Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    И моето беше така до 4ипол мес, јас не го будев, шо убаво си спиеше, ама оваа недела сум жива ненаспана, на час и половина се буди, па само се врти, па мрда цело време |-) Уживај додека можеш :)

На 0ли, crazylady и Enci200 им се допаѓа ова.
  2. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Луѓе, пак околу успивањето. За дневните дремки јас или давам града или нишкам в раце. Не знам дали има друг начин за 4-месчно бебе. Неколку пати заспа и во нишалката ама веќе не сака. Може од скокот...
    Кажете ми кога веќе е успиено на раце како успевате да го искипете на кревет. Стварно нема смисла да го потам цели 30 мин.
    Толку спие 30 мин :) и така 4 пати во текот на денот :)

3. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Го нишам во креветче кога ќе го префрлам ама некогаш ни тоа не помага, најубаво си спие во раце ама не можи сега лето е...И моето на нишалка се успива и во количка имам приметено многу му годи свеж воздух...

На Enci200 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Дење исто,заспиваме само со цицање и го префрлам на кревет ама скоро секогаш се буди ,и така можи 4 пати во круг да се вртиме-цица,спие,преместувам,станува одма со плачки или без, и пак одново:D

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    I jas go imam.istiot problem ,do pred 1 ned zaspivavme nisajki na pernica no sega saka vo race ,i koga ke ja premestam stanuva i pak jovo na novo :) ili navecer koga ke cica ako stanam da zdriigne tolku pak se budi i moram taka da ja legnam bez da zdrigne zoso cela vecer samo ke se niskame i cicame :)

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Изгледа 4ти скок најопасен испадна дека е.
    Се придружувам кон групата на неспиење на бебето. Дечкото преку ден спие по пола сат и после сме будни, заспива враца со песни пеење, навечер од пред три дена почна на 1 сат да се буди и да бара да цица и да станува пак во 5 сатот наутро исто како во првиот месец.

Јас се надевам дека за скоро ќе се промени бар малку на подобро.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Majki dali iscicana grada ,treba koga ke stisnam da ne tece poveke mleko ili ? Bidejki mojava izg saka da si mezi samo,ke ja stavam na edna grada ili cica pa zaspiva ili ja cica 5 6 min pa se tegne i koga ke ja stavam na druga produxuva da cica , a gledam koga ke ja stisnam seuste tece mleko a ona vekr ja saka drugata. Dali e mozno da ne saka da gi docicuva gradite ,ili se trga koga ja iscicala ? Mozno e i zatoa da ima xelena stolica zosto ne ja docicuva a nesaka nekolku pati i ja nudam ne ja saka pak

8. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Градите никогаш потполно не секнуваат, секогаш има млеко. Можеби бебето сака да и тече побрз млаз млеко, затоа продолжува на другата града откако ќе се намали млазот на првата.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Јас му давам лежејќи да цица и така се успива а јас си станувам, на спална или во дневна во неговиот ќош, денски не го ставам во креветче

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.279
    Ја смислам дека е ок. Не го буди, нека си спика.
    Мојата исто така спиеше уште кога немаше 2 месеци ,и јас се грижев дали е гладна, станував по навика и ја будев но несакаше да цица и баталив.
    Тоа траеше до пред една недела, сега еве ја се буди на 1 или 2 часа а преку ден воопшто не спие, дремки две едвај по 30 минути.
    Влезени сме во скок така да ќе видиме како ќе продолжи.
    17 та недела ја тераме.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Како што пишале - миење со многу жешка вода, а ако бебето е предвремено родено гледај еднаш дневно да стерилизираш.
    Преку ден гледај да е молзење на 2-3 часа, а навечер нека е на 3 за да отспиеш колку толку. Ама молзи се и навечер - важна е таа стимулација навечер за напаѓање на млеко и одржување на лактација.

На lovely12 и Ivyano им се допаѓа ова.
  12. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    3.995
    Нашиве се ден, два разлика мислам и дали има некој скок сега оти се промени нешто од вчера.....

13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    3.995
    Ауууу сега ја видов сликата со скоковите, баш сме во тој скок во 17 недела :whew: гледам јас нешто ми се смени бебе, од вчера, а денес најмногу некако. Кога ја ставам во релаксатор кенка, а ја земам дига глава нагоре како прчла и се смее, си кроте, само што ја,ставам или на кревет или во релакс за даземам нешто, аааааааа плаче мислиш на трн ја ставам, што никогаш не се десило до сега, никогаш.
    Значи го минеме скокоооот, ок, да си знам (facepalm)

На RAK91, mal.ecka, MinnieM и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.279
    И кај нас е исто. Еве неколку дена сме такви.
    Ја тераме 17 та недела по терминот.
    Преку ден спиеме само двапати по 30 минути. Навечер малку потешко заспива, ноќе се буди почесто.
    Минатата вечер се будеше на 1 ипол час, дури ни како бебе не правеше така (facepalm).

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.279
    Мајки дали пречи лубеница додека дојам?
    Приметив како и кркорат цревцата и подуено и е стомачето се згрчи еднаш предмалку.

Вчера немам јадено но цел ден и е подуено и едвај какаше се напнува и се вцрвенува дури солзи во очињата имаше.

16. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Леле исто во 5 ни станува. И ние сме во 4 скок. Еднаш во 3 дена успевам да го презаспијам докај 7:30 инаку ранобудници сме.

Фала богу уште не се буди на еден саат навечер.

Ќе помине ќе се стабилизираат. Прочитав дека ова со 30-минутно спиење било нормаеи демек после 6.месец ќе се нормализира.

Јас мислам дека мојов е стално ненаспиен.

На Dikinzi и Panovic им се допаѓа ова.
  17. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Да, дефинитивно од скокот. И тоа од ден на ден е различен мислам.
    Вчера сите дневни дремки на града за цицка фатен, ни нишалка ни в раце. Денес цуцла фати (што е чудно) и само нишање в раце, а пробувам да му дадам цице плаче, дури и се скубеше. Се исплашив што му е.
    Сега последново заспивање маж ми го изнишка и тоа свртен нанапред (оти лежејќи класично неќе) и така со него без да се оделат го легна да фати да цица и да заспие.
    Како две различни деца со тоа вчерашното.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Нее какво креветче и јас така, кога дозволува.

Јас сега навечер исто на спална го оставам, да имам пристап од сите страни. Јас на земја спијам и кога кенка станувам му давам цице, заспива и ај чао.
    Си викам поарно на земја ќе спијам отколку во 2 ноќта да го нишкам оти се разбудил на ставање во кревет.

Кога ќе помуне скокот може пак по старо.

19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Zosto na zemja spies,ne te razbrav izvini.?

20. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Nie od utre ve napustame odime vo pogolemata grupa ama ke ve citame i ke ve posetuvame!

Denes jadevme palenta i tikvicka, posle lubenica smukase mn bese srekna.
    Zasega sym zadovolna saka da jade,mi ja drzi rakata i mi ja nosi na kaj ustata, pa ke vidime natamu zdravje!
    Vi posakuvam da gi naucite da jadat se (barem duri se mali) posle sekako prebiraat, i najbitno da spijat navecer :inlove::*:makeup::makeup::l::l::l:|-)|-)|-)|-)|-)!

На Ivona S, Enci200, babyboy1 и 6 други им се допаѓа ова.