Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    mamicki kazete mi kako bi se ponasale vo situacija koga nekoja licnost od nadvor (se misli sto ne ste vo rodninska vrska) doagja ednas, dva pati nedelno i vi go baknuva i ligavi bebeto, go gnjavi bukvalno, vo ovoj slucaj taa zena mi e gazdarica na stanot kaj sto ziveeme pod kirija i istata taa zena na pocetokot mi se ponudi za pomos koga detevo bese doneseno doma od inkubator so preporaki da se nosat maski doma i redovno mijat race, ednas dva pati se sluci da i kazeme deka zaboraila maskata da ja stavi i da izmie race, taa se naljuti i eden period se distancirase ne idese voopsto, posle toa demek se smiri topkata i kazav deka ne mi smeta da ide samo da se bide na distanca posto deteto e rodeno rizicno i so bakterija, sega istata taa zena sto e i aktiven pusac odkako mazot mi zamina stranstvo, znae deka mene me toa nervira i zamislete koga ide kaj mene ednas dva pati smeskajki se na cel glas go baknuva mu pluka u faca mu dise, lele luge denes na glas sum placela zatoa sto se e kazano ne mi e jasno kakvi nesovesni luge postojat, i jas sum imala vnuci i bliski bebinja i na mene mi se mn mili ama nikogas ne sum dozvolila da baknuvam bebinja od aspekjt deka postojat moderni bolesti sto bebinjata nemaat imunitet da se izborat so niv, i koga se obiduvam na doticnata toa da i go kazam, super si e deteto mi veli, jas ne sum bolna ahhhhhhhhhhhhhhhh mi ide da fatam patot nekade daleku od ovaa prokletija od mentalitet mnogu mi e maka mnogu, ama naredniot pat nema da pomine, ako saka neka se naluti ke i kazam da ne mi go gnjavi i baknuva....

2. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Исто и кај нас,газдарицта од станот и дава поклони од нејзината пеодавница со облека на малава и дава облека се ново и си ја бакнува и милува на малава,се случува да ме изнервира како пред некој ден кога времево се залади и јас и имав чорабчиеа на малава и она наеднаш и го тргна и ми вика лелее не и носи чорабчиња ова она а на малава и стојат ладни нозете скоро секогаш :lol: си личи на мене во тоа.
    Ама знае и мене да ме изнервира има среќа што не зборам многу убаво италјански и немозам целосно да и одговорам со зборење само основното го зборам.
    Ама доколку претерува тогаш кажии да не прави рака и готово нема лутеш тука.
    И јас исто би направила доколку ја претера :!: и така не сум повеке од месец тука :) ако даде господ ке смениме стан ке одиме во поголем и нов.

3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Мајки денес малава кога се разбуди од спиење на вратчето позади има една линија црвена ја гледам доста е црвена,ја намачкав со крема,од што би можело да е?
    Гледам кај што спиеше нема ништо исо и облеката нема ништо :^)

4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Кај мене (Австралија) било кој лекар да препише фенобарбитон на бебе веднаш ќе ја изгуби дозволата за работа и ќе заврши во затвор.
    До пред 10-тина години се даваше како дел од терапија исклучиво на бебиња родени од мајки наркомани па за периодот од излекување од зависноста од дрога со кои се родени, сега се дава мислам сималекс кој е многу поблаг седатив од фенобарбитонот и не ствара зависност како првиот.

Добро а Господ зошто ти дал уста, раце, ум?
    Што има врска ако е сопственичка на станот во кој што вие плаќате кирија и да седите за џабе пак нема право ако ти не сакаш да го бакнува детето, едноставно не и го давај детето.
    И јас сум имала кираџии во куќата каде што сега живеам па не знаев ни како изгледаат, додека плаќаш кирија тоа е твое, таа ти го отстапила тој имот за паричен износ и нема што да ја тинтраш и да си го ставаш здравјето на бебето во ризик.
    Иако лично не се потресувам затоа дали некој ќе ми го бацува децата, не драматизирам околу тие работи ама ако тебе ти кажале дека не треба тогаш и нејзе нема да и дозволуваш да го бацува детето, како што пишав не давај да му се доближува и тачка, на крај краева не ја ни пуштај да влезе, кога ќе тропа на врата не и отварај, еднаш, два пати и нема веќе да доаѓа.

На emilijamak му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.315
    Мамички, сеуште не сум активна на оваа тема, но редовно ве читам ,се спремам по малку :) . Редовно читам за грчеви во стомачињата на вашите бебиња. Има едни капки за бебиња, тотално на природна база од кои се задоволни сите мајки што до сега ги користеле, единствен спас за грчеви кај бебе, се конзумираат веднаш по недела дена откако ќе направи бебето, Sab Simplex се викаат и во Македонија ги нема (барем до сега или тешко се наоѓаат), околу 400 ден биле,ги има во Бугарија и Германија(мислам ама не сум сигурна).Ние баш сега ги порачавме, по пријатели кои одат на одмор во Бугарија.
    Доколку имате проблем со грчеви кај вашите бебиња, пробајте ги, искуствата покажуваат дека се ефикасни, затоа сакав да споделам и со вас, некогаш лекот е и во најмалите нешта.
    Поздрав

6. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Пробано и неуспешно. Впрочем истите капки ги има кај нас Еспумисан, Саб Симплексот се дозираат по 15 капки, другите по 25 капки зошто се послаби.
    Ти посакувам да немате вие грчеви и никогаш ништо да не ти притреба!

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Може ако била превиткана близичката или стуткана, верувам дека ќе ја снема за кратко, и нас ни се има случено.

8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.315
    Можеби, мене пак неколку мајки штотуку породени ми ги кажаа и се премногу задоволни од нив, Еспумисанот воопшто немале никаков ефект.
    Како и да е, во право си, дај Боже да нема проблеми,инаку за да се најде решение се ќе се проба.

9. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    исто и ние ги пробавме после втората недела тие саб симплекс и да ви кажам нема некој ефект кај нас исто така и еспумисанот исто сега ги баталифме сите пије само чај од камилица од хипп.амс некој резултат нема.

10. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Ние почнавме со Еспумисан и после 10 дена немаа веќе ефет, па ги купивме Колиеф и од нив после 2 кутија се намали ефектот, сега ги пие Саб Симплекс и од нив не гледам ефект. Греота малава се стопи од тие грчеви. И давам и чајче и топла пелена и ставав иништо. Абе побудалевме дома. Уффффффф на никој не му го посакувам ова со грчевите

11. gelkaa

gelkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.490
    мамичкии за грчеви давајте му на бебушите чај од анасон...од бекутан
    тој е наменет за грчевите а не чајот од камилица на хип...ние со бекутан ги поминавме грчевите .. :) пробајте :) :D

12. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Као сте сега со грчевите, дали се намалуваат ние сме тука некаде блиску со месециве па затоа прашувам, оти и ние имаме проблем ама некој ден е подобар освен што плаче после капење навечер.

13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Мајки на нас намален ни е хемоглобинот 89 а тре да е 120 за да ја примиме втората вакцина, ни дадоа ЛЕГОФЕР да пиеме и витамин ц еден месец,има ли некоја со вакво искуство.Бебево цица на 2 саати а мене железото ми е повисоко и од порано па се чудиме со маж ми од каде сега вака кога бебето напредува секој месец по кило ипол. На педијатар на 2 месеци и 10 дена беше 6.500кг дали му е намалено заради брз раст како што пишува во упатството или нешто не е во ред со мене. ?? ;(

14. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Не сме подобри :( , лудница е дома, само плачеме. Ќе пукнам кога ја гледам а не можам да и помогнам. Се надевам брзо ќе и помине и нема да тераме вака со месеци

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Цацувче ако ја разгледаш темава ќе видиш дека неколку страници наназад и јас пишував за истиов проблем.
    Поради бледилото на син ми (кое можеби е генетски, бидејќи и јас имам бел тен) педијатарот ни рече да направиме крвна слика.
    Хемоглобинот тогаш ни беше 105 докторката рече слаба анемија, да внимавам јас на исхраната, да земам нешто со што ќе си го подобрам хемоглобинот (бидејќи по пораѓајот не успеав да си ја средам анемијата) па за две недели да одиме пак на контрола.
    Направив што ми кажа, пиев капсули хеферол, витамин Ц, Б-комплекс и + таблети од пивски квасец. Внимавав на исхраната и очекував подобрување на крвната слика кај синко но...
    По две недели хемоглобинот 94 :(
    Почнавме со терапија (да ја наречам така) ферум лек сируп и капки витамин Ц
    Секој ден му давам, задутре сме повторно на контрола и се надевам дека КОНЕЧНО хемоглобинот ќе биде како што треба.
    И ние ја одложивме вакцината (требаше да прими на 14-ти, веројатно ќе ја примиме на 18-ти ако имаме добра крвна слика)
    Јас (ГЛУ-ПА-ВА) почнав да му давам адаптирано млеко мислејќи дека на тој начин ќе му го подобрам хемоглобинот. Тргнав од таа логика што бебињата чии мајките немаат млеко и не ги дојат пијат адаптирано млеко кое нели би требало да содржи се што му е потребно на едно бебенце за квалитетен раст и развој.
    Е арно ама теоријата ми била погрешна, ние добро си напредуваме па педијатарот ни го забрани адаптираното. Сега сме повторно само на мајчино млеко кое за разлика од адаптираното не само што содржи се што му е потребно на бебенцето за квалитетен раст и развој, туку содржи и антитела кои во ниту едно дрго млеко ги нема.
    Ако ја имаш на фејсбук групата "Соба за доење" ќе прочиташ дека пад на хемоглобинот во 3-ти и 6-ти месец е сосема нормален.
    И јас премногу се загрижив, непотребно! :)
    Продолжете си со сирупот и капките и ќе биде се како што треба! ;)

На Cacuvche и SimonaTino им се допаѓа ова.
  16. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Здраво мајки,
    Незнам дали прашањево е за во оваа тема, нека биде префрлено ако има посоодветна. Моето бебенце е на пат да се роди :) па периодов максимално го користам за да се припремам и да бидам што подобра мајка...Но како се доближува терминот, се повеќе и повеќе се плашам и се сомничам што е најдобро. :worried:
    Бидејќи почнавме да шетаме по продавници и гледаме се од облека, покрупни работи до играчки, се замислив дали сите играчки (т.н. едукативни) се навистина добри или имаат и негативни страни. :^)
    Пример, релаксатор со вибрации, музика ... или вртелешка за креветче што свети, трепка во сите можни бои и пушта мелодии...
    Едноставно, се замислив, дали ваквите играчки не ги стимулираат претерано бебињата, од една страна, или пак оневозможуваат мајката и детето да се поврзат, од друга страна.
    Пример, свесна сум дека полесно е за мене бебето да ми заспива самото...пушти му вртелешка и си го заспал....но мислам дека е многу покорисно тоа да го слуша мајчиниот глас, песна...да го држиш во раце и ти да го занимаваш, наместо да го оставиш во релаксатор, па самото да си најде занимација :)
    Незнам дали некој ме сфати што сакам да кажам/прашам, можеби сум јас единствената старомодна и сомничава...но ние како деца никогаш не сме имале вакви “глупости“ па сме пораснале здрави, прави и весели...

17. mila101

mila101 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    51
    Mamichki, od kolku meseci pochnavte so davanje sokche na vasheto malechko? Moeto sinche ima 3 meseci pa se mislev od koga treba da mu dadam. Na ekskluzivno downbeat sme. Pozdrav :)

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Не се секирај ќе има време и мајчиниот глас да го слуша, а и ти да фатиш некоја работа додека тој седи во релаксатор. И јас не сакав релаксатор, ама колку-толку помага. Со лесно.

19. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Ако сте на екслузивно доење до 6 месеци нема потреба од ништо, имате само 3 месеци рано е за било што. Ние сме на АД, па почнавме од 5 полни месеци.

20. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.479
    Допаѓања:
    150.627
    ако си ко мене 24/7 сама дома со бебе се што не треба ке му дадеш и дозволш за да можеш до вц да отидеш или од нога да каснеш два залаци....верувај поинаку ке гледаш на работите кога ке дојде бебето