Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не и ги вади, сето тоа придонесува до наредна фаза да почне да зима предмети со рачињата.
    Секое дете различно ама некаде на 4м.

2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Кога имаше една недела и од тогаш редовно. Се роди со големи нокти и сега брзо му растат. Имам ножички чико за нокти.

На Филотеа, Leo_29, mother_nature и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Баш така, кога сме дома во раце го земам само за цицање, а кога сме кај бабите само се расправам да го остават. Не знам како да го анимирам, па само го кревам со рачињата, го вртам лево десно, на меше е многу често и сл. Инаку, вака му е досадно и кенка за во раце.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Ептен малку подигнато душече и перничка. Така ми рече педијатар, дека до пред некое време повраќаше во сон. Сега се стабилизира ама уште спие со перниче, дека се навикна и кога е рамно се буни

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Од зегин зедовме бебешко грицкаличе мало, и со него. Има и ножиче и турпиче во сетот ама не ги користам сеуште...

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  6. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ниеднаш не ставив ракавици, не разбирам која им е намената. Ќе се гребне, ќе му помине
    Нокти кратам со бебешка ножичка

На 0ли, dunika, MinnieM и 2 други им се допаѓа ова.
  7. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Незнам и јас како се вртат сеуште не се врти моево..

Не му ги вади рачињата и моево е цело време со рацете во уста или лигавчето го пика и го цица..пред некој ден почна да подава раце за тропалка ама не му текнува како да ја фати со стиснати рачиња ја држи или па ги отвара и само ја допира а ако му ја ставам јас во рака тогаш ја држи и одма ја носи вп уста па ќе се удри и си плачи:D

Јас за анимирање тропам со тропалките или го легнувам на подлога со играчиња над него и со нив се занимава му писка па испушта некои звуци како да си праи муабет интересен е :D или па е во релаксаторот..и јас гледам што помалку да е во раце

8. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    За тие што ги учите бебињата "не во раце", не си ја ускратувајте можноста да ги гушкате своите деца. На таа возраст тоа не знае да лаже и манипулира, ако бара во раце, значи си бара блискост, има потреба од мајка, си бара сигурност. Па кога ќе ги гушкате ако не сега. :l:

На babyboy1, mKdevojce, BY<3 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Се согласувам, но сепак да има и некоја граница, да не биде нонстоп во раце. Неможам да му одолеам, си го гушкам, му пеам, си го нишкам за заспивање, но го оставам и само да си полежи. за грбчето е добро а и јас си фаќам работа по дома :inlove: :inlove: :inlove:

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.796
    Кој кажа мајките да не си ги гушкаат децата?
    Ние овде даваме совети за правилен раст и развој на децата.
    Детето не смее дс порасне во раце. На сметка на блискоста ке си направите други проблеми со мускулатурата.

На Dianas му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Точно, ама сега е лето и греота е во раце да се држи. Јас кога го држам целиот се поти и се загрева. Плус му искачаат бубуљички на главата ако го држиме повеќе време :/ Одвај чекам ладни денови да може да го изнагушкам на раат.

На Chuchanov и Филотеа им се допаѓа ова.
  12. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Нормално дека не реков 24/7 да го држиш бебето во раце. Тоа секако не е во ред.
    Кажав за оние кои ги учат бебињата "не во раце": значи бебето плаче се корне, ама ти не го земаш, за да не се научи во рака.
    На крајот на краиштата, тоа е само мој совет. И е совет за правилен емоционален РАЗВОЈ на бебето. Не значи дека мора да го применуваш. А и поентата беше друга, дека бебето не знае да лаже и да те манипулира и да те натера да го земеш. Сигурно си има некоја потреба ако плаче.

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.796
    Зарем има мајки кои така прават?
    Се надевам не.
    Ама има мајки кои по цел ден ги држат бебињата во раце. Тоа е друга крајност. Бебињата потоа ке бараат во раце затоа што поинаку не знаат. Некои мајки мислат дека ставање на бебето на стомак е мачење.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Од третиот месец ни препорача и ортопед и педијатар д3+омега (зедов од бејбитол). Е сега, од д3+к1 имам уште 6 капсулки па се мислам дали да му ги додадам или одма да почнам со другиве?Вчера 3 месеци:))

15. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Бидејќи не можам да се редактирам-сега читам, на д3+к1 пишува до крај на 3 месец а на д3+омега пишува од почееток на 4 месец. Јас пак разбрав од 3 месец треба овие со омегава...мхм...сега се збунив. Вие како дававте?

16. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    да така и нас ни беше речено, ама малово испадна на формула да е и не ги пиеше, само еден месец, па веднаш се префрливме на тие со омега

17. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    @babyboy1 @BabyT* pa ajde si vikam.neli losa navika e racete u usta i taka ke i ostane i ponataka so racete ,mn nehigienski mi e toa , sega baska i se poti mn pa si lize solenko malce :)

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Давате ли флуор со д витаминот заедно? На мисла сум дали да почнам така, здружението на педијатри овде советува флуор за забите да се дава, е сега вакво комби постои само во облик на таблети

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас ќе ги завршам к1д3 и ќе продолжам омега. Секако имам уште за 5 дена кога ќе биде 3 месеци и 2 дена. Мене ме интересира дали има некоја друга омега што не е од бејбитол? Ич не ми се практични и не паѓа цела доза, останува по капсулата и рацете.

20. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Рацете во уста е претходник на способноста за фаќање подоцна, забришувам/мијам раце почесто и тоа е, не го спречувам

На strelkata и Sandra456* им се допаѓа ова.