Не и ги вади, сето тоа придонесува до наредна фаза да почне да зима предмети со рачињата. Секое дете различно ама некаде на 4м.
Кога имаше една недела и од тогаш редовно. Се роди со големи нокти и сега брзо му растат. Имам ножички чико за нокти.
Баш така, кога сме дома во раце го земам само за цицање, а кога сме кај бабите само се расправам да го остават. Не знам како да го анимирам, па само го кревам со рачињата, го вртам лево десно, на меше е многу често и сл. Инаку, вака му е досадно и кенка за во раце.
Ептен малку подигнато душече и перничка. Така ми рече педијатар, дека до пред некое време повраќаше во сон. Сега се стабилизира ама уште спие со перниче, дека се навикна и кога е рамно се буни
Од зегин зедовме бебешко грицкаличе мало, и со него. Има и ножиче и турпиче во сетот ама не ги користам сеуште...
Ниеднаш не ставив ракавици, не разбирам која им е намената. Ќе се гребне, ќе му помине Нокти кратам со бебешка ножичка
Незнам и јас како се вртат сеуште не се врти моево.. Не му ги вади рачињата и моево е цело време со рацете во уста или лигавчето го пика и го цица..пред некој ден почна да подава раце за тропалка ама не му текнува како да ја фати со стиснати рачиња ја држи или па ги отвара и само ја допира а ако му ја ставам јас во рака тогаш ја држи и одма ја носи вп уста па ќе се удри и си плачи Јас за анимирање тропам со тропалките или го легнувам на подлога со играчиња над него и со нив се занимава му писка па испушта некои звуци како да си праи муабет интересен е или па е во релаксаторот..и јас гледам што помалку да е во раце
За тие што ги учите бебињата "не во раце", не си ја ускратувајте можноста да ги гушкате своите деца. На таа возраст тоа не знае да лаже и манипулира, ако бара во раце, значи си бара блискост, има потреба од мајка, си бара сигурност. Па кога ќе ги гушкате ако не сега.
Се согласувам, но сепак да има и некоја граница, да не биде нонстоп во раце. Неможам да му одолеам, си го гушкам, му пеам, си го нишкам за заспивање, но го оставам и само да си полежи. за грбчето е добро а и јас си фаќам работа по дома
Кој кажа мајките да не си ги гушкаат децата? Ние овде даваме совети за правилен раст и развој на децата. Детето не смее дс порасне во раце. На сметка на блискоста ке си направите други проблеми со мускулатурата.
Точно, ама сега е лето и греота е во раце да се држи. Јас кога го држам целиот се поти и се загрева. Плус му искачаат бубуљички на главата ако го држиме повеќе време :/ Одвај чекам ладни денови да може да го изнагушкам на раат.
Нормално дека не реков 24/7 да го држиш бебето во раце. Тоа секако не е во ред. Кажав за оние кои ги учат бебињата "не во раце": значи бебето плаче се корне, ама ти не го земаш, за да не се научи во рака. На крајот на краиштата, тоа е само мој совет. И е совет за правилен емоционален РАЗВОЈ на бебето. Не значи дека мора да го применуваш. А и поентата беше друга, дека бебето не знае да лаже и да те манипулира и да те натера да го земеш. Сигурно си има некоја потреба ако плаче.
Зарем има мајки кои така прават? Се надевам не. Ама има мајки кои по цел ден ги држат бебињата во раце. Тоа е друга крајност. Бебињата потоа ке бараат во раце затоа што поинаку не знаат. Некои мајки мислат дека ставање на бебето на стомак е мачење.
Од третиот месец ни препорача и ортопед и педијатар д3+омега (зедов од бејбитол). Е сега, од д3+к1 имам уште 6 капсулки па се мислам дали да му ги додадам или одма да почнам со другиве?Вчера 3 месеци)
Бидејќи не можам да се редактирам-сега читам, на д3+к1 пишува до крај на 3 месец а на д3+омега пишува од почееток на 4 месец. Јас пак разбрав од 3 месец треба овие со омегава...мхм...сега се збунив. Вие како дававте?
да така и нас ни беше речено, ама малово испадна на формула да е и не ги пиеше, само еден месец, па веднаш се префрливме на тие со омега
@babyboy1 @BabyT* pa ajde si vikam.neli losa navika e racete u usta i taka ke i ostane i ponataka so racete ,mn nehigienski mi e toa , sega baska i se poti mn pa si lize solenko malce
Давате ли флуор со д витаминот заедно? На мисла сум дали да почнам така, здружението на педијатри овде советува флуор за забите да се дава, е сега вакво комби постои само во облик на таблети
Јас ќе ги завршам к1д3 и ќе продолжам омега. Секако имам уште за 5 дена кога ќе биде 3 месеци и 2 дена. Мене ме интересира дали има некоја друга омега што не е од бејбитол? Ич не ми се практични и не паѓа цела доза, останува по капсулата и рацете.
Рацете во уста е претходник на способноста за фаќање подоцна, забришувам/мијам раце почесто и тоа е, не го спречувам