Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    @Frosty! Те лаже гарант:devil:
    Мене еднаш ми мочнува на самото менување:D
    Иначе менувам на 3 часа од прилика,а навечер не.
    Првите месец два менував преку ноќ,и почесто дење.

Денес бевме на вакцина,2ра доза ДТПР и Пнеумокока.Иначе кога влеговме и ја легнав на масата за преглед,така почна да вриска,се препотив,имавме 3 обиди да и измерат должина.Првпат така вришти,не е плачка ама воопшто.Дали се исплаши од асистентката дека со маска и нов лик...којзнае.Од д-рот не плачеше.Кога ја боцнаа нормално заплака но и дадов да цица и се смири.Сега ке ја пратам до утре.Душа,јас се препотив:sweat:
    Иначе одлично напредува,во Петок полни 4 мес,а има 64цм и 7.205 е тешка.Буце мамино:l:
    Сега ке се спремаме за кашички,ми дадоа куп брошури за насоки.Баш ме интересира дали ке лапка.Иначе,мислев дека треба по лажичка-две за проба,но педијатарот ми рече колку сака-толку.Плус,наеднаш по 3 намирници се мешаат директно,јас си мислев по 1на.И овошје тек откако ке се воведе цел оброк зеленчук.
    @Bubish26 вие почнавте вака мислам,со повеќе намирници или грешка сум?

На Избришан профил 156253, 0ли, elenaklasik и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    @dunika Ја сакам ама во средно секој ден ги чешлаше ресите на тепихот. Не ме лаже сигурно :D

И јас треба да го носам на вакцина, а пред тоа и крвна слика. Не спијам навечер од трема.

Иначе дај кажете дали децава после скокови се враќаат на старо. Откако е роден сам заспива, с'клет го фаќа во раце. Последниве две недели само кенка, сѐ нешто не е задоволен, сака во раце, така почна и да заспива. Да беше вака од старт ќе си знаев, ама сегааа...или па дека почнавме со вкусови ако има тоа врска

На Mami3 и dunika им се допаѓа ова.
  3. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    I nie kolku pomalku se pritresuvas tolku poveke ke jade.

4. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Со што почнавте?

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Не 3 намирници многу е, пробата е за да видиш дали ќе има реакција, јас почнав со ориз и круша мешано, тие 3-5 лажички се исто за да се избегне некоја поголема реакција на алергини. Доколку нема можеш колку сака да даваш.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Umrev znaci... vo sredno gi ceslase resite od tepihot beeee...
    Se ubiv od smeenje, 100 pati preprocirav.
    Da si ziva i zdrava i ona so tebe!

На lovely12 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Женски кој се според вас најдобри пелени?јас користам памперс премиум ама премногу пропуштаат.И уште нешто ке имаме прва вакцина па кажете ми што се ми треба да се опремам хахах

8. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Sleepy пелени сега ми се најдобри. За вакцината ќе ти кажат таму, сируп парацетамол за секој случај да не крени тт и лепенки за тт за на местото на боцнатото :)Ние немавме реакција, нормален беше а при вакцинацијата пиштење невидено :( ама тоа е , мора...:)

9. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Добро луѓе како е во мкд во врска со тоа лежење на меше.
    Кај мене е цела филозофија, со лактите пред раменици, не настрана, газето да не се крева, очите паралелно со подлогата, држи му ги рацете исправени напред...главата ми е тапан. Па ставај го 1 саат во тек на денот...
    Мојот е 4 и една недела, се врти настрана и на меше, ама едното раче му останува под него, и генерално малку помош му треба.
    Е сега од вчера го крева газето, ги витка колената како да сака да лази и се извадив од памет. Добро ли е, нели е, што да правам.
    Пишете ми ваши искуства.

10. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    @dunika од кога почнуваш со вкусови и што ти рекоа за месо?
    Мене педијатарот ми рече за 2 недели, кога ќе бидеме 4 ипол точно, зеленчук да давам (морков, беокула...). Не ми кажа за авокафо, може?
    А од 6.месец оброче со месо - мисирка или зајак. Колку јаде толку, и цела кашичка ми рече може.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Ostavi go spontano da istrazuva samo i da si se dvizi kolku moze.
    Bebe e ne moze da leta, moze samo da se vrti.
    Ne go forsiraj tolku nepotrebno pa moralo 1h.
    Samo ke si kaze koga e podgotveno za bilo koj cekor.
    Najcesto ke te iznenaduva.
    A na 4mes.tesko mu e na stomace da lezi tolku vreme.
    Moeto naucilo 2 pati da se vrti kako nindza, kreva gaze, se butka, se vrti vo krug po igracinjata,ja ostavam na kebence se nervira posle 15min na stomak a e 6 i 2 nedeli, ne se sekiraj.
    Ke si se nauci.

12. Ivana-Mihail

Ivana-Mihail Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2020
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    So toa lezenje na mese od iakustvo sto me mrdnaa od sto slusav doktorski muabeti duri i vo Majchin dom ne pratija,a deteto zdravo pravo,samo sto muskulaturata mu bese malku poslaba i kasno pocna da si go drzi sam glavceto,a na stomace ne sakase da lezi ic. Eve sega e 5mes i si e super,baska i e eden mesec porano roden. Pravat kako po raspored da mora na tolku meseci toa da go napravi,golema rabota ako se zakasni malku nisto strasno.

На Enci200 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ако те сфатив добро и мене педијатарот ми кажа рацете под раменици ама мојов одма ги мрда и ги става на страна. Газето си го крева уште од 2 месеци кога спие на меше претпоставувам го боли и така му е убаво. Не гледам на саат колку го оставам на меше ама доста често е. Бебе е, не е робот не можеме да им кажуваме како да лежат. Јас мислам да го оставаш како што сака да си мрда и да се врти.
    За рачето и на моето му остануваше под него и му помагав, последните два дена го оставам да се мачи и почна да го вади сам.

@Thallia Гледај да има пола саат пред да му ги даваш капките за да имаат ефект и не смееш повеќе од 28 капки во 24 саати. Немој да даваш пред секој подој или барем запишувај си.

На Thallia, Enci200 и Bebac им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.905
    Допаѓања:
    18.790
    Може да биде страшно а одговорност на родителот е да го следи бебето и да оди на ортопед.
    Со вежби се решаваат многу проблеми ама ништо не смее да се остави на случајност.
    Посебно важи за прематурчиња. Секое двиѓење треба да се следи и ако треба 100 пати да се праша доктор дали е нормално.

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Без форсирање убаво ти кажаа, кога е бебе спремно тогаш ќе си го трга само рачето, не е спремно за лазење уште и јас така мислев кога почна на колења да се крева, а беше колку твоето. Кај мене почна на 5 и пол да лази војнички, сега на 6 и пол на колена е ама само се ниша никало да тргне. Така да вежби си прави самото, рано му е за лазење. И нема потреба од толку да го тинтраш со тоа кај што треба да се стави и колку време.

На Enci200, MinnieM, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Ако ти пропуштаат пробај земи поголема бројка.. Јас се префрлив на виолета скоро 5 кг сме и зедов 3ка од 4 до 9 кг е та

17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Неее

18. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Воопшто не стававте или?

19. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    И јас не сум ставала.. ни на првото (девојче) ни на ова (машко). Се сеќавам кога бев за малата на ортопед он самиот ни рече дека доволно е само памперсот кога и он е еден вид ко широл повој зошто пак не им се споени ноџињата:) не гледам потреба од широк повој (доколку нема потреба и не е препорачано од доктор)

На Thallia и lovely12 им се допаѓа ова.
  20. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    И кај мене е 2ипол месеци од болница не ми рекоа за шорок повој и ја не ставав. Па ќе видиме утре дали сум направила грешка

Последна измена: 5 август 2020
    На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.