малата и ми вика слатка е ама зошто е толку полничка, не е дебелка ама пунка е вика, на вештачко е ми вика? И враќам не, САМО на доење е и не е воопшто пунка туку среќно доено бебенце е :!:
    Син ми се изнервира кога ја слушна како вика дека е пуничка, као дебелка де и вика ти си дебела не е моето бебе :P

Аххх какви можат да бидат луѓето значи, не внимаваат воопшто на зборови и и на чувства како ќе изреагира тој што ќе му речеш нешто......
    Инаку еве да ви кажам дека моето сонценце за недела дена ќе полни 4 месеци и има 6.700 кг, мерена дома, ќе идеме и на педијатар ќе ја измерат и таму за 10 дена. Ете колку е дебело значи :^)

Kaetana, Dianas, srce-9 and 5 others like this.
  20. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

И мојата си го врти главчето кога ќе ја легнам, така си се успива сама. Во раце ја немам заспано ниеднаш, ја ставам будна, ама поспана во креветче и почнува да се врти со главата лево десно и ќе си заспие. Метод на успивање им е, ќе го надрасне после одреден период. И првата ќерка исто правеше :)
    Сега почна мојава на страна да спие, ортопед вика да ја оставам и ја оставам. Сабајле ја наоѓам со главата кај што треба нозете да и’ се, се врти како хеликоптер :D
    @Kallias2 ич не им се замарај, мојата е 7 кг, само на доење, за една недела прави 5 месеци. Педијатар вика дека си е супер, а и дете што ексклузивно цица не може и не треба да се нарекува дебело. Ама некој ни толку не знае, па си зема за право да коментира :)
    Иначе ротата не е нималку наивен вирус, има причина зошто се воведе вакцина. Ако имате шанса да вакцинирате, сторете го тоа.

dunika, Kaetana, mal.ecka and 6 others like this.