Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ice&Fire

Ice&Fire Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    88
    А кога се тие скоковите? И како да се препознаат?

2. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    На почеток на 4ти месец почна да спие по 7-8 часа наеднаш,но ја фати скок па си се буди свежа и си гуга навечер.Не знам дали можеш да го научиш.Мислам дека и до бебето е,има некои од старт спијат по цела ноќ.Доените обично се будат оти мајчиното млеко се вари побрзо во организмот и се гладни/жедни,за разлика од адаптираното,минимум 4 часа му требаат да се преработи.

За пелени пробај смени.Јас од старт сум на памперс премиум и не би ги сменила,истекува некогаш кака ако е легната на релаксатор,ама течна е и нема шанси нешто да ја задржи.Мочки никогаш не пропуштиле,и со 10 часа навечер.Ми имаат донесено Памперс baby dry на подарок,не се лоши,малку се “пластични” но се убави за во лето дека тенки.

На Thallia, mal.ecka, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    7.639
    Ако имаш среќа ќе преспива, мојов од кога имаше 3 дена навака нема спиено подолго од 3 саати, независно дали дење или ноќе. Значи не се случило ниеднаш, многу е доследен. И 3 саати ако спои славам.. Ако сакаш да презаспива само, затоа што циклусите на спиење на бебињата се пократки, немој да го успиваш ти со нишкање пример и легнато да го ставаш во креветче. Стави го поспано, но не и скроз заспано. И да плаче некое време, треба да издржиш и да не го земаш. Побарај има доста материјали на интернет, ако сакаш да го научиш, односно ако немаш среќа само да почне да преспива. Ама после 4 месеци се прави тоа, сега е мало

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    6a530e58b0db6b06bad8942af5e5d509.jpg секогаш кога детето напредува психофизички(народски-си расте) се случува скок. На "мапава" се означени, ама не е секогаш дека мора да се осетат. Некои поминуваат "безболно". Ние првите додека беше ептен мал не ги ни приметивме, ама со тој во 4ти и сега пред 6ти ни наплати. Всушност ништо не му се годи, најаден, преслечен, одморен..ама кенка, вика, доаѓа време за спиење тој се буни..и така :)

Прикачени фајлови:

На mal.ecka, MinnieM, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Моево преспива цела ноќ од два месеци само се размрдува за јадење му давам и си продолжува..можи и до тоа што не цица е незнам...до пред некој ден по два пати бараше млеко сега почна по еднаш само

6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Баш синоќа и еве цел ден кога и да заспие така прави. Спиејќи се врти, прета и наеднаш ќе писне, па го земам во раце и се смирува. Незнам дали е период, скок или фаза за заби :^)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    12.148
    Колкаво е? Мојов е за 5 дена 5 месеци.

8. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Вчера наполнивме 5 месеци :)

9. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    143
    Читам за скокови кај бебиња. Не ми е познаѕо и јасно. Тоа му доаѓа како промена во однесуување ама како да знам дека се работи за скок? Каде се информирате?

10. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    12.148
    Погоре има @Frosty! објаснето. Види и на интернет има многу. На англиски има една страница Wonder Weeks. Тоа е период кога бебето е поплачливо.

На Ivyano и Frosty! им се допаѓа ова.
  11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Моето бебе зајдува по многу пати во денот. На доење сме, овие 3 дена и нудам и ад не сака, и давам чај пие се смирува и после некое време плаче. Не спие многу преку ден само во раце кога ќе ја оставам е страшно, цело се штрекнува. Живкович ми рече дека уште еден месец ќе биде така, ама кога ќе ме погледне бебе жално неможам да се воздржам и јас плачам...

12. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Колку често можам да ставам физиолошки? Денес бебето ми е настинато. Кашла и почна носот да му течи. До сега прв пат тоа. Може да го мачкам нешто бидејќи утре недела па матичниот не работи а незнам во вакви ситуации како да постапам. И не ми е јасно како да настине на ова толку топло време ;(

13. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    И кај нас е така веќе 2 недели. Ама само преку ден. Секое будење е со плачење. Затворени очи и вриштење. Може да е скок или ?

14. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    12.148
    Да, неколку дена кај нас, само преку ден, се буди сред спиење со вриштење, дур го смирам липа, ко преплашено. Не се потресувам јас толку пред него, јас му сум утеха, затоа сум смирена. Ама се чудам од каде вака прави, дали е вистина скок, којзнае... Ај ќе се смири, па ќе призаспие, не сака да цица баш одма. А навечер растур ме прави од станување. Се навикнав, како мини зомби сум. Ама за шетање од сабајле прва сум.:sun:

На Dikinzi и RAK91 им се допаѓа ова.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Сега еве 3 месеци и скоро една недела, го забележувам следново:наутро кога се буди не плачи туку почнува нервозно да се врти, да туфка и со рачињата само се трие во очите, лицето, главата и ги става дланките нервозно во уста. Тогаш одма го земам да цица и се смирува. После кога ќе се расони не прави така. Штом е нешто нервозен, обавезно се трие по лицето и рацете нервозно ги става в уста и почнува да плачи. Обично со цицање се смирува, ама некогаш и да е цицан така прави па штом пак го ставам на града, пак цица со можност да заспие. Сте забележале ли вакво однесување во тој период?

16. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Секое утринско станување е такво. Не знае ни моето бебче културно да отвори очи и да стане :rofl: Ќе почне да се вртка, да прета, удира со нозете на душекот, па ги трие очите, туфка и на крај ако не изреагирам почнува да плаче :)

Преку ден е со вриштење, како да е уплашен. Не знам зошто.

А понекогаш ќе се разбуди и си седи така си гледа наоколу.

Арно и тие да знаат што праат :)

На lavinija28 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    12.148
    Да, имаше период таков. Стануваше со триење по лицето, ама и по секако често го триеше лицето. Па пикаше прсти во уста, се драпкаше. Сега поретко, се буди и тивко понекогаш. Па и нацицано таква навика имаше, да. Ете некако му помина малку, сум заборавила.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    Мајки каде да ги најдам лепенките што се ставаат послем вакцина ?? Цело скопје и моментално сум во охрид ги нема никаде.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Секако, најверојатно сите така прават.
    Ако нема лепенки, земи ациди борици и ставај облоги на местото. Јас така се снајдов.

На lavinija28 и Bilbilce им се допаѓа ова.
  20. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Моето така прави, секогаш кога е на почеток на нов скок со пиштење се буди. Добро е што само денски така се дешава :)