Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Па нема ако не сакаш, или ако немаш потреба. Мене на првиот само преку стомак ми виде дали е матката вратена во првобитна состојба и толку. Ми рече за пап, јас ја одбив тогаш и направив за два месеци. Може раната само да ти
    ја прегледа

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Аи, мајки помагајте! Бебе од неделата спие 2×30 мин. и 1час дење. Друго се состои од носење, нишкање, пеење, играње, цицање, плачење. Сама сум со бебето. Мм оди на работа. Нека е жив и здрав, но јас сум изморена. За два дена бебе ќе наполни два месеци. Дали е скок или не? Незнам. :sweat:
    Да напоменам дека во неделата бевме на шетање. Вкупно 200 км.
    Бебе ужива да се вози во автомобил. Но, пак се мислам многу дан му дојде? (facepalm)

3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Во скок е. На 8 недели е громчето, а скокот трае до 9та недела.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Да си поплачам малце :( Бебе денес заработи антибиотик. Исфрлан е на рацете и под вратот, мислев не е страшно :( Матичната ги виде сликите и сега имаме креми за ставање канестен и белогент, еозин и антибиотик :( Ќе пукнам, не знам зошто вака, се нај нај од козметика му земав. Толку пазев и како стигнавме до овде не знам. Жива ќе се изедам :(

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мајки кажете ми како спиевте ноќеска кога малите почнаа да се вртат на меше? Синоќа случајно се будам кога го гледам дечкото со главчето во душек, на меше и мрда лево десно. Душа снемав и со едно око спиев.

6. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Мајки од што може да е каката зеленка и плус проливче имаме.. 2 месеци сме скоро..

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Има во 8ма недела скок и трае две недели ама рачунај по термин. Кај моево вториот скок почна лабаво ама втората недела беше со урлање. Третиот скок почна јако и истрауматизирана од вториот си дојдов кај моите за помош ама веќе третиот ден заврши. Дури детето повесело никогаш не било, само се смее, писка. Дури 3 ноќи спие по 9 саати. Се изнаспав :D

На WonderGuurl, Bebac и Cherry333 им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Некој зеленчук да не си јадела? И колку пати на ден кака и на колку време? На колку време јаде?

Зачести со подои и ќе му се врати жолта каката.

9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    12.200
    Ќе му помине да знаеш. Сега уште во шашава фаза, не знае и тоа кај е што е. Уште некоја недела ќе почне подобро да осознава и ќе го оставаш и само да се заигра со играчиња, можеш на под како најбезбедно со закачени играчки и да ги дофаќа.
    И мојот беше многу захтевен за во раце на таа возраст, сега е 4 и пол месеци и веќе самото лежи, гледа прати наоколу. Издржи уште две три недели, дури да осознае повеќе, после подруга песна.

На Dikinzi и Bebac им се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    12.200
    Па, кога ќе почне да се врти, почнува да испушта звуци од напорот, одма сум на алерт момент :D и го чекам да видам дали ќе знае да ја намести главата. Некои вечери се врти, ја мести и спие подолго така, а други ич не се врти.
    Важно е да му дојде рефлексно да ја сврти главата странично, а не да ја напика во душек. И ништо, што ќе правиш, помогни му да се заврти ако не може и нека поспие така.

На dunika, Dikinzi, MinnieM и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Нашиов ортопед рече да ја оставаме да спие така како што си се наместила. Спие и мојава на стомак скроз, главчето на страна и’ е. Некогаш ако не може да се заврти назад сама, закенкува. Ако е мирен и си спие, остави го, битно е само главчето да не му е зариено во душекот, туку на страна. Обично сами јавуваат ако не им е згодно, не се грижи, затоа претал :)
    Сега за второво ич не се потресувам, знам дека е нормално да си се местат како им е згодно. Ама затоа со големата бдеев по цели ноќи и само ја вртев од стомак на грб, па ќе плачеше зошто нејќеше така и се вртевме во круг додека да сфатам дека треба да го оставам детето на раат :D

На mal.ecka, elcezelce, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.795
    Допаѓања:
    145.358
    Толку многу терапија за исфрлано? Посебно сега во жешкото лесно се осипуваат.
    Јас би консултирала кожен.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    12.200
    Мислам дека не мора стрикно во тој период да одиш на преглед.
    Кога бев, тоа беше околу 2 и пол месеци, ме прегледа и преку стомак и со лупа или спекулум (арно го пишав? :D) ми ја виде матката и тоа е. Јас не можев порано, сакав да се спремам психички и да се издепилирам, не дека е нешто болно, ама како што велиш, и јас нејќев да ме чепкаат долу. Ами нормално чувство, не` изначепкаа при породување.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @elenaklasik @Sexybaby86 Фала ви. Го оставам често така да спие преку ден ама јас го местам и го следам на камера да не го зарие главчето во душек. Ама ова вака да се сврти сам ноќе во спиење првпат се случува и си викам немој да не го осетам зашто сеа и јас спијам поцврсто.

Туку да ве прашам, кога почнаа да се пружаат со рачињата? Очекував веќе да почне, неколку пати се пружи по играчки ама не го прави тоа нонстоп.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    7.656
    Па мислам дека нешто пред 4 месеци почна мојов активно да се пружа, држи од помал ако му дадеш, ама да сака сам да фати малку покасно. И не само играчки, туку све живо сака да фати. Чаши особено, што му се најде на пат ршум прави. Не ви бега ова, не се секирај

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    12.200
    За пружање рачиња кон играчки кај моево се случи после наполнет 3 месец. Значи може околу 3 и пол 4 месеци да почнат да пружаат.
    Кај нас, пред да наполни 3 месеци го вежбав, му подавав и му велев на маж ми, зошто уште не ги држи играчките, кога ќе почне бла бла...па малку почна да држи играче неколку секунди, а за недела дена се усоврши и подолго ги држеше. Значи иако се уште не држи, може преку ноќ да почне да држи и пружа.

На dunika, Dikinzi, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Мајки дали правите вежби за да почнат бебињата да се вртат или не? Моево се врти на страна, повеќе на десна, ретко некогаш да се заврти на меше, а кога тоа се случува знае сам да си ги извади рачињата надвор, ја подига главата ја држи така, стабилен е. Кога е на грб и ги фаќам за рачиња се подига сам и тоа многу. Кога лежи знае од една страна на друга да отиде со влечење :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    јас му правев, има и на youtube ама кај него беше џабе. Инает уште од сега и мрза голема. Многу се фрустрирав дека дреме само, ама еве го пред 2-3 дена почна сам..полека се врти. Се уште само на кревет, на под го оставам ама не сака таму па ептен ништо да прави.

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Дечкото мој ко мрзливко ми е за 4 дена прави 5 месеци, а на меше уште не се свртил т.е дали два до три пати и тоа сосема случајно. Вртењето од една страна на друга никогаш не го направил, спие или на стана на грб па на истата страна пак се враќа и тоа е.

Ама пак кога е на под успева сам да се крева до некој 30 степени и да го држи главчето подолго кренато, и ако му подадам рачина сам дава напор за седечка позиција.

Јас оставам на него какп сака така и кога сака, за се има време сите деца се различни

На dunika, Dikinzi, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    И мене тоа ми беше дали е мрзлив и кај нас на под несака ништо да прави, ги гледав вежбите ги правам па ќе видиме дали ќе има кај нас резултат или едноставно покасно ќе почне да се врти сам на меше. 4 ипол месеци е, можеби му треба време :)
    Ви благодарам што споделивте искуство :hug:

На Jana06 и Frosty! им се допаѓа ова.