Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.315
    Допаѓања:
    16.506
    Baby Love дефинитвно најдобри. Впиваат многу а и имаат многу добар крој. Памперс премиум се гола вода во споредба со нив.

На Thallia, Mami3 и lovely12 им се допаѓа ова.
  2. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Вчера ги снимивме колковите и фала му на Бога супер се. За три месеци повторно ќе ги снимаме. Така ни кажаа контрола за три месеци и широк повој. И во болница кога излеговме ми кажаа да му ставам. Бебе е два месеци. Јас му ставам како " гаќички " специјално направени за колкови наместо да се зафркавам со тетра.

На lovely12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас му ставав гаќички до 2 месеци и на контрола ми кажаа дека немам потреба. Секако е топло веќе.

На lovely12 и Bebac им се допаѓа ова.
  4. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    На синко му ставам навечер за спиење. Денски не, бидејќи е топло.

На lovely12 и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Јас само првиот месец и тоа не цело време. Сега сме три месеци, не ставам повој еве веќе два месеци. На ортопед ни кажаа дека е во ред и му кажав на др поради жешково не ставам, тој не ми рече да ставам.

6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Да ве прашам во која положба спијат важите 4м бебенца, моево све на стомак, ќе го нацицам, го ставам в креветче на грб и одма се врти на стомак и никако поинаку не сака

7. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Ние еве трет месец и уште левото око ни солзи , има и секрет а не е црвено внатре. Бришам со физиолошки, еве мачкам и со хлорамфеникол ама не гледам подобрување. Брисот минатиот месец беше чист, сега се мислам пак дали да го повториме. Кај вакцините педијатарот што го прегледа рече ако не е внатре црвено окото тогаш можи каналчето се чисти, ама ме чуди до кога трае тоа одзатнување на тоа носно каналче? Денес имаше повеќе секрет скоро цел ден и му солзи...Не знам што друго да се превземи. @0ли кај вас како е сега? (Мислам и вие бевте така со секрет)...А др рече да пробам со едни марами за очи Иридиум, сте бришеле ли?

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Воопшто, и тоа на девојче. Имам пишано на оваа тема дека само Балкан става повој на бебиња, странство не знаат што е тоа. Австрија сум породена.

На Frosty!, Mami3 и lovely12 им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    До кај 4-5 месец кај мојава беше нон стоп со секрет, се лепеше кога ќе заспиеше, па кога ќе станеше плачки оти не можеше да го отвори. Бришев со марамчиња, само со упорна масажа и капки помина.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.681
    Допаѓања:
    3.995
    Пишував и кај мојата беше така до месец ипол отприлика и правев масажи на окцето и кај носето на секој подој тоа и правев дури црвено и беше местото толку што ја малтретирав ама мораше. Плус со хомеопатија и помина уште наредниот ден. И толку беше. Веќе не се појави.

11. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Кои марамчиња и капки и како масирате? Тоа како топче во чошот меѓу око и нос?

12. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Го ставам заспан на страна или грб, па во текот на ноќта го наоѓам на стомак :) Го вртам на страна ама се буни и пак пробува да се сврти на стомаче. Ама не го оставам зошто ми рече доктор до 6 месеци подобро да не спие на стомак.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.952
    Допаѓања:
    12.198
    И јас хахахаха :punch:. Една познаничка не знаела дали син ѝ фатил сипаници зашто немал температура а 90% качувале температура или дали му било алергија. Па кога ќе пораснел не ќе знаела што да му каже дали ги фатил или не. :rofl: А за моево бебе ми се правеше педијатар, првиот период ко бев незнајна исплашена (не дека сѐ уште не сум), ми велеше дека можел да има генетска :!: алергија на лактоза, на моето млеко, па да давам вештачко без лактоза, па ѝ велам што правам со моево млеко, не треба да цица, ми враќа - а што, ептен не сакаш да го прекиниш твоето? (facepalm) Бидејќи јас мислев дека има грчеви на почетокот, па кога ѝ објаснував, нејзиното решение и дијагноза беа тие. Готово да испитувам па зошто бебе да се мачело ехеее кај ја отера. Ама внимавајте, мајка на две деца, многу поминала, па сега и за моево знаеше на невидено!
    Потоа сфатив дека бебево немаше грчеви, туку многу гасови, зашто не се случуваше да плаче со саати без престан или многу ретко.
    Ама таа мајката знајна успеа да ми предизвика сомнеж.
    Затоа многу внимателно треба. Ќе предизвикаш кај некого сомнеж мисла, а тоа да нема врска.

На Frosty!, lovely12 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  14. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Kakvi se ne postojat znaci...
    Ovaa tvojata elence beter od taa so tepihot i resite...
    Svasta!

На Frosty! и elenaklasik им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.952
    Допаѓања:
    12.198
    Следниот четврток ќе прави 5 месеци и сѐ уште повремено му лепи очето, му излегува течност и од неа му се зацрвенува ќошот од окото, а внатре не. Брис му немам направено, се надевам нема ништо. Вакцина кога требаше да прими, ми рекоа нема гајле тоа што е така, а јас му ставав Тобрекс.
    Уште во Плодност така му беше, прво на едното, па на другото продолжи дома. Ама таму ништо не ми рекоа, им велам очево му е залепено, зошто како, ахаа ќе му го исчистам и толку.
    Не знам кога поминува, масажа не знам како, мало е местото, да не му збрцнам прст во око.
    После излегување надвор на прашина на воздух, му се правеше така.

16. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Моево или на страна или на грб, на меше во спиење не сум ја начекала досега, а инаку само кога е будна на меше се врти.

На elimkd и Panovic им се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И после Цитералот пак има. Имаше подобрување, но сосема не исчезна секретот.
    Тие марамчиња од самииот почеток ги користам, редовно ги купувам и го бришам со нив. Всушност тоа и беше првиот препарат што ми го дадоа.
    Со физиолошки му капнувам, па поминувам со марамче.
    Сега и' пишав на докторката, да видам друго што ќе предложи.

18. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Кај мене педијатар вика само сврти го, како сака лакти и газе...ама физиотерапевтите велат лактите далеку, истегнати раце, газе надолу. И демек да му ги држам, да не дозволувам да ги враќа наназад лактите :/
    Ама стварно не бива кога детето има играчка пред него и се турка да се доближи,и посегнува, едноставно едната рака ја исправа а со другата како баланс са држи ја враќа со лактот назад.
    Ме сфати? Така прави и твојот?

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па мојот е уште мал за да сфати како да држи баланс, а и ретко се пружа по играчка, уште се учиме 3 месеци направи вчера. Тоа педијатарот што ми објаснуваше за лактите беше вежба за главчето да почне да го држи цврсто. Инаку, јас кога го ставам на меше не го чепкам. Го оставам сам да си мрда како сака и самиот така си ги вежба мускулите. Единствено му тропам со играчки да го натерам да се пружи. А и газето си го крева, и се турка со нозете. Навечер го легнувам до мене, а ноќеска веќе нозете му се во стомакот мој.

На Enci200, WonderGuurl и 0ли им се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас на стомак кога го ставам, го оставам што сака да прави. Се бори, стенка, ја врти главата, па му паѓа и се бори, газето го поткрева, рацете ги мрда.
    Ќе одмори, па пак продолжува.
    Го оставам додека сака.

На Enci200, mal.ecka и WonderGuurl им се допаѓа ова.