да уште сме мали за манџи али бидејки имаме закажано за два месеца и ни напомена дека можеме покасно да почнеме а сега за некоја недела од 6месец со зеленчук
гледам дека од оваа недела син ми има запек не знам тоцно дали треба така но еднас или два пати дневно кака само а пие и кога не мозе да се цисти има грцеви повекје плаце и се стега и повракја повекје колицина од млекото?инаку векје сме 4 недели а имаме мука со грцевите многу сега поцна и оваа работа со запекот на поцетокот секогас во секој памперс какасе а сега оваа само урина има едвај два пати на ден се цисти,не знам дали да го однесам на педијатар утре или иваа е нормална состојба? поздрав
Слими не се работи за запек ( тоа е кога кака тврдо и на повеќе денови), имате грчеви, затоа се стега и нормално е писле 4 недели да кака два пати обилно. Цица или е на адаптирано?
Мајки едно прашање, како можам да зачувам од сезонскиве овошја во свежа форма ( замрзнати) за после месец/два кога ќе почнеме да јадеме да можам да дадам свежи, да не биде од тегла ( и така до наредното лето ќе треба од тегли- купечки, да јадеме.
leona 83 јас го дојам цица а не кака тврдо сеусте, само порано многу поцесто сега два пати дневно и после се муци многу и повракја после целото млеко сто го пије изгледа нема место на стомакот за тоа повракја. и многу плаце од грцевите се стега потемнува и цела нокј не спије само на раце са се лулка сака. ти благодарам за советите мила поздрав
Слими нема место за паника јас мислам. Биди трпелива со грчевите, а запек сигурно нема. За запек мислам дека се смета ако нема каки повеќе од 3 дена, а 2 пати дневно доволно е мислам. За повраќањето исто така да не се секираш ако бебето напредува убаво. Син ми има 6 месеци, а повраќаше после секој подој до пред 1 месец, сега веќе не. Многу беше лаком, можеби и кај вас е истиот случај. Ќе си периш лигушки секој ден
Сигурно имаш слушнато дека доено бебе може да не кака и до 7 дена, педијатрите советуваат да не се крева паника и се тоа е во границите на нормала. А твоето кака двапати дневно, што значи дека воопшто немате проблем со искакувањето на бебето. Кај нас дома празник е кога малата моја ќе се искака ...Инаку ја дојам, а ми кака на секој втор ден. Често се случува какањето да биде проследено со плачење, дури се залисува, губи глас додека плаче, ептен тешко излегува а педијатрите ме советуваат да бидам трпелива и во краен случај ако морам да употребам топломер за да се искака. Затоа не паничи и биди среќна што двапати дневно си се олсенува малото. Во врска со повраќањето исто не мора да значи дека станува збор за посериозен проблем. И мојата повраќа а супер напредува првиот месец качивме 1кг, вториот месец кацивме 1400гр... а јас мислев дека со тоа повраќање воопшто нема да напредуваме.
подобра варијанта е да ги направиш компот.свежо ке биде и спремно за каша.така и правев на керка ми кога беше бебе.на пр.праска -ја сечеш на крупни парчинја,ја ставаш во мало тегличе,дополнуваш со вода ,затвараш и теглите ги вриеш за да се стерилизира.со секое овошје може да се прави и ке имаш цела зима свежо и вкусно оти замрзнато и не е секое вкусно.
Ние дома правевме со шекер,не гледам зошто да се расипат иако не се без шекер ако не пак стави малце ке направам и јас неколку тегли.
mamicki imam dve prasanja,se nadevam na odgovor. So sto gi miete sisinjata,dali stavate detergent ili,jas probav so zovriena voda no ne se cistat,pa nekoj sovet. I me interesira dali za usinjata da mu bidat pravilni mu stavate kapcinja?fala(se izv za lat. Od mob sum ukl)
Јас ги варам со сјај од садови,некогаш без сјај и ги мијам со четка за мали шишиња исто така бекогаш со сјај некогаш без. За ушињата и мојава ги има малце нанапред,јас и ставам од оние што се за главчето али малава не ги сака многу па некогаш сама ги тегне надолу до очите и потоа плаче гледа некако да го тргне,јас пак гледам да го има иако она не сака така да некогаш го има а повекето не го сака и не и го ставам.
a ima specijalni kapcinja nameneti za usite i ako mozi da mi postavis slika za da znam kakvi da baram
Јас ставам стегачиња ( траки), има секакви ама најпрактични се памучните со ширина од околу 2 прста ( 3-4 см). Ги има со чипка ама тие ги чешаат. Најважно е да се погоди обемот на глава, мислам точната големина за да не им паѓаат или стегаат.
Викнав силно пред бебево и се извади од памет се вцрвене и препоти и почна да плаче сега се нервирам да не му биде нешто отсечно викнав и го исплашив А БЕШЕ во мене.
Cacuvce ништо не му е,и моето мн се штрекнуваше кога ке викнев.Не му се секирај.Мене бабите одма ми викаа со светена вода да ја испрскам против уплав ама не верувам дека тоа помага мн
Mamicki i jas so moe prasanje, pocnuvam da mu davam sokcinja od sisenca so cucla, no ne mi gi pie mnogu, a gledam deka i siseto ne mu e bas najprivlecno za pienje, kako malo se odmolzuvav i piese mlekce ponekogas sega tesko, ne znam kako ke uspeam ponatamu so sokcinja ili tecnosti ako ne mi pie od sise ke treba so lazice ili so caska a i dvete alternativi ne mi se bas prifatlivi za malo dete od laziceto ne moze da se napie kolku treba a od caskata ke se poleva celiot i zasrknuva...
ако не сака сокчиња не го форсирај не е морално сокови да пие и онака сд полни со шекери и само го полнат мешето.ние сме 5 год и сокови не пиеме а има супер крвна слика.а ако веке толку сакаш сок верувај чашата е подобар избор од колку шише со цуцлА заради развој на запчињата.нека се полева на почеток де не е страшно како инаку ке научат
Joy1 fala ti na odgovorot, .. uste nesto me maci, deteto od koga mi e zemeno od bolnica mi potkasluva, onaka dlaboko kako mislis ima krajnici ili nesto na plukata, do sega na sekoj pregled prasuvame sto moze da e, grloto cisto, plukata isto na slusalki, se plasam da ne ima nesto na belite drobovi kako posledica od toa sto e roden porano....eden pedijatar ni rece demek od dusnikot bilo sto mu tecat ligicki i sto ne moze da gi golta, ok e koga lezi od dusnikot ami koga e vo pozicija na avionce svrteno so meseto na dole kako moze togas ligi vo dusnikot da vleguvat,.... pred nekoj den bev na ortoped i tamu bas vo hodik mi se raskasla i medicinskata sestra go pogledna vikam i jas prasuvam sto moze da e nikoj ne mi kazuva na site pregledi e ok, mi vika da ne bilo nesto kako mastit li ne znam kako go rece kako alergiska reakcija na nesto vikam moevo e na majcino mleko, stvarno me maci pomislata sto mozebi ima nekoj problem a nikoj ne znae da otkrie, pa i do sega pred ni eden pedijatar mi se nema raskaslano taka da go slusnat