1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    здраво,

сакам да прасам дали има некоја од вас искуство со цајот од хипп сто е за доилки?јас денеска го купив кје пицнам да го пијам ми рекоа дека е од месавина од билки сто имас повекје млеко но исто така му помага на бебето за грцевите?
    денеска го однесов син ми на контрола кај перијатар засто многу плаце иц не спије од грцевите целиот модар е и здивот го губи кога има грцеви и сега не кака како порано денеска не мозесе да се исцисти и цел ден нон стоп плацесе. исто така ми дале цај од хипп од камилица за бебето и таблети фенобарбитон една таблета дневно реце дека е нервозно бебе.
    а вака цица мбогу добро напредува со тезината ама никако не мозе да се смири и да спије.

поздрав ;)

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    fenobarbiton uste davaat ? :o
    kolku meseci imate?jes da lekar ti go dal ama jas ne bi go tuku taka dala na bebe..on spagja vo grupata na antipileptici i se dava pri epilpticni napadi,konvulzii,grcevi predizivikani od mn visoka temperatura.plus toj ne se dava vo kombinacija so vitamin D.A neli na bebinjata im davame ad kapki koi sodzrat vitamin d.I pri doenje isto ne se preporacuva bidejki predizvikuva pospanost kaj bebeto.Kako sakas ama jas bi ti predlozila da se konslultiras so uste eden pedijatar.Te razbiram kako ti e koga bez prekin place i jas go pominav toj period od jutra do sutra non stop placenje ama pomina.

izvinete za latinica nemam kirilicna podrska

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Фенобарбитон заради тоа што е нервозно бебето??????????????? :^) Сум видела дете кое има грчеви од температура па даваат фенобарбитон ама тоа се страшни грчеви на целото тело а не стомачни бебешки грчеви. Јас не би го давала. Консултирај се со некој друг доктор. Еспумисан капките ги користевме ние и многу помагаат. Сега гледам се почесто го даваат Линекс јуниор за проблеми со стомак

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

Не помага јас го пиев пред месец никаков резултат. :envy:

5. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    А пак бебево мое почна да кашла почесто дали е проладено или се случува кај бебе а и кива?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Однеси го на педијатар за да не се грижиш :) времето е променливо може и настинало

7. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    ви благодарам за советите ама сега сум усте позбунета вцера и го дадов и имасе ефект сто спиесе само два сата и после пак по старо нон стоп да се лулка во раце. фенобарбитонот ни го даде засто кога плаце помодрува све црн станува и како да губи здивот многу ме пласи тогас.и докторкат вика дека то. е засто е многу нервозно бебе.а јас се прасув засто кога јас се цувам не пијам ниту кафе нисто кофеин ама дзабе.а засто не одат заедно капките за коцките со фенобарбитонот вцера не му дадов вит д се пласев се мислам денеска дали да му дадам да ги пије?
    докторката не ми спомна нисто за контраиндикаци со други лекови?

поздрав

8. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

насабајле е само со кашлање.

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    И ние до месец дена па скоро 2месеца кашлаше малава ама немаше некој проблем е јас сега сакам да прашам последна недела дена ја слушам малава како гласот да и е здебелен малце :^) незнам дали ја боли грло или дека смрасте па и се сменило малце,кога плаче и гуга ја слушам како да е малце сменет гласот,што мислите? Се случило кај екој вака?

10. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    150.596
    чајот за доилки пиј го слободно мене ми помогна.
    а,на бебето те молам NEMOJ DA DAVAS лекови кои се за болест.грчевите се нормална појава .мачен период е ама ке мине.пробај давај од капките за грчеви или линекс јуниор,дај му чај од ким,топли му пелена и стави на меше,кожа на кожа голо гушни го кога плаче доете се често...
    сите сме минале низ грчеви ама првпат слушам лекови да се даваат и тоа ни малку наивни.
    промена на педијатарот да си направиш :!:

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Јас колку што знам витамините не се проблем заедно со други лекови, а вит.Д се дава секој ден.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Во упатството на фенобарбитон на галеника нагласено е дека не се дава истовремено со витамин д или фолна киселина.инаки slimy порано фенобарбитонот го издаваше само неуро педијатар специјалист и во аптека бараа лична карта за да ти го издадат лекот.значи не е ни најмалку наивен лек.ствара зависност хиперактивност...а дека помага за стомачни грчеви не помага.ке го издрогира бебето и ке го смири на неколку часа и после пак по старо.не му се секирај на бебето,смирена биди и стрплива ке помине

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Слими и мене ме збуни со фенобарбитонот. :^)
    Фенобарбитонот се употребува како седатив и хипнотик, а во високо развиените земји речиси и да не го употребуваат.
    За стомачните грчеви пробај други алтернативи тие се нормална појава.
    Ма, најубаво да си се консултираш ти со уште некој педијатар.. :x

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Леле не го знаев ова, како така препишуваат такви лекови за бебе, а колку што разбрав слими веќе еднаш му дала.....

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Da slimy му дала и рече дека заспало после лекот и по неколку часа пак плачело...значи не делува на грчевите во мешето ама го заспива.слично како ние возрасните кога ке голтнеме хелекс или дијазепам и не тера на спиење

На slimy и leona83 им се допаѓа ова.
  16. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    150.596
    слими малецко е бебето и нема воспоставено ритам на спиенје.
    не знам колку ке ти биде за утеха ама син ми немаше грчеви па не спиеше до осум месеци(сега е 9 и пол стар).ни денје ни ноке.за да поспие денје го држев во раце со саати и ноке исто се комбиниравме со мм.и сега се буди ноке го мачат заби ама сврзува некој саат.не се сите бебинја спанковци па веројатно не е и твоето.
    тешко е дури да пркнат малку ама после се заборава се.верувај на твојот мајчински инстинкт и не посегај по лекови-прегратка е лек за се ;)

17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    многу ви благодарам за советите и јас . векје еесив нема да му дадам да пије апциња само цајот од хипп со камилица кје и го дадам. инаку ова недела треба да зема вакцина и тогас кје се консултирам и со друг педијатар. денеска е малку посмирен засто два пати какасе денеска и се исцисти добро. инаку векје не знае цовек во сто да верува јас го однесов приватно кај еден од најдобрите педијатар во градот демек подобро кје го контролира а еве каква тррапија ми дава.инаку син ми е сеусте многу мал еден месец и затоа се пласам многу кога плаце и кога помодрува вцрнува мислам дека го муци несто страсно

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Ооо слими баш сте малечки..немој да му се секираш мн.штом убаво си цица и напреднува добро си е бебето.допрва тоа ке менува.мојата некогаш не какаше по 10 дена па и тоа помина.па имаше период кога се успивавме во кола,сред нок се возевме низ град само за да поспие :) ехеее што све не поминавме првата година.па едно време вриштеше ко луда дур се бањаше.се е тоа минливо ;).

19. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Слими немој да даваш фенобарбитон, незнам зошто воопшто ви го препишале, тој се дава за поинакви грчеви како што ти напишаа претходно. Со самото тоа што се издава со дупла рецепта(наркотик) можеш да ја увидеш сериозноста на лекот, а од друга страна полека се истиснува од пазарот и наместо фенибарбитон докторите препишуваат диазепам но пак ќе ти напоменам за други дијагнози, а не за колики кај новороденчиња.

Ако ти е за утеха, еве ќе ти кажам и ќерка ми плачеше многу првите три месеци, значи плачеше од сабајле до вечер, едвај сум чекала да дојде 19:30 часот за да ја успијам и да земам душа...тешко е, ама ќе издржиш.
    Не верувам дека бебето е нервозно ко што ти рекле, едноставно бебето има колики како и секое друго новороденче...некое повеќе некое помалку.

Еден совет: друг пат кога бебето ќе ти зајде од плачење и ќе помодри дувни му во лицето....само храбро слими, ќе издржите.

20. Moonglow

Moonglow Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Slimy, не дека е утеха, ама веројатно се работи за захтевно бебе (fussy/high need baby), какво што всушност имав јас (сега има година и нешто моево). Прочачкај по нет, има доста што да се прочита. Мало ти е бебето, можеби и само период ќе биде такво да не избрзувам со ова дека е захтевно бебе, но како што кажав погоре, некои бебиња си се такви, нервозни-темперамент е тоа. Прашај го педијатарот убаво да ти објасни зошто препорачува фенобарбитон зашто веќе ни за конвулзии не го даваат, не па зашто бебето е нервозно и плачливо. Наша работа е да им го олесниме плачењето на ваквите бепчиња (со што повеќе гушкање, мазење, држење во раце...), јас искрено поминав тежок пат, ич не е лесно со плачливо бебе, ама СЕ СЕ ИЗДРЖУВА, само напред и се ќе биде ок :)