1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.020
    Допаѓања:
    42.639
    Дентинокс гел или хомеопатски гранули Озанит
    тие ги даваат стандард во сите аптеки

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Фала многу. Попладне ќе купам.

3. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    prestanav i so kasickite i sokcinjata odma koga se sluci ova a se konsultirav i so dr julija od soba za doenje i taa mi go potvrdi istoto da ne brzam so brza hrana, od tecnosti mu davam po nekoja lazicka voda i mlekce eve sega bekutance cajce ke mu spremam, za sirupot velay t deka e na prirodna baza i deka go normalizira praznenjeto eve sme vtor den kako go pieme sabajle vecer po 3 ml, i ne sme kakale od pred dva dena

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.265
    Dali e na prirodna baza ili ne ke procitas na upatstvoto od samiot sirup :) i jas bi te sovetuvala ic ne da ne davas sirupi klizmi ostavi prirodata sama da go regulira procesot na praznjenje.ako bebceto ne place nema bolki znaci dobro e.a kolku meseci imate?koga vekje ste pocnale so dohrana prodolzi malku po malku za da se naviknuva...sliva i krusa nas mn ni pomagaa pri zapek

5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    se sto pravev do sega i so klizmite i so sirupot e po preporaka na maticniot pedijatar, sirupot e na baza na smokva i ima ekstrakti od krusa i dr ovosja pisuva vo upatstvoto deka se preporacuva i za deca do 12 meseci, velis ostaj prirodata, za placenje ne place, ama go osekam pri cicanje celiot se grci, ima gasovi, jas eden den da ne pojdam maka imam ne pak 5-6 dena, definitivno nema da mu davam kasicki bideki bebeto super si napreduva i samo so majcino mleko, od soba za doenje mn zeni me sovetuvaa da ne brzam ima vreme koga bebeto ke si prima tvrda hrana,... do 15 ti pravime 6 meseci ama deka sme rodeni porano do 8 mi ovoj mesec od datata sto mi bese predvidena za poragaj e 4 meseci koregirana vozrast, sto znaci detevo iako e 6 meseci sepak pobavno se razviva vo odnos na navremeno rodenite bebinja, ke si pocekame uste nekoj mesec so tvrdata hrana

6. women17

women17 Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    26
    пoврaќaње

Здрaвo мaјки! Имaм бебе oд двa месеци и дo денес мнoгу реткo пoврaќa нo денес ми пoврaти 4 пaти не вo денoт туку еднo пo другo и тoa еднaш пoгoлемa кoличинa сaмo нa дoење е. Првo дете ми е пa испaничив. Зaтoa ве мoлaм вие искусните мaјки дa ми кaжете дaли е тoa нoрмaлнo или нештo не е вo ред. Пoзз

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Ние пак од како јадеме на ден два по една кашичка скоро секој ден се какс малата а некогаш двапати,јас најпрвина и давав водичка некое време па потоа овошни сокови и неколку пати по 4/5лаз супа сето ова коллу да провува нови фкусови.
    Овошните кашички секогаш и ги разредувам со млеко да не и биде тешко наеднаш,МОжно е и затоа да не ти кака бебето ако даваш само кашичка,бидејки се на почеток убаво би било со млекце да разредуваш пола со пола.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Го зедов гелот дентинокс и, и ставив, но си го изближа :P колку ќе има ефект од гелот појма немам оти си го ручка. Во фрижидер ставам од тие гумите со вода да се оладат, ама не сака ништо. Само една кукла и е омилена 24/7 е со неа. Неа ја јаде.

Истовремено да ве прашам за млекото. Сега е жешко. Кога се молзите го ставате млекцето во фрижидер и пр.стои 2-3 часа. После како го топлите.? Дали го вадите од фрижидер и директно го ставате во топла вода, или пак го вадите од фрижидер па си отсојува на собна температура па го давате по пола час.
    На свадба сме со мм, и треба навреме да складирам млекце, што искрено не верувам дека ќе можам оти стално си цицка.

и знаете ли кај може да најдам во мк од тие цуцлите што се со мрежичка, за да се става коцка замрзнато млекце

9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    пoврaќaње

Ако не продолжи не е страшно, и мене ми се има случено, ама ако продлжи да повраќа на лекар. Во меѓувреме нека цица почесто за да не дехидрира.

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    И кај нас го има дентинокс ама искрено мене повеќе ми заврши работа еден хрватски гел се вика Гел за десни во плаво пакување е.

11. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207

jas davav kasicki vo dva dena ednas po 5-6 lazicki, 1 sokce na tri dena,se na se dve ispi i stopirav... kasickite gi pravev domasni odvareni , izblendirani, razredeni so vodickata vo koe se varelo ovosjeto ili zelencukot, ama veke nedela i kusur odkako me iskara dr julija od soba za doenje ne mu davam nisto osven nekolku lazicki voda i doenje, cajce isto mu davam ,znaci pred da pocnam da davam sokcinja i kasicki kakavme ednas dnevno odkako pocnav da davam pogotovo sokcinjata se sluci ova so nekakanjeto..

12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Па да намали на кашичките,многу денови се тоа да некака и мака ке си има и нервоза :^) душичка :) убаво е тоа што се доите :)

13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас ги перам алиштата на Димитар сите на90 дали се смалуваат пошто гледам бодињата не се закопчуваат по неколку пати ако ги перам или дека растеме//?

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Растете:) :) :) може и малку се собираат ама и брзо растат. Јас ако не е искакано бодито ( кога пропушта:) ) го перам на 60 ( мислам и др.алишта) а постелина и какани работи на 90.

15. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Majki pomos mi treba.Vaka sega imame polni 5 meseci pocnavme so kasicki i sokcinja kupeni.Inace na aptamil sme od samiot start.Dosega si go jadese na 4 casa po 150 ml a otkako pocnav so kasickive jadi vo22.00 200 ml pa vo 3.00 150 vo .06.00 150 ml i kaj 13.00 150 posle nesaka da go namirisa preku den samo caj sokce i jasicka.Gresam nekadeve molam pisete

16. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Ако претеруваш количински со чај и вода, му се полни мешето и нема место за млеко, а и зависи кочку кашички јаде.

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Вака добро ми изгледа,давајму колку сака и кога сака а и сега со кашичкиве малите сменуват ред со јадење бидејки очекуват каша.
    Помалце вода и сокчиња да не се преполнат со течност.
    Малава моја ја гледам преку ден еднаш сака кашичка да јаде па гледа кога и носам и познава веке дека не е млекце :D

18. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    здраво мамицки,

како се справувате со зестината овие денови?ние со син м. векје два дена поцнавме со еспумисан капките три пати на ден по 15 капки и да ви казам искрено не гледам некоја промена пак нон стоп има грцеви плаце се авиткува поцрнува и само на раце да го носис да се лулка сум заборавил кога сум спиел во последно време??? :sweat:
    исто така кога го дојам изгледа пије повекје засто после поцна да повракја и тоа н. само еднас туку два три пати во скоро време после доењето?
    инаку многу добро сме напредувале со килазата 1040 г за три недели иZгледа затоа има повекје мака со грцеви.

поздрав и многу ви благодаран за советите :inlove:

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Слими ние со горештиниве супер се снаоѓаме, јас синко си го оставам само по памперс.
    Цело е голичко, веселко и расположено :)
    Приквечер и кога шетаме со количка му облакам боди и чорапчиња (чорапчиња само ако видам дека носето му е ладничко) Рачињата и ноџињата му се природно ладни (што е нормално кај бебињата) бидејќи имаат слаба циркулација, нели не се движат и не се активни како нас возрасните, па тие не ни се соодветен показател дека на бебето му е студено. :)
    За спиење боди по долги и долен дел од пижамки затворени кај стапалцата, чорапи не му облакам.

Капките за грчеви (Еспумисан) јас му ги давав 5Х15 во текот на 24 часа. Вака имаше ефект, бебушко ми беше помирен.
    Инаку нас страшни ни беа грчевите до средина на вториот месец, потоа почнав да му давам капки како што ме советуваше педијатарот 3Х25, а некогаш му давав и по еднаш до два пати во денот, па дури имаше и денови кога не му давав воопшто.
    Сега грчеви немаме, имаме гасови поради кои некогаш е повознемирен, но не е страшно како кога имавме грчеви.
    Немој да очекуваш дека со капките ќе ги снема грчевите во целост, може само малку да се ублажат, но не и да исчезнат.
    Пробај дополнително со масажички на стомачето, бели звуци (фен, правосмукалка и сл.) контакт кожа со кожа и што почесто ставај го на града.
    Бебето супер ти напредува, на ексклузивно доење сте?
    И немој да се плашиш, нормална појава е бебињата да бљуцкаат. :)

Бебињата блуцкаат од повеќе причини:
    Кога се прејадени, или кога подригнуваат, но и кога си играат. Исто така, тоа може да се случи и кога бебето брзо јаде или кога мајката има премногу млеко. Некои бебиња бљуцкаат и кога им никнуваат заби. Предвремено родените бебиња често бљуцкаат поради незрелиот дегистивен систем.
    Течноста која бебето ја повраќа, може да биде многу слична на млекото кое претходно го испило. Ако млекото е делумно сварено, течноста може да биде засирена и да има мирис на кисело млеко.
    Бљуцкањето се случува веднаш по хранењето, но може да се случи и после неколку часа. Зачестеноста на оваа појава се намалува кога во исхраната ќе почне да се воведува цврста храна. Кај повеќето новороденчиња бљуцкањето престанува на возраст од седум месеци, но, кај некои бебиња може да се задржи и до првата година.

За разликата од бљуцкањето, повраќањето се карактеризира со форсирано исфрлање на желудочната содржина. Неопходно е да се знае оваа разлика, бидејќи повторното повраќање лесно може да доведе до дехидрација, а може да биде и знак на многу опасна болест. Дехидрацијата е опасна, бидејќи може да услови нерамнотежа на водата и солтта организмот.

Што треба да се направи?

- Бебето треба да се подигне неколку минути во текот на хранењето
    - Избегнувајте прејадување
    - Избегнувајте играње со бебето по оброкот
    - Хрането го детето во полуисправена положба
    - Хрането го бебето пред да огладне, за да правенирате прецицување
    - Избебгнувајте да го легнувате бебето на грб, бидејќи таа положба предизвикува рефлукс
    - Лежењето на лева страна докажано го редуцира бљуцкањето, исто така и лежењето на стомак, но само кога бебето е будно.

Кога бебето е прејадено

Прејадувањето настанува кога на новороденчето му се дава повеќе храна од тоа што му е потребно. Се јавува кога бебто се храни секогаш кога ќе заплаче. Прејадувањето се препознава и кога бебето пребрзо ја зголемува телесната тежина. Индиректни знаци на прејадување се: палч и претерано бљуцкање после оброк, како и дијареа. Долготрајното прејадување може да доведе и до дебелеење на бебето.

20. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    многу ти благодарам Jагода за советите особрно за блуцкањето бев загризена да не е симптом на некоја болест. инаку да само на доење см. нисто деуго сега два дена само каплите еспумисан и капките за коските. да супер напредува ама сеусте не се познава моето бебе се роди помалецко 2600г а излеговме од болница 2450г. сега поцна да се поправи и да се среди малку.

поздрав :*