@Dikinzi ај повтори уште еднаш како беше со спиењето до кој месец бебето спиет по пола сат, а кога по цел сат?
Го капам дење, кај 3,4. Пред излегување менуваме пелени, цица и го облекувам па одма в количка. Вечерта ко ќе си дојдиме бидејќи е станат ,го преслекувам,цица и право на спиење)
Давајте чаре..ме мрдна. Преку ден по 30мин ми спие. И станува плаче за у раце и да го шетам на меше свртено. Навечер топ спие. Ама преку ден ме мрднува. 2 мес иаме
Од сите проблеми што ги исчитав овде ти најадобро по мене си изреагирала така треба бе убаво си го кажа тоа Кога ќе си речам дај детето ќе го дадеш а не мајка да изиграваш бог да чува.
Ние излегуваме секоја вечер, околу 7-7.30, ја шетам покрај шеталиште,море и секогаш ми заспие во количка пола саат до саат најмногу. Некогаш седнеме и на кафе. Некогаш седнеме на палачинки, она гајле нема, ужива во количка, до сега никогаш не ми правела проблем, гледам дека и се допаѓа кога шетаме и си гледа она си разгледува, си гука.. До 9.30-10 најкасно сме седеле надвор, после дома, капење, цицка и кревет. Тоа ни е секоја вечер ритуалот.
Па ако не кажеш така ситуацијата ќе се повторува уште безброј пати.. вака си кажуваш и крај..Поарно таа да се лути и нервира одколку јас
Здраво мајки Имам неколку прашања Колку време одприлика цицаат вашите 5 месечни бебиња и од двете гради или? Што мислите за табелата за дохрана од бебе готвач? За овошје и зеленчук знам дека треба по 3 дена за секоја нова намирница, ме интересира пр.давам денес морков после 3 дена тиква и после да ги мешам заедно или прво да проба се па да мешам заедно да правам комбинации или да додавам житарици? Малку сум збунета Фала
Не биди збунета, следи го бебе. Исхраната воопшто не е комлицијарана. Доколку не покаже реакција на алергија тогаш мешај. Шо знам ја не сум дала до сега само морков..за цицање, ние сме од старт на захтев веќе 6 и пол месеци.
Разбирливо е бебиња да плачат од непознати? 4 и пол месеци е бебе, кога гледа некој нов непознат човек и особено кога ќе почне да му се обраќа, го мерка мерка и почнува со плачење кратко и запира па пак. Па колку ми е глупаво кога морам да го "оправдувам" дека така прави - бебе е, таков му е периодот итн..и тоа на луѓе кои имаат деца. Демек толку е тоа чудно да плаче од други. Оваа комшивката од пред некое време што пишував тука, дома што сакаше да дојде, ме сретна со бебе во влез, почна да му се тутнува, раскикотена дека ќе го подржи, ова си почна со песната и си се подврати таа. После солеше памет, "шетајте го да гледа други луѓе, да се меша", ау ау...одма ќе речат еве го бебево, диво ѝ е, го чува од други и сега затоа ѝ плаче. Што сум крива што карантин беше при 20 души заболени па нигде не мрдавме, а и мало беше бебле. Сега со 200 души на ден, се туривме од шетање, ама за гости уште сме во карантин . Вашите деца плачат од непознати напаѓачи , ми е прашањето.
Мојата па на сите се смее, кој и да и прозбори кога е во количка одма му праќа смешка, ич не е скржава. До сега се нема расплачено од никој и минувачи кога ја гледаат она им се смее
Иста е и мојава, нонстоп само окезена, на сите се смее. Недај боже некој па да и’ прозбори, почнува на глас да се кикоти Е ама првата ми беше “намќорче” @elenaklasik баш како што опишуваш. Нема што да го правдаш бебе, со вас домашните осеќа сигурност, со други не, и тоа е во ред. Немој да го даваш во раце кај други ако нејќе, не по цена на неговиот страв. Ништо со сила, ако сака сака, ако не не. Баш гајле да ти биде што зборат другите, среќата на твоето бебе е најважна
Хахаха исто, само да и прозбори некој и готово, се кикоти на глас, мрда раце, нозе како кутренцата кога мрдаат со опашката кога се радуваат
Jas ne davav po 3 dena isto,a i pedijatarot mi ima kazano deka ne e bitno toa. Bitno e se da saka da jade i da proba. Pocnav so zelncùk i iskreno poveke go saka od ovosjeto( za razlika od drugite 2), taka da ne mora da se pritresuvas na takvi raboti, neka jade samo i ne se sekiraj.
@Kallias2 @Sexybaby86 и мојов се смешка ама ако го фатат со убаво, им се насмевнува срамежливо, ако му се натурат онака без осет, ко комшивката што го нападна, е тогаш е плачко. Мислам дека е на мене во тој дел засега, па што не е лошо тоа малку резервираност. Неколкупати се плашеше и маалку заплака од баба му и дедо му по татко му, првин му приоѓаа погласно, мислеа дека така ќе ги забележи одма, ќе ги научи, а правеа обратен ефект. После потивки беа од страв Дур се навикна на нив, му требаше едно 5- 6 пати да ги види. Којзнае како ги гледаше, дедо му со наочари, грми со гласот, баба му со црвена коса и таа со гласот до даске, циркузи. А и јас па нејќам нападни луѓе и исто од секогаш сум била осетлива кон бебиња, зашто знам дека нивната перцепција е малку подруга. Нема што да му се нафрлам на бебе, очекувајќи да ме прифати секогаш. И тие си имаат карактер. Ако, нека е на мајка
Nema vrska toa dali go iznesuvas so luge da se gleda ili ne, moeto ne saka kaj sekoj da odi a ni drygite dve ne sakaa. Toa si e temperament na deteto, od strana na site ke se smee ke gi zakaca, a ne dava da ja drzat site i ne saka da si igra so sekoj. Nie golemite sakame so sekogo da se druzime -ne!-Epa ne baraj od deteto da im se smee na site i site da gi saka! Neka ne te boli uvoto za toa, bidi gluva na nivnite dosetki i smeski!hai:.
И мојата пред некој ден се расплаче од братучетка ми. Ја немаше видено и кога почна да и зборува почна да плаче. Се расплаче и од деца на една комшивка кога почнаа да пискаат. Ја носиме надвор, доаѓаат луѓе ја гледаат ја викаат, не е осамена и да не се меша со луѓе. Најмногу го мразам тоа да плаче и да бега од луѓе. На моја другарка таква е ќерката, има година ипол а сеуште бега од сите само мама мама, тато или баба и.
Е па тоа ми е, онака ептен диво дете коа ќе видам, да не го чепнеш да не го зазборуваш. Ај сеа е бебе, аа детенце поголемко...хм А @Sexybaby86 , сега поголемото какво е, прифаќа други да му зборуваат?