Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Chicco спреј. Педијатар ми препорача тоа или мапез, на природна база

2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Да и после читав тука демек да не се шлапало со креми и така прекинав и добивме осип. И веледа кремата не ни помага, мора да е мрсна.
    Така да според мене ставај си мрсна крема да не си направиш проблем. И педијатарот исто ми кажа.

На BY<3, strelkata, Филотеа и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    А сеа ја таму да поднаучам и да бидам спремна :D

Ако мислиш на скокови, да ти кажам дека појма немам ништо за нив :D Односно дека не знам која недела се дешаваат :rofl:
    А дали има плачки и кенкања ..охо и тоа како има, баш овие денови е неиздржлива и досадна, ако е скок нека мине :D

Седи бебето во своите мочки околу 3 саати сигурно, мочта на кого и да е, па и бебе е кисела, и нормално дека ја нагризува кожичката, затоа и добиваат осип, а да му менуваш пелени на секое мочање или 2..не иде во предвид. Вака или нака..детето седи во мочките,затоа си ставам и јас помада.:)

На babyboy1, Panovic, lavinija28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.083
    20200731_191310.jpg Ako saka nekoj Aptamil.Comfort,Aptamil 1 i Hipp Combiotic neka pise ,ni edno ne mu odgovara na moeto bebe

Последна измена: 31 јули 2020
  5. ivefr

ivefr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    34
    Чико рол-он за толку мало е најдобро, и спрејот е добар ама има опасност несакајки да му летне некоја капка на лице...ако го нанесуваш надвор дур сте

6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.955
    Допаѓања:
    12.225
    @Dikinzi среќен полуроденден!:D . Ќе нѝ фалиш овде, ајде здравје за месец и пол се пишиме таму.
    А со спиењето како е Ема во шести месец? Има подобрување, цицање навечер на колку часа?

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Од кога почнува да ги фаќа стрв за одредени јадења?

8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ооо фалаааа :D
    Аха..ептен подобрување, цица на 2 саати и нешто, ама многу често се буди,ќенка, ако лежи на грб.и сака да се сврти на меше а стасала до оградата неможе еве ја плаче, ќе ја ставам на меше ама одма ќенка па ајде думкај, па после сакала на грб оти се здрвила на меше, и ја гледам се обидува да се врати ама тешко и оди, па пакќенка да ја свртамна грб, или па се заглавила мегу решетките..хаос :rofl:По 50 пати станувам навечер, лудилоо :rofl:

На elenaklasik и Cherry333 им се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Скроз исто. И кога ќе се преврти на меше што е да продолжи да спие, нее бе главата ја крева отвара очи инстантно :headbang:

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Фала шо не мислите. Од ништо беше качила температура и многу шлајм и затната дури очките и солзеа. И даде капки да пие да го исффла шлајмот. Добра е сега. Денес си дојдовме у мк, абе дома си е дома. Ама од жешкото изгледа шо лежеше бебето у транспортер целата ми се нафрли црвенила и флеки на грбчето и у пеленската регија. И пелена имаше ставњно у транспортрот додека лњжњше таму ама ништо, не помогна.
    А јас сум како зомби од четвртокот( од вчера) од девет сабајле ко сум станата уште немам спиено

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    3.995
    Никој, до 6 месеци не се става никаква крема со Spf, ниту се изложува на сонце бебе, само сабајле 8-11 или после 18 часот, капење исто така е забрането до 6 месеца за море, за базен, река, езеро ни под разно.
    Мојата е 4+ и уште ни на море не сум ја носела, а на море живеам, па сега ти види.
    Здравје наредниот месец планирам од 5 месеци попладне да идеме нњкој ден на плажа под сенка на лежалка.

На Flyfly90, BY<3, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Пишав дека имаме проблем со кожата. Особено под вратот му се појави ептен како изгорено. Значи за еден ден бидна. До сега го бањав со веледа и таа крема му ја става и на вратот. Е сега докторката рече за да не се повтори,треба вратот да му го бришам со водичка неколку пати на ден и да го оставам да му се исуши. Е како да се исуши вратот? Треба главата наназад да му ја држам, неизводливо е тоа... Што ставате вие на вратот? Како го одржувате сув?

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.793
    Да пробаш со пурелан на медела?
    Само што ми излезе конкурс за успешна приказна за доење, па прочитав дека пурелан може да се користи и за носе кое често се секне кога е настинато бебе.
    По мое логично е да го негуваш со нешто мрсно да заздрави.

14. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Мајки имам крема на weleda, ја отворив кога се роди бебуш, ама приметив дека е сува па си продолжив со бекутан крема. Дали е штетно да ја користам, дека стои така отворена од април? Или да не ризикувам.
    И друго прашање, дали и вашите срциња се откорнуваат од плачење кога гледаат други луѓе? Пред крштевката си беше супер, одевме кај свеки на ручек и си беше без проблем, а после крштевката не сака никој во негово присуство освен јас и маж ми,инаку заоѓа и помодрува од плачење.

15. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Не знам што да кажам, со првото ваква мака немав, таа си беше бајче уште во мешето :D Па и кога се роди мила мила штп да ти кажам :D Секогаш спиеше на грб, на меше ни под разно, а кога почна на меше да спие ( 10 месеца) веќе беше искусна во вртење, лево десно, со кревање глава и со спиење. Па и кога ме галеше нежна беше, леле ова другово...ауу душа ми извади уште во меше:D Кога се роди, ич немирно спиеше, само ќекнаше, пушташе некои звуци, преташе и ми реметеше сон, почна на 4 месеца и некоја недела да се врти на меше да спие, така си сака, и во ред е тоа..не ми смета, како и е убаво така, арно ама се шири низ цело креветче, и кога ќе сака да се сврти на меше а е блиску до оградата не може, знае..ама не може оти се бута во оградата, и сега кога ја легнувам ја ставам на едниот крај, за ако сака да се сврти да може, тоа е разликата кога ќе почнат порано да се вртат, уште нема развиено како да го измести телото за да може да се намести без моја помош, сака..се труди ама не и држи газот:rofl: Па и шо е интересна кога сака да се врати назад, ја гледам вчера замавнува со главата за да се сврти ама блиску перниците и заглавува (facepalm) :D Аман ќерко викам, тебе само спална те спасува хахахахаа :D
    И многу е како боксер, а дофане играчка, ја зема ја траќа , ја мава, или мене ако ме докачи ме кубе, или ме фаќа со рачињата нокти ми зарива во лице и со устата ми се лепи за да лиже :rofl: Две ги родив, нека се живи и здрави, ама како ден и ноќ се различни :D
    А, и ова да го кажам..ако и земе сестра и играчка ( сеа е во таа фаза и ги зима играчките не и ги дава) , воа малово плаче на цел глас додека не и ја врати (facepalm) абе друга играчка не пали :rofl: Ах ах..ја е*авме утката му викам на мажот ми :D

Дома си е дома, загушливо , жешко, заникаде време. Супер штом е поарна. Не се сеќирај што е нафрлана, прееска бевме до кај сбекрва ми, си седеше во транспортерот, дома коха стасавме цело вратче со црвеници и беше. Многу се поти, и е с'клетчика.

Ајде тргај да одмориш, убава вечер :hug:

На MinnieM, elenaklasik и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.433
    Допаѓања:
    18.668
    Јас користам Мапез, прскам кај мене на раце па размачкувам кај бебето на нозе и раце.

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Ни се јави и нас таков проблем во вратчето но сега го решивме после испробани доста продукти.
    Значи мрсно ни под разно во вратот. На телото мрсно мачкај,но кај вратот најмногу од лигите,од бљуцкање и од жешко од се заедно најмногу се раздразнува тука. Пробав прво со павловиќева уште повеќе се разрани дека е мрсна. Пробав со судокрем, не се влоши, но не ни помогна да се исчисти. Па пробав со кремчето од Хип со цинк што е и над тоа пудра Нивеа за бебе. За 2 дена веќе како да немала воопшто ништо. Можеби ќе ти помогне оваа комбинација.
    Миј со вода кај вратчето барем два пати дневно и тапкај со чиста тетра или крпа и после мачкај.

Само ако редиш пудра немој да е Бекутан бидејќи содржи само 2 работи : талк и парфем во состав што може дополнително да иритира кожа.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Ист е мојов од меше, гинекологот ми рече овој душата ќе ви ја вади, многу активен. Исти се значи нашиве бееби, од мало љуто.. Гребе, траска, фрла, кубе, плаче ако не е по негово.. Јас мислев да не сме ние дома криви што е ваков нестрплив, за се е удоволен одма, ама може такво си е детето.. Нека се живи и здрави само :D

На Dikinzi и strelkata им се допаѓа ова.
  19. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Фала ти, ќе ја земам пудрата.

20. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Кај нас се направи црвенило на вратот дури и некако лошо мирисаше од памет се извадив, по препорака од педијатар земав Травадерм и од едно мачкање помина.