Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. BY<3

BY<3 Популарен член

Јас јадам се умерено од почеток. Досега мака не сме имале од храна. Само кафе и сметаше, друго за ништо не си забранив.

2. 0ли

0ли Форумски идол

Цуцла му даваа во болница од оние медицинските. Кога си одев дома после породување, влегов во аптека и купив две. Ја фаќа, но сме немале некоја којзнае каква потреба за цуцла. Единствено му ја давам во кола во транспортер кога ќе е сонлив и кенка, па се смирува со цуцла и заспива, а немам можност да му дадам цицка за да се смири.

3. worrieddd

worrieddd Популарен член

Јас леќа само првиот месец не јадев. Сега јадам. Влеговме во 3ти месец ние и сеа се мислам да пробам гравче малку да видам како ќе реагира.

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Папочето е како подуено, ние имавме од почеток, ништо не е, само се повлече до кај 3 месеци upload_2020-7-24_20-31-21.png

0ли likes this.
  5. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Крваво и е папочето ја претисна педијатарот и рече дека има од многу плачење

0ли likes this.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Мојов немаше грчеви и не плачеше многу, па имаше кила. Не е ништо страшно. Јас мислев такво му е папочето, сега му е вдлабнато

Chuchanov likes this.
  7. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

После колку време му се повлече?

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Пишав погоре, до кај 3 месеци максимум веќе беше повлечено

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ќе бута раце (и се што ќе се најдр на пат) се повеќе, нема врска дали има цуцла. Не давај ако не сака.
    Јас му давав цуцла денски (за спиење не, го учев сам да заспива) ама еве сега во 9ти месец ќе му ја тргнам. Покасно е потешко да се тргне цуцлата, а и секако не е убаво за забите.

dunika likes this.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Јас на поголемата цуцлата и ја тргнав месец пред да наполни 2 год, и тоа многу лесно. Иначе цуцла е закон :D После 7 ми месец, сами си ја бараат во креветчето и заспиваат :rock:

crazylady, ines.h, babyboy1 and 8 others like this.
  11. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Kukli4ka и јас сакам да ја тргнам (има 10 месеци) ама никако да заспие сама :( ја користиме само за заспивање. Особено навечер и ја давам , наместо цице.

12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Јас цуцла давам и од тогаш го немам нишкано за да заспива туку кога ќе почни да трие очиња и да кемка го легнувам и му давам цуцла си ја врти главата на десно и сам заспива еве еден месец од прилика..
    Така да јас сум ЗА..:D Спас ми е од нишкање:sweat:

Dikinzi, Dianas, elimkd and 1 other person like this.
  13. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Лелеее блазесиви:)) Ние сме преееелоши со цуцла, ја цуца како да нема видено и само му пача, и плаче, се нервира , нема шанси да заспие. Каква цуцла даваш? Јас силиконска од чико ама ништо, мн лошо. И не сака да цица после тоа, и од ко ќе се премори,заспива па ко ќе потстани одвај да му дадам да цица. Па и во цицањето плачи штом млеко му течи и како да сака онака само да цуца баш цуцла...:) Периодов ги изедовме рачињата:)))

babyboy1 likes this.
  14. lavinija28

lavinija28 Популарен член

А мајки, дали при доење се пие соино млеко? И од 3 иот месец кој дз+омега ги давате??

15. Frosty!

Frosty! Популарен член

Јас давам др. Лео омега и Пливит Д3. Од 6 месеци се договорив со педијатарот на наше барање да почнеме со Mollers сирупот. А од цуцки Авент ортодонтска и Томи. Имаат сличен облик и малиов ги сака и двете

Dikinzi and lavinija28 like this.
  16. babyboy1

babyboy1 Популарен член

И јас од чико силиконска имам одма ја прифати и само дури да заспие ја цуца после ја плука и си продолжува со спиење...порано ако му паднеше се будеше и преташе за да му ја дам пак...а сега си ја држи дури заспие.. а за рачињата еве го и со цуцла и рацете во уста

Attached Files:

0ли, Dikinzi, elimkd and 1 other person like this.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Дали сте биле нервозни или љубоморни или не сте сакале кога некој друг ви го држи бебето у раце, да го слика итн???:shake:

18. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Да ,се нервирав со свекрва ми , поготово кога ќе почнеше да плаче ако ја земев да ја носам дома (ова за првото дете зборувам). Дали поради хормони па глупости си замислував како повеќе нив ги сака од мене :whew: хахах сега со второво бидејќи постојано се тегне , сака во раце (а 10 месеци има , не е баш лесна) ми доаѓа многу тешко скоро цел ден сум сама па приквечер ја оставам саат ипол со нив да ја причуваат , среќа што ми се блиску тие , јас колку толку ќе одморам/ќе призавршам некоја работа..

Last edited: Jul 25, 2020
    Dikinzi and Butterfly1107 like this.
  19. MinnieM

MinnieM Популарен член

Да, себична бев поготово првите денови со бебе на никој неќев да го давам :D и кога ќе го земеше некој мораше таму да бидам :lol:

20. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Бебе цел ден плаче од сабајле, надвор е мирна ама пак е многу жешко, викам ај да не е гладна ќе дадам 30 мл ад и веднаш добив коментар од свеќи не ја задоволува твоето млеко, тенко е а досега бебе добро напредуваше. После неполни 5 минути се исповраќа неможам да се расправам дека се грчеви во прашање

WonderGuurl, Dikinzi and lovely12 like this.