Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Леле маки :) Мојот е две ипол па уште бега и плаче од непознати. Скоро реновиравме дома морав да го праќам кај мајка ми оти ги бркаше мајсторите. Најсериозно. Чим види татко му дека збори со некој непознат плаче го влече .. :tmi: Исто ич не сака кога го фаќаат по раце аии ама почнува да урла и веднаш мене ми го даваат:D Таков си е џабе

На strelkata, MinnieM, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Немораш да го оправдуваш и немој кога ќе порасне да го учиш дека треба да се гушка со роднини, пријатели ако не сака, да го форсираш да прави муабет ако не сака, и најпознатата фраза НЕ СРАМИ СЕ. Остави што се луѓето глупи и немаат осет за граници. Нема потреба бебе од 4 месеци да го учиш да гледа други луѓе за да се учи ко што ви рекла комшивката, тоа не е до учење, едноставно некои деца се такви, некои поинакви, ко што сме различни и ко возрасни и се тоа е нормално.

На MinnieM, dunika, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    И моево кога некој ќе му застане пред него и му зборвува се смешка испушта звуци, кога го шетам најчесто в кенгур и ако има повеќе луѓе целиот се поддава со рачињата

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  4. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Ќе се надоврзам на постов, само што кај мене ситуацијата е поинаква. И јас се прашувам за истото, плус не знам дали смеам/треба да користам ќебенца(ради sudden death syndrome). Другарка ми има бебе, зимно време му облекувала само фротирни пижами и го оставала така да спие, непокриен. температурата во собата била околу 20 степени. Е сега, другарка ми живее во Абу Даби, јас во Шведска. Мене ќе ми биде језиво да го оставам моето така непокриено, а станот ми е прилично ладен зимно време. Гледав од овие вреќи за спиење, swaddlers итн... А што ако не сака да спие повиен така? Од друга страна ми е кажано што помалку ствари во креветчето, вклучувајќи и ќебенце, да не се угуши. И сега?

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @elenaklasik нема никогаш да ги заборавам тие моменти.
    4м беше, кој и да и се појавеше непознат врискаше до зајдување. Па така ако сум тргнала некаде да шетам и некој ја задене после неможев да ја смирам пола час.
    Гости ќе ни дојдат, она врискаше од нив. Фаза е, скоро сите ја минат.

На Bubish26, strelkata, MinnieM и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Cekaj sega...
    Prvo ne mozis da gi sporedis klimite.
    Vo Skopje e primer pekol i leto i zima nie spieme po kusi rakavi, decata po tenki pizami, ( frotirski ne ni trebaat), se pokrivame site so po edno kebe.
    Na ova ladnovo kaj sto sme sega, ako ne stavis dolgi navecer nadvor, ke se smrznes, esenta im doagaja na kraj na avgust.
    Ogan za zatopluvanje palat do kraj na maj.
    Razlika ogromna.
    Tuka ti treba i kebe i ogan i pizami i se.
    Bebe kako bebe, nemozes da go pretoplis deka e bebe.
    Go oblekuvas kako sto si oblecena i ti.
    Go pokrivas so kebence tenko ili pamucna pelna ili frotirka...
    Vo krevetce ne treba da imas igracinja i takvi nekoj trakataski, a ako ne sakas da go pokrivas ima vrekicki tenki kako so kusi rakavi i stavaj go vo takvo da spie.
    Moite imaa i niedno ne sakase da spie, novi mi se site tri vrekicki( budalesta, pa i zimska i letna i bez rakavi)...

На elenaklasik, Dikinzi и PurpleMind им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ама види, она знае дека имаме штедна книшка отворено, и да р мала што е битно, и онака се има од сестра и, и од неа користи. Па и да земе уште да купува така и за неа, кај ми е крајот, мал стан, немам каде да ставам работи, само во подрум симнуваме за да направиме место :D

Арно си направила, така и треба :D

Па, одприлика кај 6-ти месец треба да почнат да менуваат рутината. Да бидат будни 2 саати, и да имаат поголеми дремки. После мислам кај 9 ти месец до годината ќе почнат само по 2 пати преспивање. Над годината ќе имаат по една, и ќе заспиваат порано навечер.
    Еве ја кај мене, од пред неколку дена (на 31 прави 6 мес) , почна да зголемува, и сега заспива на 2 саати. Ама дремките кај моево и не се баш по саат, затоа што големава може да ја разбуди порано. Па ај нервозна после, па кенкава..и така :D

Кај мене цица доста брзо, за некои 5-6 мин, и почна и од двете, со тоа што од втората малце цицнува, дали малку и фали кој знае.:)

И двете ми се смешки, само се кезат :D А сакам да си плачат некогаш, за да не им досаѓаат :rofl:

Едит: Беше смешка големата, сега е во фаза "Срам " , ведне глава, и не прави муабет. Иначе беше задориче. А ако се опушти со некој душа му вади :rofl:

Последна измена: 26 јули 2020
    На MinnieM, dunika, MimiG и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    @elenaklasik
    Кога излегуваме, се водам според крајното заспивање на малата. Чисто да не реметам ред. Големата секако издржува и касно заспива.
    Мада..сеа повеќе дома си седам, ме мрзи, надвор е шешко, кога ќе ми текне дека ќе почне пот да ми тече од сите страни нервоза ме фаќа, а големата излегува со таткои секоја вечер да се истрча :D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.716
    Допаѓања:
    7.644
    И мојов се кези на сите по улица, ги гледа рандом луѓе и устата толкава, често го закачкаат дека е таков. Бебе е, ништо не значи ова сега, може после ќе сврти да биде див како мајка :devil:

На RAK91, elenaklasik, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.900
    Допаѓања:
    18.786
    Никогаш не гледам колку цица временски. Колку сака толку цица. Некогаш помалку па барал за пола сат да се доцица, некогаш повеќе и не бара 2 3 часа.
    Јас вака правев. Давам морков, три дена, прво лажичка, па две три, па 5 10. Потоа компир исто. Па наредни денови мешам компир и морков. Па јаболко, па мешам морков јаболко. Па тиква, тиквица. Штом нема алергија мешај со што сакаш. Додека воведеш се ке помине еден месец.

На улица не плаче, ама ако му се доближи некој и посака да го земе има солзи.
    И на 4 месеци и сега на година.
    Табиетлија си е, не сака да му се тутнеш во лице ако не те знае. Мене ми одговара да бидам искрена. Оди само во познати или јас, маж ми и бабини дедовци.

На MimiG, elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    2 ипол е сега и уште си е малку дифтарка :D Не плаче, ама и’ треба време да се опушти меѓу луѓе. И не дава секој да ја допре или да ја фати за раче, само ние домашните. Знае дури и дрско да врати ако ја задеваат и многу навалуваат. Ова за со возрасни, инаку деца обожава, одма трча штом види, знаела, не ги знаела, не и’ е битно :)

На MinnieM, Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Значи колку ми е вознемирено детето тоа е чудо. Моето бебе никогаш не плаче, не знам како плаче. У петок дојде на гости една братучедка со една нејзина деугарка. Таа другарката многу да сакала деца. Леле ко се втири у моја беба, цело време ја гледа ја закача сака да ја држе ја бакнува боже мили, и завикала цело време окоо, окооо. Мислам детето ми го урочи. Бебето ми е цел ден вознемирено. Неможе да заспие, плаче, кенкаво е уопште нерасположено, не цица како шо треба, се на сила. Детето не ми е такво. Какви скокови какви чуда. Ако малото спие или не го гледа со големата. Не сакам да берам грев, се у реду со девојчето ама не така со мали деца поготово бебиња или кај шо одиш некаде прв пат. Леле едвај чекав да си одат денес. Не сакам баш да се втирувам у тие ствари ама и верувам баш у очи. Ви пишав пред некој ден дали ви смета што некој го држи бебето. Имав некаков осеќај. Аууу мн сум вознемирена.

На Dianas, strelkata, MinnieM и 2 други им се допаѓа ова.
  13. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.083
    Sto e skok

14. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Скок во развој, или народски дека детето расте, осознава нови работи 6a530e58b0db6b06bad8942af5e5d509.jpg

15. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Леле за излегувањево ми се излегува и тоа како ама никако не бива...го капиме во 6 пија млекце па еден сат така си се занимаваме и 8 најкасно 9 е заспан...да излезиме пред 6 е жешко и така дома си дремиме

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    И температура ми качи бебето сега 38/2 чепче и ставив. Епа мн се нервирам.

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Мила, да не не е урочено? Ја мислам некое вирувче фанало. Кај мене така големата, пред да ми качи температура, ќенкава цел ден.

Од неќна се опраивте ли ?:*

На Cherry333 и Mami3 им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Епа ако кренало температура настинало нешто, од другарката зарем е температурата, може било кенкаво од настинката цел ден и само се поклопило со другарка ти

19. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Моето е така од кога почна да распознава, искрено и мене ми е глупо кога викаат дели го со други. Многу плаче се додека да се отргнам да сме на само.. неможам на никого да го оставам што да правам не е до мене што сме дома повеќе време и детето е навикнато само на мама и тато, никој друг, му треба неколку дена да е со некој друг во присуство за да се навикне на него инаку нема шанси, а вака од далеку се смее ама да го земе некој нема шанси бре, вриштење на велико..

На Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Леле сега се подзамислив мајки.. ако ми е вакво детето цело време како ќе го пуштам во градинка кога вришти урла од други луѓе... Што правите во ваква ситуација кога мора да го пуштите детето во градинка вие да одите на работа и нема кој да го чува?? :worried: