Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.699
    Допаѓања:
    7.627
    Не може да кажува како кога бил новороденче, супер си напреднал. Моево шуќур кренало 600 грама со тоа ручекот, инаку по 200 ми качуваше последниве месеци. Од еспумисан ние не какавме,купив ама одма ги баталив.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.082
    Дали се користи инхалатор на 2 месечно бебе?

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Оф уште тоа ми треба. Еве го вриштеше досега 3 саати,сега лежи и брчи со уста како ништо да не било, а јас не знам кај се наоѓам.

4. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    И бебка дури имаше грчеви педијатарот ми рече да земам еспумисан оти колиеф колипрев и бекутан не му помагаа ама ме предупреди дека можно е да има запек од нив па кај тој и така не какаше по 5-7 дена уште запњк ми фалеше и не ги ни почнав и ништо не давав од еден месец па на два му престанаа фала богу

5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.143
    Колку е добро кога доктор ти кажува ова и ова. Кај нас во Охрид не можам да најдам таков педијатар. Да го однесам дете, да го види како твоето што ти рекле, во скок е па затоа не цица, па да те охрабри да издржиш, да каже некој совет. Ту бре што закржлавени ќе бевме.
    А како го измери во должина? Кај нас не мерат на педијатар. И колку е пораснат? 4ти месец е веќе така?
    А бе ништо вака да ми каже доктор. Имам една матична педијатарка, ми рече на два месеци да го носам. Ич не го однесов откако фати посилно вирусов. Многу сакам така посветено доктор да ми објасни.

На 0ли, Bebac и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    ,Моево сега 3 месеци и 10 дена, почнав пред некој ден само со д3+омега од бејбитол.

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    3 месеци и 8 дена. На секоја контрола мерат тежина, должина и обем на глава. Го мерат со такво како кај шивачка мерки кога зема, не знам како се вика :D Последниот месец е пораснат 5цм, 67цм е сега. Да, охрабрувачки се прегледите секогаш. Јас искрено помислив на ад. Ама кога ми рече Мајка, супер ти е детето, среќно е, задоволно, весело одлична мајка си... Јас ваква ;( Сестрата се смее вика не можеме да те смириме од вчера. Многу значи некој да ти го каже тоа.
    Па закажи и палете колата еден ден до Скопје, ќе се прошетате и на преглед. Попладне нема гужва. Марина ретко објаснува вака, кај неа се е на брзање ама се е коректно. Оваа др. Ѓорѓевиќ е помека, нежна. Добри се сите.

На 0ли, Bebac, Chuchanov и 2 други им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.143
    Ааах пак обем на глава??? :o Во докторска дисертација спаѓа тоа, не е за секој ден.
    Супер си е во мерките бебето, само напред! Мојов денес на точно 5 месеци е 67 цм со 7.300 грама.
    Глава обем должина сама му мерам дома, со такво шивачко метро, дури и стапалцето го мерам.
    Ништо, да идам до Ск сега многу ми е. Ќе почекаме ние во Охрид да диоломира некој современ, а дотогаш ќе сме самите доктори. :?::mm::D

На 0ли, Butterfly1107 и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Бебе два ипол месеци, неколку дена ми кашла. Еднаш до два пати во денот. ;( Температура му мерам, нема. Уф незнам дали да го носам на педијатар?

10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Како кашла, суво или влажно со шлајм? На какво млеко е?
    И мојата така многу време поткашлуваше со шлајм и еве сњга нема веќе, ја носев на 3 педијатри и ништо немаше, се супер, се испостави дека е од цицањето се лепи на грло млекото заедно со лигичките кои се мнооогу и тоа и правело да кашла. Ете сега е добра, нема веќе да кашла.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Суво кашла синко. Бебе цица и му давам АД за да испие капсулче. ММ вика дека има и шлајмче, но јас не заприметив до сега.

На Kallias2 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    @elenaklasik види распрашај се за педијатар во Струга, не би сакал да именувам ама можеш да се распрашаш, јас сум задоволна и од матичната и од педијатарот кај што одам на приватно

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Давам пробиотик од кога е роден и завчера ми препишаа Еспумисан (успеа да се искака, не му направи запек). Дали можам да давам и Колипрев против грчеви или многу е? Докторката ми рече ако не му престанат може и по малку чајче ама не сака ни да го мирисне.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас не би давала од двете различен состав се да не му го оптеретуваш многу мешето...јас никакви не давав после пробани 3 вида и без подобрување исто си плачеше по 3-5 саати и го оставив сами му прекинаа...

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Заборавив да ја прашам докторката. Колипрев многу му помагаа ама сега не знам со Еспумисанот да не е премногу.

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    А пробиотик и капки не си давала никогаш?

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Давам пробиотик од раѓање, капки Колипрев давав во вториот месец кога имаше јаки грчеви. И сега не знам дали сите три можам да ги давам или премногу е. Значи пробиотик Рекол Бимбо, Еспумисан и Колипрев.

18. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Мислам дека е многу така, или еспумисан или колипрев од капките и плус пробиотик е доволно.

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.699
    Допаѓања:
    7.627
    Јас мислам премногу е.. Или пробиотик и колипрев или пробиотик и еспумисан. А што ве фатија сега грчеви одеднаш, нели им помина времето на тие грчеви :|

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @Thallia Така мислев и јас

Не знам што се случи и јас сум зачудена. Не ми се веруваше до вчера дека се грчеви додека не се олесни како возрасен човек. За греота е, срце ми се кине. 2кг ги симнав за два дена. Од сабајле е весел ама како и да е, влегува во фамозниот четврти скок и ќе биде забавно :sweat: