Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    1.468
    Бебе има 4 месеци и 12 дена... Последниве денови станува мн често... Валјда е тој регрес во спиењето.. Е сега ме интересира колку време трае и дали после тоа се враќа нормалното спиење со еднаш до два пати станување?

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    26.113
    Мојава беше така, освен на раце кај мене нигде. После 6 месец смена:rofl:

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.936
    Допаѓања:
    12.121
    Уште ја нишаш за заспивање или се смена и тоа?
    Леле бе не знам шо да правам, ептен се задумав. Дали и кога да го учам за заспивање самото? Дали да чекам 6 месеци да наполни или ? И како се изведува тоа? А за цицање навечер знам дека тие шо цицаат се будат и откако ќе почнат си цврста храна, па и да се најадени навечер пак се будат од навика. За цицање ќе прифатам да е така до година здравје, потоа ќе видиме. Ама и еднаш до двапати да станува не ми е проблем и да си продолжува со спиење. Ама повеќепати?:(
    Па и кога се обидува на стомаче да се сврти некогаш се расонува, па ајде тапкај го, ако не бива пак во раце итн.
    Ај мајчинство |-):l:

На Jana06 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    26.113
    Не ја нишам јас, ја имам научено после бањање дека следи спиење, гасам светло во спална и легнувам со неа, така цица (секогаш и дење) и заспива, па ја префрлам во креветче. Е сега пошо мојава лази од 6ти месец, па потешко е во смисла се бркаме низ кревет некое време и кога гледам дека трие очите ја земам, ставам на града и заспана е. Не сум почнала со методата за самозаспивање порано од причина што 4 месец нас ни беше најтежок, мислам и потежок од првите два, а тогаш имав новороденче неспанка. Во 5ти месец сама без никакви церемонии од на града, само што ќе затвореше очи ја ставав в креветче, се местеше на страна и продолжуваше. Сега е мислам касно.. ете од причина што лази, па ја имам остаено и набљудувано што прави, то е лазење, вртење, пробување да стане, ептен е немирна и имам страв искрено да затворам врата и да се прам дека немам бебе во соба. Неколку пати ми е ѕвекната во глава кога среде ноќ ќе стане и старта одма со лазење, не плачи ама греота е. Со цицање на вечер намали ама станува 2-3 пати и тоа трае најмногу минута, јас не ни памтам хаха. Сега само овие дена што почна да се чука кога се врти и ќе заплаче ама одма заспива.

Мој совет до сите, ако заспиваат со цицање, што поскоро навикнете ги да цицаат легнати. Имам среќа што е слабички бебе и не ми теже и да ја држам ама да има на 7 месеци 10кг богами..

На elenaklasik и Larahappy им се допаѓа ова.
  5. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Od koga vi pisuvam...istoto..
    Legnuvanje na krevet i cicanje, nikogas nema da place.
    Sekogas ke e zadovolno,nacicano,naspano, a i majkata pokraj nego.

Последна измена: 17 август 2020
    На elenaklasik и Chuchanov им се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.936
    Допаѓања:
    12.121
    Ама не спиеме на ист кревет со бебе. Како да се изведи тоа, да заспие само во креветче? Сега де во раце со нишкање, за 10-15 минути е заспан, а некогаш и со цицање. Ќе го нишкам, ама не знам до кога така да правам, не сум паметна.
    Како ќе дојде, така. Сепак си велам, бебе е, мал е многу.

7. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Epa duri da fati red so spienje spi so nego 1 nedela.
    Ako nesto ne povtoris nema da zapamti red .. bebe e!
    Ako si fati kontinuitet ke se nauci, ti pisala i clenkata pogore, gasi svetlo ,se guska, si igra,si cica i posle go premestuva.
    Probaj.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Како го правите ова со заспивањето? Легнувате бебе до вас и да цица лежејќи? Во темно?
    :wasntme:
    Бебка моја станува ноќе за цицање и јас оставам да свети придушено светло цела ноќ... Скоро 2 месеци е.
    Грешам ли?

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    26.113
    Ќе заспие кога ќе е спремно да заспие само, и јас се мислев за методата, дури и ја имам книгата, ако сакаш можам и да ти ја пратам ама нема да е вечно заспивањето со твоја помош, колку и да е мачно сега, еден ден ќе ти плесне врата пред нос хаха пробај заспивај на вашиот кревет, кога ќе заспие префрли. Јас искрено немам срце да ја слушам како плаче, ме бара мене, а јас пијам кафенце.

На elenaklasik, Butterfly1107 и Larahappy им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    26.113
    Па вака, јас пуштам секогаш тивка музика, темно е во спална, пошо нели мора да спие за нејзно добро, легнувам со неа и таа си цица, така беше и нашето прво цицање уште во болница, така ми покажаа, така продолжив. Станува и мојава, само што е сега поголема и не бара саат време да цица како кај тебе, и мене ми беше на почеток тешко, пошо ова ѕверче не ни спиеше ама така си ја цицам.

На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Ide vreme za spienje, se banjame, oblekuvame, si legnuvame zaedno, vo sobata ima na stekerot malo sijalice kolku da ja gledam kade e navecer.
    Se guskame , cicame i ako ne i se cica a i se spie znae da se zavrti so gazeto i na strana da spie,(rakata obavezno i e kaj mene na vrat),ke zacvrsti i si stanuvam da si brkam rabota.
    (Momentalno ona cuca i zaspiva a jas vi pisuvam na tel)...
    Bebinjata gi ucime nie svatete go toa.
    Ne znaat oni sto e vo race zaspivanje ako ne gi zaspieme nie vo race neli?!
    Moeto 7 meseci bez 3 dena, niednas vo race ne sum go zaspla nitu kaj drug vrace zaspala.
    Legnuvame na krevet i cucame ako i se spie zaspiva ako ne rovari.
    Nikogas ne ja ostavam da ja place, nemam takva potreba seuste,super e!

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Како го поминувате денот со вашите 3-4 месечни бебиња? Го ставам на подлога со висечки играчки, тропам со тропалки, му ставам играчки во рацете, си лежи сам да вежба, јас го вежбам ама имам чувство дека не го предизвикувам да научи нешто ново. Некако долго време ги правиме истите работи и мене веќе ми е здосадено. Деновиве го немам изнесено надвор од страв да не почнат грчевите, ќе почекам уште некој ден скроз да поминат.

Дали ги носите од сабајле надвор или само навечер? Секое сабајле си викам ќе искочиме ама станува во 8 и додека се спремаме мене ми станува многу спарно, не можам да дишам. Или Скопје нема свежина или мене хормоните хаос ми се, премногу се потам.

На dunika, WonderGuurl и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    26.113
    Сабајле и кун 6-7 ја шетам. Како мислиш здосадено ти е? Па нема валда да ти подава играчки или да трча по нив, се работи за 4 месечно бебе кое до вчера не ни гледало како треба. Нема што да го учиш како треба, само она ќе си свати, како се развиваат прават работи кои ние не сме ни свесни кога и како ги научиле.

14. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    A sto mislis deka ke go naucis na 3 4 meseci.?
    Dovolen mu e svetot okolu nego sekoj den uci po nesto novo.
    Skopje e najdobro posle 16 30,17 da go izneses veke koga ne sakas sabajle.
    A deka nema svezina nema ni da ja ima ttamu, site sakame da ziveeme tamu:lol:8-|:bow:(n)(tumbleweed).
    DRUGA rabota malecko e posle 5meseci ke sedi samo i ke ti bide strav da go ostavas, uzivaj sega duri stoi na edno mesto.
    Moevo termitce ne mozam da go ostavam ni sekunda samo odma stanuva, kreva noze, race, se butka so gazeto da zeme nesto, vo krug se vrti...
    Bebeto sega ne mozis na nisto da go naucis sano si osoznava se, tvojata zelba za ucenje ke ja cuvas uste malku, rano mu e.
    I ne te svativ za kavki grcevi pisa?

15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    @Jana06 и јас се потам многу, збеснувам. Исто и јас се прашував како тебе, што ново да воведам за да научи нешто ново. Јас му раскажувам за тоа што ќе правиме кога ќе заврши короната :) Му раскажувам за фамилијата. Му читам приказни. Последно му читам книга што мене ме интересира. Некогаш додека го дојам му читам. Го ставам на стомак за вежби. Играчки му давам да ги гледа. Друго не знам ни јас што да му правам...

На Филотеа, dunika, WonderGuurl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    А сега во друг пост да пишам за железо. Денес правев крвна слика, хемоглобинот на бебето е 115, долна граница е 120. Матичната даде сируп некој. Е сега... Иста ситуација брат ми кога беше мал. После тоа му се изронија сите заби, мајка ми нема кај не го однесе ама џабе. Тогаш и рекоа дека така реагирало телото на железото што го примал како бебе. Епа крвта не е вода и сега како јас да му дадам на моево железо?
    Плус матичнава ми рече вакцинирај без крвна слика, јас крвна слика си направив самоиницијативно. А да не направев, немаше да знаеме, немаше да пие. Утре ќе поразговарам пак со матичната. Спремна сум и АД да дадам на неколку подои (дека има железо) само да не ризикувам. Не знам што да правам, цела сум прашалници....

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па грчеви :) Му прекинаа некаде на 2+ и еве го 3+ месеци пак се вратија. Мака мачиме секоја вечер со плачки.

18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Pogolema glupost ne sum slusnala!
    Ima luge sto se cel zivot so slabo zelezo a zabite im se na broj.
    Nemoj da te tepaat takvi muabeti te molam.
    Kolku e staro?
    Nekka si pie deteto sto treba, sirup i davaj poveke ovosje i zelencuk, cveklo, leka crvena, telesko, ne e tolku strasno.
    Ke se regulira.

19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Zasto pisa deka 3 4 meseci e,obicno grcevite okolku 2 meseci se.
    Ne e bitno.
    Za grcevite ke go legnes na pernicka i ke pustis fen, so drugata raka ke go masiras meseto vo sprotivna nasoka na casovnikot.
    Od fenot ke se stopli i so masazata ke mu pomognes da gi ispusti gasovite, mozes da pocnes i pred da pocne da place(grcevite pretezno fakaat sekoj den vo isto vreme).
    Good luck.

20. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    832
    Допаѓања:
    1.272
    Мојата е 4+ и ја оставам на подлога со висечки играчки сама да си игра. Ги фаќа, ги удира и ги треска со сета сила и со нозе и со раце. Оставам тропки и околу неа за да сама си ги дофати со рацете секако ако успее.
    Единствено нешто што научи е на две тропки им се вртат топчињата па така и ги давав да држи и јас ги вртев а сега моето сонце научи само.
    Леле кога го видов го држи а со другото раче мрда со прстињата и го врти топчето се стопив :inlove:
    Засега тие и се омилени.
    Инаку се шетаме наутро во двор од 9 до 11 и пак заспива, а навечер кога како.

На elimkd и Jana06 им се допаѓа ова.