Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Типични знаци на скок. Издржи, вака ќе биде неколку дена и ќе помине.

На crazylady и ines.h им се допаѓа ова.
  2. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Ее сакаше ама еве една недела никако неможам да го смирам само со плачки се капиме..
    Скок има сега од 15 недела така?

Се надевам период е оти хорор ми е капењето

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Mapez

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    Со што ги покривате новороденчињата? Облечено е во боди со кратки и шпикозни на долги, ама рачињата и носето му се ладни. Покриено е со ќебенце.

5. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    за да провериш дали му е ладно или топло допри го на меше и околу вратчето. Екстремитети и носот не се показател дали му е ладно. Мислам дека многу ти е облечено, а колку има?

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Нормално е да му се ладни. Не му е ладно, не се плаши. Полесно можеш да го претоплиш.
    Зависи која температура е дома. Мислам со нешто тенко доволно е да е покриено.

На mal.ecka, simonka93 и Jana06 им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Води се по вратчето, на бебињата често им се ладни нозете и рацете заради слабата циркулација.
    Лесно може да го прегрееш. Ако вратчето му е претопло, значи и на бебе му е претопло.
    Кај прематурчињата уште поголеми се шансите да се прегреат.
    На темепратура од 26 степрни (лани клима на толку пуштав) му облекував само шпихозни и покривав со тетра.

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Вакво е моето откако е родено, кај него нема врска скок. Од 6 сабајле кога ќе се разбуди, тој е на цицка за да спие. Ако се тргнам, се буди, без мене не спие. Само вечерното спиење му е супер, до 21 часот е заспан и до 6 сабајле сум раат, се буди само за цицање во 2 и во 4, но ме остава да се тргнам и да спијам. Дење нема мрдање. Затоа скоковите некако посебно не ги осеќам, навикната сум да е така.

Такво е подолг период или само сега? Ако е нешто ново, најверојатно е скок и ќе помине. Ако не, ќе си седиш по цел ден со гради надвор за да спие :D

Едит. Сега видов во темата за скокови дека сте дискутирале за ова и дека станува збор за скок.

Последна измена: 10 август 2020
    На Butterfly1107, Jana06 и ines.h им се допаѓа ова.
  9. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    2 недели, ама е предвреме родено

10. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    не го облекувај многу, и погоре пиша @MilaSs12 околу прегревањето. Еве една шема што може ќе ти е од корист.

Прикачени фајлови:

На simonka93 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  11. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Ok si bese do sega. Ova e novina. Luge epten sum plaslivkavedno uzgledav 4 godini ima no ete ne mozam da se spravam kako treba. Neviedena panika i nervoza me faka od placenje. Cesto si celam ne sum jas za ova.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Каде може да се купи?

13. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Каде може да се купи?

14. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    го најдов во Зегин. Го има по аптеки, може и онлајн да се нарача од официјалната страна на Логона, а ако си од Скопје имаат и продавница карши Центар бар.

На crazylady и malecko5 им се допаѓа ова.
  15. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Фала

16. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Читам пак за облекувањево-уф ама ми е проблематично...Деновиве малиов ми е како раскиван, и не сум сигурна дали грчи од некој шлајм или така од плуканка или млеко (инаку весел си е, се' нормално). И одма со облекувањево ми е пак збунка :) дали му студи или му жежи...И сега по дома сме со боди на куси, блузиче на долги , панточончиња и чорапи (сето памучно, не дебело) а и за спиење такан(со еднослојно ќебенце од оние претанките). Денес го изнесов по куси ракави горе, пак со боди , пантолончиња долги и чорапи. Ако го подоблечам ми е страв да не му жежи, ако го соблечам да не му студи...Дома тт е околу 24/25 овие денови (преѓе кога се прибравме од надвор дури дома свежо ми се виде). Вечерва со тетра го покрив само (дека по долги го оставив да спие па си велам да не му е жешко). Стварно облекувањево ми е проблем:)) Викаат нели како и' е на мајката така и бебето, ама мајкава е позиморлива (јас спијам сега со долни долги пижами, горе куси и без чорапи а таткото по гаќи и маица хахахахах).

На Dikinzi и Bebac им се допаѓа ова.
  17. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    И јас сум на мака со облекувањето. Сношти спиеше со боди на прерамчиња и покриен со тетра. Цела ноќ го покривав, бидејќи синко се открива. Сабајле еднаш на кратко се закашла. Многу ми е страв од ова топло време дан ми настине. На синко му е везден испотено косичето.

18. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Мојот кашла и се смее. Не знам дали глуми или стварно кашла :)

Навечер го покривам со тетра, ама истата ја бутка со брзина на светлината и спие непокриен. Облечен е во ромпер пижамки.

Ај сега кажете дали има скок во 5ти месец зошто бебе ми менува нешто табиет.

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    И те како е можно. Мојот исто ем тешко заспиваше преку ден, ем не цицаше. Ептен малку ми креваше на тежина неделно.
    Сега веќе неколку дена, сигурно е поминат скокот, ко друго дете да успивам. Го ставам во кошницата од количката и за 5-10 мин спие...еве го сега во ел. нишалка си спие повеќе од саат. А тоа кај нас не бидува често.
    Во електричната нишачка пред 1 недела немаше шанса да заспие.
    За цицање јас се редам со гердан, па после на него ставам играчки и така ги штрака и цица.
    И 5 мин класично, 5 мин безбол позиција, 5 мин легнат...инаку му се здосадува

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.145
    И мојов некогаш кашла и се кези. Е ајде де, што им се финтиве?
    Мајка ми вели -ахаа глумиш, мангуп си, се приправаш- за било што на пример и јас сум ваква|(
    Ајде доста, кај може бебе да глуми, ѝ викам. Ама изгледа знаат и тие како да привлечат внимание :).

Мислам дека од 22ра недела може да се промени однесувањето. А скокот е негде 26та.

На RAK91, MinnieM, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.