Околу пумпата - ја стерилизираш по препорака од произведувачот. Во упатството сигурно пишува како. Ја пребришуваш со чиста крпа. Се молзиш, и во зависност колку вадиш и како сакаш да ги поделиш (која количина) ставаш во замрзнувач. На ќесите обавезно се пишува мл и датум на молзење. Околу количина. Комбинирај. Јас би направила од 60 до 120 мл. После према бебето ќе видиш како ќе одмрзнуваш. Со овој начин ќе осигураш најмалку фрлање на мајчино млеко. Ако воспоставите доење - ќе си ги користиш ќесите со млеко за други работи. Околу молзењето - прво масажа на градите. Можеш и пред молзење еден топол туш да направиш. Молзење во смирени услови. Слика од бебето ќе ти помогне. И мислење на него. Молзење на секои 2.5 - 3 часа за да одржиш лактација. Повели детали за тоа како се чува млекото, како се замрзнува, одмрзнува, топли, и слични дилеми. https://www.llli.org/breastfeeding-info/storingmilk/ Повели уште еден линк кој можеби ќе ти е од корист: https://www.laleche.org.uk/successfully-breastfeeding-premature-baby/
Немора да се шират негативни работи низ форумов. Секој родител има право врз своето дете дали да вакцинира или не. И двете мислења ги поддржувам. И од вакцина имало такви случаи, не само од болести. Се е ризик и вакцинирањето и невакцинирањето.
Majki sakam da ve prasam od koja firma davate Omega tri na vasite deca niz aptekite ima golem izbor pa se mislam od koja da zemam da i davam na kerkickata
Јас имам неколку пати пишано, кога давам цуцла лажачка синко е мн лош-ниту спие, само цуца, таа паѓа-тој одмааа плачки, се нервира и после нњ сака да цица решив веќе да не му давам, сега лиже прсти ,цело раче в уста дури некогаш се поддавува. Ама нека лиже, па инаку не цица со цуцлата...нез зш, два ипол месеци сме и така ете се однњсува лошо со цуцле...
И кај мене Не, не детето починато од вакцина. Читајте убаво! Почина од рота вирус. И затоа ја воведоа! А секој одлучува за своето дете. Само одговорив зошто е воведена вакцината!!! Не ширам кампања и слично!!!
@Kaetana ti blagodaram mnogu. Uste samo nekoe prasanje. Kolku cesto ja steriliziras pumpata? Ako se koristi na 3 casa dali posle sekoe koristenje da se prevriva ili ednas na den da receme da se prevrie a onaka da se izmie ubavo posle sekoe koristenje? I navecer dali da stanuvam za odmolzuvanje na sekoi 3 casa za da bi odrzala laktacija?
Најубаво на секое доколку си во можност стерилизирај, ако не попарувај со врела вода. Предвреме родените деца се поосетливи, се надевам за брзо ќе се гушкате.
Додека цица, кога ќе и дојде млазот, пробај да се навалиш, така она ќе ти дојде над градата, и млазот нема да оди директно во грлото, полесно ќе цица. Ако плаче на сред цицање, може има многу воздух лапнато па и смета, стани ја нема џдригне па после пак на града стави ја. Штом има мака со грчеви,труди се да ждригне побрзо.
Мајки дали кај некоја бебето ја врти главата лево десно кога ќе лежи , не прави постојано ама во текот на денот кога ќе го ставам на кревет почнува понекогаш така да прави лево десно. Читав на интернет и малку се загрижив колку е тоа нормално.
Ви ја препорачувам емисијава ЗАДОЛЖИТЕЛНО! Кажува зошто, кои причини какво е млекото итн. Е овие причини, ако не ве охрабрат, јас не знам што друго ...
Многу ми се свиѓа женава, баш гледав и едно друго интервју со неа исто на телма. Топло го препорачувам на новите мајки и трудници.
Не ме праша мене ама јас еве повеќе од два месеци одмолзувам и така ранам бебе оти не цица си го научив на шише...Пумпата ја мијам после секое одмолзување а ја вријам еднаш или два пати неделно..Пред секое одмолзување ја бришам со крпа (која ја користам само за неа) ако не е доцедена а ако е сува само ја местам и ја користам.. За ноќното молзење ДА треба да стануваш на 2-3 саати да молзиш за да одржиш лактација јас местам аларм оти бебево спие и по 4-5 саати без будење.. За чување во замрзнувач незнам немам толку многу и не сум замрзнувала..Најчесто молзам и кога спие и кога ќе се разбиди му го давам тоа млекце па молзам за наредно а ако имам вишак го чувам во фрижидер па го вадам еден саат на собна пред да го дадам..
Да не му е од запчиња или за заспивање? Некои така се зашеметуваат за да заспијат. Мислам дека и други прават така. Или евентуално од ушињата да е... А што читаше ти?
Денес ми рече една пријателка по viber и пратив слика од малата и ми вика слатка е ама зошто е толку полничка, не е дебелка ама пунка е вика, на вештачко е ми вика? И враќам не, САМО на доење е и не е воопшто пунка туку среќно доено бебенце е Син ми се изнервира кога ја слушна како вика дека е пуничка, као дебелка де и вика ти си дебела не е моето бебе Аххх какви можат да бидат луѓето значи, не внимаваат воопшто на зборови и и на чувства како ќе изреагира тој што ќе му речеш нешто...... Инаку еве да ви кажам дека моето сонценце за недела дена ќе полни 4 месеци и има 6.700 кг, мерена дома, ќе идеме и на педијатар ќе ја измерат и таму за 10 дена. Ете колку е дебело значи
И мојата си го врти главчето кога ќе ја легнам, така си се успива сама. Во раце ја немам заспано ниеднаш, ја ставам будна, ама поспана во креветче и почнува да се врти со главата лево десно и ќе си заспие. Метод на успивање им е, ќе го надрасне после одреден период. И првата ќерка исто правеше Сега почна мојава на страна да спие, ортопед вика да ја оставам и ја оставам. Сабајле ја наоѓам со главата кај што треба нозете да и’ се, се врти како хеликоптер @Kallias2 ич не им се замарај, мојата е 7 кг, само на доење, за една недела прави 5 месеци. Педијатар вика дека си е супер, а и дете што ексклузивно цица не може и не треба да се нарекува дебело. Ама некој ни толку не знае, па си зема за право да коментира Иначе ротата не е нималку наивен вирус, има причина зошто се воведе вакцина. Ако имате шанса да вакцинирате, сторете го тоа.