Ее сакаше ама еве една недела никако неможам да го смирам само со плачки се капиме.. Скок има сега од 15 недела така? Се надевам период е оти хорор ми е капењето
Со што ги покривате новороденчињата? Облечено е во боди со кратки и шпикозни на долги, ама рачињата и носето му се ладни. Покриено е со ќебенце.
за да провериш дали му е ладно или топло допри го на меше и околу вратчето. Екстремитети и носот не се показател дали му е ладно. Мислам дека многу ти е облечено, а колку има?
Нормално е да му се ладни. Не му е ладно, не се плаши. Полесно можеш да го претоплиш. Зависи која температура е дома. Мислам со нешто тенко доволно е да е покриено.
Води се по вратчето, на бебињата често им се ладни нозете и рацете заради слабата циркулација. Лесно може да го прегрееш. Ако вратчето му е претопло, значи и на бебе му е претопло. Кај прематурчињата уште поголеми се шансите да се прегреат. На темепратура од 26 степрни (лани клима на толку пуштав) му облекував само шпихозни и покривав со тетра.
Вакво е моето откако е родено, кај него нема врска скок. Од 6 сабајле кога ќе се разбуди, тој е на цицка за да спие. Ако се тргнам, се буди, без мене не спие. Само вечерното спиење му е супер, до 21 часот е заспан и до 6 сабајле сум раат, се буди само за цицање во 2 и во 4, но ме остава да се тргнам и да спијам. Дење нема мрдање. Затоа скоковите некако посебно не ги осеќам, навикната сум да е така. Такво е подолг период или само сега? Ако е нешто ново, најверојатно е скок и ќе помине. Ако не, ќе си седиш по цел ден со гради надвор за да спие Едит. Сега видов во темата за скокови дека сте дискутирале за ова и дека станува збор за скок.
не го облекувај многу, и погоре пиша @MilaSs12 околу прегревањето. Еве една шема што може ќе ти е од корист.
Ok si bese do sega. Ova e novina. Luge epten sum plaslivkavedno uzgledav 4 godini ima no ete ne mozam da se spravam kako treba. Neviedena panika i nervoza me faka od placenje. Cesto si celam ne sum jas za ova.
го најдов во Зегин. Го има по аптеки, може и онлајн да се нарача од официјалната страна на Логона, а ако си од Скопје имаат и продавница карши Центар бар.
Читам пак за облекувањево-уф ама ми е проблематично...Деновиве малиов ми е како раскиван, и не сум сигурна дали грчи од некој шлајм или така од плуканка или млеко (инаку весел си е, се' нормално). И одма со облекувањево ми е пак збунка дали му студи или му жежи...И сега по дома сме со боди на куси, блузиче на долги , панточончиња и чорапи (сето памучно, не дебело) а и за спиење такан(со еднослојно ќебенце од оние претанките). Денес го изнесов по куси ракави горе, пак со боди , пантолончиња долги и чорапи. Ако го подоблечам ми е страв да не му жежи, ако го соблечам да не му студи...Дома тт е околу 24/25 овие денови (преѓе кога се прибравме од надвор дури дома свежо ми се виде). Вечерва со тетра го покрив само (дека по долги го оставив да спие па си велам да не му е жешко). Стварно облекувањево ми е проблем) Викаат нели како и' е на мајката така и бебето, ама мајкава е позиморлива (јас спијам сега со долни долги пижами, горе куси и без чорапи а таткото по гаќи и маица хахахахах).
И јас сум на мака со облекувањето. Сношти спиеше со боди на прерамчиња и покриен со тетра. Цела ноќ го покривав, бидејќи синко се открива. Сабајле еднаш на кратко се закашла. Многу ми е страв од ова топло време дан ми настине. На синко му е везден испотено косичето.
Мојот кашла и се смее. Не знам дали глуми или стварно кашла Навечер го покривам со тетра, ама истата ја бутка со брзина на светлината и спие непокриен. Облечен е во ромпер пижамки. Ај сега кажете дали има скок во 5ти месец зошто бебе ми менува нешто табиет.
И те како е можно. Мојот исто ем тешко заспиваше преку ден, ем не цицаше. Ептен малку ми креваше на тежина неделно. Сега веќе неколку дена, сигурно е поминат скокот, ко друго дете да успивам. Го ставам во кошницата од количката и за 5-10 мин спие...еве го сега во ел. нишалка си спие повеќе од саат. А тоа кај нас не бидува често. Во електричната нишачка пред 1 недела немаше шанса да заспие. За цицање јас се редам со гердан, па после на него ставам играчки и така ги штрака и цица. И 5 мин класично, 5 мин безбол позиција, 5 мин легнат...инаку му се здосадува
И мојов некогаш кашла и се кези. Е ајде де, што им се финтиве? Мајка ми вели -ахаа глумиш, мангуп си, се приправаш- за било што на пример и јас сум ваква Ајде доста, кај може бебе да глуми, ѝ викам. Ама изгледа знаат и тие како да привлечат внимание . Мислам дека од 22ра недела може да се промени однесувањето. А скокот е негде 26та.