здраво мамицки не знам дали е за овде прасањето ама не знам кај да се ибратам друго.беето ми е три недели и го дојам пије поцесто и помалку а после мене ми е многу лосо целата се потим и ми се повракја и се тресам. особено после јадење да не е од тоа сто млекото се формира во организмот и така реагирам ? еве о. поцетокот откако дојам иман гадење и немам апетит дали ви се слуци и на вас ова? поздрав
Нормално е да немаш апетит како и топло/ладни бранови, хормоните не ти се стабилизирани. Ќе помине набрзо а на бебето ќе му даваш да цица кога сака и колку тоа сака.
потенјето е нормална реакција дури да се стабилизира лактацијата а и твојот организам после бременоста.а најверојатно и гаденјето и неманјето апетит.сега си ненаспана и нормално е да не ти се јаде,бареммене така ми беше.помали и почести оброци и лесна храна овошје,супа ,јогурт...се што не ти предизвикува мачнина....ке се стабилизираш....малце време треба
Не е до тоа, менувај почесто пелена и оставај го газето неколку пати на ден да дише ( голо, без памперс), пред ноќно спиење мачкај го со некоја крема со цинк ( може и од бекутан).
MOzno e da e od zeskoto da se potparuva. Bi te sovetuvala da go podmivas so kamilica da sprecis da se siri crveniloto a ne gi koristi i vlaznite. Ako vidis deka poveke se vcrvenuva zemi nekoja krema so cink oksid.
многу ви благодарам за советите засто поцнав да се загризам да не сум болна од несто засто навистина н. сум наспана бебето има грцеви не спијам навецер и јас сум потросена векје навистина немам сила поцнав да пијам витамин ц сумливи од вцера не знам какви витамини треба да употребувам Zа доење а сме. ли да се пијее магнезиум засто понекогас имам грцеви исто како во бременоста. а дали знаето до кога е периодот на лактација дур не се навикне телото?многу сакам д. ги дојам бебето а засто немам апетит се пласам дек. нема да имам млеко. поздрав
Исто сум и јас веќе 2 месеци ќе се навикнеш, не се секирај не ти е ништо. Јас по саат време сум само спиена секоја ноќ издржувам се навикнав.
Jas nemam apetit pisuvav nekolku strani nanazad, i jas se plasam za mlekceto, ama pak se trudam pa butnam nrkoj zalak vo usta. Ne se plasi dojte se i gledi pocesto a pomalku da jades ( lele jas sovetuvam a ne si.go primenuvam sovetot sama na sebe )
мене дури да ми се воспостави лактацијата во првте два месеци педијатарот од советувалиште ми рече да ги пијам мамавит витамините кои ги примав во бременост. јади колку што ти се јаде и примај течности.инаку млекото не зависи од колкичината на храна која ја примаш туку од тоа колку често бебето цица.повеке на цице ,лежете и ако дремнува тоа дремнувај и ти.првите месеци се тешки ама се заборава се...верувај-мама со искуство ти пишува ако не си член зачлени се во фб.групата соба за доенје-мене ми беше од помош-иако второ дете овојпат имав тешкотии со доенјетоама со помош на др-ката од групата успешно се доиме еве веке 9ти месец.
Мајки имате ли проблем со доењето? Моево малечко цица убаво само кога лежиме еден до друг и навечер. Преку ден прави фати - пушти. Ми се смешка, ја разгледува околината, буквално како да не му е дојдено до цицање, туку до закачкање. Три месеци имаме, дали е фаза, нешто што сите бебиња го прават во тој период или пак е нешто за кое треба да се грижам?
Pocnuva da osoznava okolu nego dusicka sega ke se vrti nakaj televizorot ako e pusten,ako slusa glasovi isto taka,ke mu bidat zanimlivi mn nesta t.c pozanimlivi otkolku ciceto tvoe probaj da go dois vo tisina bez tv bez muzika i zboruvaj mu za da te gleda tebe da ne se vrtka navamu natamu
и ние сме исти. Сега се во фаза кога ја учат околината и се ги интересира. Седни на некое место кај што има најмалку за гледање или во полузатемнета просторија и успешно ќе се нацицате.
фаза е .сега почнува да ја рапознава околината и се го интересира и му одвлекува внимание. пробај да го доиш во затемнета и без звуци соба-на пр. во спална. да видиш потаму што е проблематично цицанје....син ми се качува по мене со нозете,штипи со рацете или ме кубе и цица.да не знаеш од каде да се браниш.
Мајки денес на малава и правев дома каша од јаболко,првин ја варев а потоа ја блендирав со млеко,ние до сега имавме јадоно јаболко од тегла и се веше ок. Ова кашичка беше малце како подебелка со мали парченца кои не беа тврди само малце како грутчиња,ја гледам малава е нервозна ко да се стега,како да има мака а со мешето кога ја јадеше немаше проблем а сега после половина сат е нервозна ме плаши малце недај господе да има проблрм со дишење мислите не е страшно? Ме загрижува малце
Нема да има проблем со дишењето не се секирај. Јас сум давала свежо јаболко само изблендирано, штом нема алергија не е страшно. Може малку потешко ќе се свари па за тоа се стега.
помина,сигурно и се апиеше па затоа немирна беше ми заспа во раце едно 30минутки а сега еве ја си гуга ссе смее се заплашив малце али без везе било
Nie mamicki imame problem so kakanjeto od pred dve nedeli, togas mu davav po nekoja lazicka kasicka i pocnav so sokcinja od hipp deteto ne mi kakase 6 dena, isprovocirav so klizma mi se iskaka, posle pak 5 dena i pak so klizma, prestanav i so kasicki i sokcinja odkako se sluci ova, bevme i na pedijatar ni rece deka napreduvame ok i ni dade last baby sirupce dva dena mu davam i pak dva dena ne sme kakale, na majcino mleko.sme sovet pls
Дете кое е на мајчино млеко може да не кака и до десет дена. Не ставај одма клизми ако веќе сте почнале со јадење на овошје, дај му мидра слива , праска.....ќе го научиш само со клизми у сирупи да кака. Ако цица постојано и покрај кашичките не е страшно ( знам дека сте на почеток на хранењето).
нормална реакција на организмот кога се соочува со нов вид на храна.и ние имавме таков проблем.со тек на време ке се воспостави ред.и моето не какаше по 4-5 дена откако воведов кашички.давај сокови и течности ,нека цица и каши од круша и слива.
Мајки, вие што се во Германија кој гел за непцата мИ го препорачувате??? Непцата и се вцрвенети и многу ја чешаат. Нервозна е ммногу. Ахх тие мали бели запчиња нека излегуваат побрзо.