Значи ужас, најстрашно е во првите 2м на мајка да и дубиш на глава што е најдобро. Абе пукаат хормони, плус секое дете своја приказна, додека се воспостави ред е тешко. Ама кога ќе почнат најпаметните да мудруваат е тогаш мајката само солзи ништо друго. Која мајка сака бебе да и плаче, и која не би направила се...ама ете продолжуваат да паметуваат. За првото ќутев и трпев, ама сега за второво молњи испаѓаат од мене. Некогаш и ја се плашам од мене, ама ја претераа ги избркав. Не сум имала млеко да давам ад... па вода да давам па чај, па куре нагоре надоле да местам...да му го залепам во памперсот. И сега свекрва ми само во присуство на мажот ми иде, а мајка ми ќути... им кажувам по колку напредува...оти ме пукнаа да давам ад, првите недели напредуваше по 100гр ама додека надојде млеко и да воспоставивме млеко. А искрено овака баш ми е супер, будала сум била ќутела за првото
Матамчиња јас не сум користела, само со чепкалка за уши ставав физиолошки и и го чистев секретот. Масажа правиш од почетокот на окцето напред значи па на надоле по коската на носот како што оди. Нагоре надоле правиш ама не галење туку маалку посилно за да се отзатне каналчето. Така неколку пати на ден му прави, јас ти викам на секој подој кога ја земав она цица јас и правам масажичка на окцето, со стапче за уши и правев, така посилно малку, црвено и беше местото тие денови кога и правев дури и раничка имашњ горе кај коската меѓу окцето и носето
@lavinija28 Добив одговор од докторката, да продолжам со Иридиум марамчињата да чистам и уште 7-8 дена со маста да мачкам. Многу тесно носе има малиов и вели дека тесни се каналчињата, па затоа се затнати.
А ти кажаа што има врска ако не се става така? Моево како се сака се врти, се истегнува, странично, грб-меше, обратно сѐ уште не. Па нели важеше самото бебе како прави, значи тоа му треба, не се форсира, и како што му е пријатно, така си вежба.
Е така! Браво! Знаеш како, ај ќе речам мајка или свекрва, први баби тука се грижат сакаат да помогнат, ама ако претеруваат, мора да им се посочи. Не сме канти еваева да ќутиме. Што велиш, ко мајките да не го сакаат најдоброто. Туку, е вака кога паметува некоја од страна ( во мојов случај, оваа на бебе мое му е стрина), и тоа одма тие негативните сценарија. Како не кажа нешто убаво, нешто позитивно, само драмење, квази знаење, ниту јас не знам за физичко здравје за бебе, ама зато има контроли доктори. Во поглед на воспитување, можам да дадам став или да имам мислење за себе, зашто тоа е веќе склоп на вредности принципи на секоја личност. Еднаш дојде да го види бебе, тоа беше плачливо од нив, ама како нешто не праша како е бебе, како прави за ова она... Маж ми им кажува за породувањето, како поминавме, како ме стегна едно друго, таа главата в телефон, ама за неа по 200 пати повторени прикаски ако слушаме. Аман, доста ми е од себични драматурзи.
И мене главата ме боли од околината што кажуваат дури кско за инат исто па исто ццц.. И после ја крива .. Иначе зошто курето нагоре? И мене тоа ми го велат а незнам зш.. Морално ли е?
А како ќе остане нагоре во памперс, освен ако не го лепиш. Јас не ставам, имаше негде читав дека нема врска како ќе го ставиш секако паѓа надоле во памперсот и се исправа кога моча. Нај јако ми беше во болница кога мајка ми и тетка ми цел ден го потрошија во звонење и пишување да го задојам со десна града...лудило бе. И ја нормално го задоив со лева
Јас и за прво не ќутам. Мене секоја вечер свекрва ми ми ја дуеше главата дека тенко ми било млекото, не ја задоволувало, секое бебе цицачи на 3 часа моето на саат ипол а бебе ди напредува убаво. А што најмногу ме изиритира што на сите роднини кажува дека имаме мирно бебе, а мојата е плачка. Сега ми е мирна главата кај мајка ми сум цела недела.
И ние цицаме на сат сат и пол.. Навечер се буфи на 2 3 сата а напредуваме.. И јас се мислам зошто така ..
Па сите цицаат така, си цицаат помалку и не прегладнуваат. Адаптираното на 3ч и не смееш по рано, безразлика колку е гладно
Хаххаах првпат слушам за ова. Ме интересира која е причината со десна да се задои? За курето уролозите препорачуваат нагоре да се става.
So toa mlekoto veke aman, 90%od niv ne doele ili doele mnogu kratko, im davale da jadat posle 40dena, neka ne lomotat mnogu. Jas se karam za mlekoto mnogu, svekrvami doela do 40 dena ina pocetok za 1 dete mi velese isto da ne nemas mleko,da ne mu e malku, da mu dademe da jade... Toa vikam ti ko ke rodis, togas rani go. Jas moeto ke go dojam, ke jade kolku treba, koga treba.se odbi na 1g i 2 meseci(ne jadese ic, sega e 156 so 54kg)...za vtoroto ne ni pisna, za tretoro deka sme tuka momentalbo znae da potkaze nesto, ama ja prekinuvam vo start, mora da si tlee.. Neka ne se zamaraat za tugite deca, nivnite jadele leb na 2 meseci..e ako de...ima vreme koga da jade... Sega proba na J da i dade leb pred nekoj den, ama me prasa,bez prasanje ke se istapame!
Добро порано на мнозинството од мајките што доеле (па и голем дел од свекрвите), тенко ли им било млекото, давале ли дохрана така како од шала? Не можам да ги сфатам значи, не ми се јасни со муабетиве. Па мајка ми ме доела ексклузивно до 6 месеци бе, вода не ми давала, знаеле и тогаш како треба, него човек кога мисли дека е најпаметен у која доба и да го ставиш исто ќе се понаша.
Само јас чутам изгледа и кога кажам одма се лути и се навредува.. Абе чекај прво детето.. Неговите потреби па посче твоите.. Демек сум го тргала оф сите цццц
Ко се породив по една нед дојде мајками бидеќи сме во друг град.. И свеќи спиеше кај нас бидеќи имав мн болки со раната и мораше да ми помага.. И одма мајкати кај ќе спие? Со мене викам на спална . Е ќе знае ли со детето .. Ццц како се подујав... И викаѓ а зошто да незнај? Нели родила и таа две деца и изгледала здрави прави паметни и образовани. Само да се ломоти да се меша да се кажува
Ne,ne znaele ... I den denes ne znaat, ama mudruvaat. Davale kravjo domasno mleko ili varela presno(porano go imase)...