Јуник, првото одење треба да биде на 4недели старост на бебето, но ако е гледано на ехо при испуштање од болница, тогаш на 2 месеца
Нас па не не’ гледаа на ехо, само доктор специјалист го прегледа на трет ден на болница и се беше во ред, па педијатарот мој виде ти е во ред, ама посебни прегледи нема, бар сега. А од прв ден сме само со памперс, па ќе видиме утре ќе го прашам што ќе ми каже.
Zravo za site mamicki Nie imame 1 mesec i 2 nedeli, ama ne napreduvame kako sto treba so tezinata za prviot mesec imavme plus samo 500 g , a od togas navamu uste 200g, probuvav so AD mleko ama ne go sakase , deneska pak se obidovme i ispi okolu 30 ml. E ako saka nekoja da mi go kaze svoeto iskustvo so zapocnuvanje so AD mleko, ima li vrska kolku ke pie dnevo vo pocetok ili nema, dali da i davam kombinirano so cicanje ili samo AD mleko.
Јас кога почнав да и давам АД почнавме прво по 30мл, после 60мл па сега 90мл преку ден некогаш навечер и по 120 пие... инаку можеш да комбинираш да и даваш да цица па да пробаш после со АД ако е сеуште гладна.. инаку какво АД и даваш да не не го сака, ние пробавме прво со Лактовит - не го сакаше па Хип-и тоа не го сакаше и сега сме на Нан..
Вака пробај значи кога ке сака да јаде прво понуди му ја градата едната и другата и ако сеуште е гладно тогаш за почеток дај му 30 мл ад млеко ако и после тоа е гладно дај уште 30 мл ама не верувам дека ке сака по втор пат 30 мл после тоа на секој подој така ако сака уште после градите давај ад млеко по 30 мл значи млекото ти е слабо и на детето му треб адохрана и со самото тоа што не напредува убаво се гледа тоа значи не давај само ад млеко прво цицање и после дохрана со ад млеко
МАМИ МН СУМ ИЗРЕВОЛТИРАНА ОД ОВОЈ МАТИЧНИОВ ПЕДИЈАТАР ГО БАРАМ ГО НЕМА ДА СЕ ЈАВИ СИН МИ Е СКОРО 4 НЕДЕЛИ И ПОВРАКА СКОРО 2 ДЕНА ПОСЛЕ СЕКОЕ ЦИЦАЊЕ И ТОА КАКО ДА ИМА ШЛАЈМОВИ ВО МЛЕКОТО ВЕ МОЛАМ ЗА СОВЕТ АКО ВЕКЕ ИМАЛ НЕКОЈ ВАКОВ ПРОБ АМН ВЕКЕ КЕ ГО СМЕНАМ ОВОЈ МАТИЧЕН
Koga i davam da cica, cica samo 5 min i kako da se najaduva i nesaka poveke nitu da cica nitu od AD mlekoto, A cica na 2 h,ili 3h, i mirno si spie kako se da e ok, ama slabo napreduvame . i imame uste eden problem ne kaka sekoj den
дали бевте на педијатар?што вели песијатарот?ДА ако ја доиш треба на 2 саата да ја доиш,ама само по 5 мин.стварно е малце.те сваќам како ти е и керка ми кога беше бебе душа ми вадеше со тоа јадење ама ич не јадеше,мислам по нервозно нешто не постој на светов,но кога и да ја носев на преглед ми велеја дека е супер,и дека си знае таа колку и треба да не ја форсирам,а за какањето,ако не плачи значи не ја боли мешето,плус и не јади многу за да кака секој ден,сепак консултирај се со педијатар види што ке ти каже,колку кг.е сега?? P.S.а сега керка ми е 5 год.па сега ја карам да не јаде многу
pri ragjanje imase 3670 a pred dva dena imase 4360, doktorkata ni kaza da se dohranuvame, i zemav NAN ama ako ja izlazam nekako ke zeme da cica od nego i toa samo ako e gladna, a inaku kako tajmer da ima cica samo 5 min i prestanuva. A bebevo si izgleda kako zadovolno,mirna e si spie ubavo,koga e budna si lezi. neznam dali e pametno da zemam nekoe drugo AD mleko da probam
Elenika ako imas aspiratorce vadi mu go slajmot oti od noseto mu se sliva dolu tesko mu e da go goltne pa povraka ili pa niz kakite ke go vagja slajmot.ne e nisto strasno,samo po cesto noseto cisti mt go so soleni kapki i vleci so aspiratorot
Не сум во тек колкаво е бебето, но да не има од онаа физиолошката жолтица па да ја прави поспана??? Пробај да ја пресоблекуваш, така мојата се расонува и си цица.
Бебињата се многу лакоми и цицаат без осет, а вишокот се разбира мора да се извади. Стомачните мускули не се доволно цврсти и затоа се враќа млекото назад. Со тек на време тие ојачуваат и овој проблем исчезнува. Шлајмовите се од плунката што се лачи или се чисти малото (не се секирај доколку се проѕирни). Треба да разграничиш дали станува збор за бљуцкање или повраќање, и кога се случува тоа, дали и кога мирува т.е во ноќните подои или нон-стоп. Доколку го доиш во седната положба труди се да го држиш на косо така да кога цица млекцето да му се слева малце помалце. И се разбира обавезно да ти подригнува после јадење (може да најдеш на YouTube - How to burp a newborn). Пробај да му даваш помалку и почесто и стави го во полулежечка положба, подигни го душечето на кое спие од страна на главата. Секогаш можеш да поминеш од доење на шише, но не секогаш можеш од шише да се вратиш на доење. Не се откажувај од доење. И не гледај на саат, па и ние не јадеме секогаш исто, понекогаш побрзо огладнуваме, понекогаш ни треба повеќе време. Давај и почесто, еве за почеток пробај и пред да ја заспиеш и кога ќе се разбуди. Сите деца се индивидуи и не се ориентирај по другите, нормално е некои да накачуваат по 200 гр. неделно некои 500 гр. и сл. П.С Доколку педијатарот не ти се јавува пиши му порака сигурна сум дека ќе ти одговори, доколку не смени го ич не му ја мисли ќе си најдеш подобар. Поздрав.
не се секирај и моето синче мн повраќа,и јас од почеток се секирав ама после сите ми рекоја дека е нормално да повраќа,исто и мојот имаше како шлајм ама тоа не е штетно,така ми рече мене матичната да не се секирам.еве сега има 3 месеци повраќа уште,ама сега шлајм нема без гајле биди.позззз
Не сум во тек колкаво е бебето, но да не има од онаа физиолошката жолтица па да ја прави поспана??? Пробај да ја пресоблекуваш, така мојата се расонува и си цица.[/quote] Bebence ima 1 mesec i16 dena, i nema nikakvi simtomi na zoltica,
^^ Пробај од кога ке ја надоиш да ја исправиш за да ждригне па пак врати ја на града. Така се испушта воздухот што го примила при цицањето и се ослободува место. Моево цицаше по 45 минути на килажа првиот месец качи само 500-600 грама а млеко имав за извоз. Не е важно колку долго цица него дали активно влече.
еве ме и мене.. значи малечкава си јаде се нормално пие по 90мл млеко на 2.5-3 саати АМА каката и е зелена .. пред некој ден имаше тврда столица а сега е зелена и тоа многу зелена.. ?? Имал ли некој вакво искуство.? ова се случува веќе 2-3 дена
Јуник, а да пробаш со 120мл млеко??? Нашите веќе по толку треба да пијат, баш пред некој ден прочитав, зошто јас на мојата сеуште и давам по 80мл, ама видов дека треба да зголемиме доза. Верувам не е настината, од друго не би можело да биде (се надевам дека е гладна) Ние сме добри, освен што денес се исповрати малата додека ја пресоблекував и се направи баш вирче од повраќаницата(и косата и се намокри ). Е колку е ова ок, не сум сигурна Носето затнато, т.е. тоа крчењето во позадина, сеуште е тука, скоро се навикнавме на него. Мрсули не сме ваделе едно 3 дена, зошто нема. Затоа мислам дека крчењето е нешто останато од повраќање... Почнавме многу да си гугаме, посебно денес , ама мака изнамачивме со ова грчевите и стомачето
Не сака меу некогаш дури ни тие 90 не ги пие .. еве ако не испие 90 ке се разбуди за 1ипол саат пак сака а ако ги испие си спие без проблем 2-3 саати , значи не верувам дека е гладна .. е сега на Нан позади на табелата пишува дека треба да пие по 120 ама 5 оброци дневно а нас еве сега ни е 4ти .. Вие преминавте на АД? и ние почнавме повеќе да гугаме и да се смешкаме , се смешка обавезно кога ке застане над нејзе некој да и збори.. понекогаш само зевка сака нешто да каже ама не може .. како и да е јас сум презадоволна од тоа како напредува ама ме мачи ова со столицата..
Не сме на АД, само како дохрана го користиме. Значи почнавте и да се смешкате ова нашето е прав намќор, никако да ни се насмее , само плаче Мене пак ме мачи тоа што денес два пати поврати, не беше она класично блуцкање, по некоја капка, туку првиот пат ја пресоблекував и се направи вирче до неа, дури и косичето и беше мокро, а вториот пат врз мене и на ќилимот. Од прилика колку 2-3 супени лажици би била количината. Незнам дали е прејадена, дали од што сум ја гњавела или пак е нешто друго.
Меу прејадена е не плаши се. Моево веќе недела дена ме зеза така.Некогаш како засирено, некогаш по малку, а за вирчиња и тоа имаме Не им е затворен свинтерот како кај нас возрасните кај желудничето па затоа им се враќа храната назад. Пробај од кога ќе ждригне на повисочка перница да ја ставаш верувај помага. Инаку за смеење, ова моево голем бе се мисли дека е. А јас и татко му се смееме нешто и тоа одма почнува абе замалува, па па во муабет и тоа сака да е. Или кога зборуваме а го гледаме и него и он ни гуга. А најново е што кога го капам додека го вадам сака исправен да плеска со ноџињата во вода. А пак најинтересно споед мене кога ќе слушне чао, или ајде, каде, или татко му кога ќе дојде од работа, абе се исправа цел сам дури го држам и мрда со ноџињата како да сака да оди. Целиот ни е смешки со фацките што ги прави и акробациите со прстињата.Да се стопиш просто