Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Andra

Andra Популарен член

Ние вчера рекорд до 1.30.Ама мислам грчеви и гасови 2 месеци е и знам дека сега се наинтензивни.За гладен не е ,не плаче и е буцко:)

elcezelce likes this.
  2. Andra

Andra Популарен член

Бебчево пак спие повеќе,близнаците ми се 22 месеци цела ноќ се успиваме,најадени,изнаиграни,прошетани и од сабајле 2 часа и навечер 2 часа и пак цела ноќ легни стани.Ама споро им изегуваат забите и мислам од тоа е друго нема:)Заради коронава иначе искрено размислував да ангажирам жена за навечер при крај сме со нервите.

3. Andra

Andra Популарен член

Избриши го со тетра пелена убаво и толку.

mother_nature likes this.
  4. Starlič

Starlič Популарен член

Како јас да го пишав ова. Исти сме. Само мене ме бара, и да се носиме во раце сака. 7ипол сме, а не е научена воопшто да седи, нема рамнотежа. Ја држам во скут седи, во хранилка и количка седи ама сама не сака и готово. Се научила сега се фаќа за долниот дел на масата и се исправа, стои сама. Кога седиме на кревет она не сака да седи, туку да ја држам на нозе да стои, и се лути кога не ја спуштам на земја,ова се случува веќе два месеци.. На 6ти сме на ортопед едвај чекам да си ги кажам маките..

Bubish26 likes this.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Леле со стоењево.. Ги здрвува нозете и само да стои господинот, а се клати како пијана кокошка кога ќе го седнам:drunk:

Sexybaby86 and Starlič like this.
  6. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Исто и бебе мое вчера до 1ипол одвај се успа ,и мојава многу мака има со грчеви и гасови има многу денес решив ќе пробам не и давам ни пробиотик ,ни капки,ни чај да видам вака како ќе поминеме ,пошто пробај едни капки,други,биогаја,ваја очигледно ништо не помага само пари се изнадавав .

Thallia, Chuchanov and Andra like this.
  7. mother_nature

mother_nature Истакнат член

И ние што не пробавме.. Колеиф, бекутан, сега нурс харви, чај бекутан, па шише томи типи, термофор и не знам уште што не џабе е се. Грчеви си има и преку ден повремено, а на вечер посебно од кај 22ч и до 02/03 се мачиме. Не знам друго чаре, кажувајте или сами по себе ќе поминат не знам, лудило. 2м и 2 дена сме

elcezelce likes this.
  8. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Чај од ким. Во 100 мл вода да зовријат 15 зрна ким и од кога ќе проврие водата да врие на тивко 10 мин. После тоа нека се олади и може да се дава. Ако сте на АД или пие млеко од шише може по малку да се става и внатре ако не го пие само чајот :)

mother_nature likes this.
  9. RAK91

RAK91 Популарен член

3 и 4 ми беа најлесни зошто некако се случи да ми спие по цела вечер и бев наспана и одморена. Ама пред крај на 4тиот пак се врати по старо и стануваше навечер.

Сега сме 5 и пол и тешко е-сака постојана анимација, зборење, држење строго во раце, кратко се задржува на подлога и сл.

elimkd, dunika, Cherry333 and 4 others like this.
  10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Сакаш најискрен одговор на ова ќе ти кажам за со синчето најлесно ми беше кога го одбив од цицање(16месеци) тогаш веќе почна да преспива цела ноќ убаво и кога му пораснаа сите заби пошто синко многу тешко вадеше заби со плачки по цела ноќ .За со бебка сега ќе споделам мислење за неколку месеци :)

11. Andra

Andra Популарен член

Кас давам само ваја пробиотик и од сабајле и до вечер да се искака и гасови,капки за грчеви не од претходно со ќерка ми имам лошо искуство и дадов само еднаш и цел ден плачеше дури со зајдување.Јас многу им верувам на пробиотиците и кај близнаците го немам прекинато од прв ден а и предвреме родени се еве 22 месеци се супер, зимото се соочивме првпат со настинка и прв пат бактерија па да требаше антибиотик да пијат.

elcezelce likes this.
  12. Andra

Andra Популарен член

Тие што сакате да користите вигантол капки кај нас ги нема од мај месец и ќе ги нема.Ги има во Србија околу 2 евра се.

Izzy_0504 and elcezelce like this.
  13. Andra

Andra Популарен член

Кога ќе почне да се грчи и плаче нежна масажа под стомакот,а кај девојчињата од препоните нагоре дали павловичева или масло бебешко и со палецот благи движења.Ги опушта и полесно ќе се искака и гасовите ќе ги ослободи.

mother_nature and Chuchanov like this.
  14. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Незнам веќе до што е исхраната мене ми е иста разновидна како и предходно, ама бебе ретко кака. Од средата дури денес, гасови има многу. Давам Биогаја, Д3 +К1, Д3+омега, пико мултивит,Гас Бамби капки и чај само на доење сме Живкович ми рече дека до 14 дена може, но многу време е тоа, кога испуста гасови плаче.

15. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

А мајки за тт дали може и лепенка и сирупче у исто време да се даде?!?

16. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Лепенката се става на убодот одма подле вакцината и ќе ја мнуваш нс 8 саати дали беше.. А сирупче за тт ско крени, некои мајки дават веднаш после вакцина одма чисто превентивно

17. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

А како да знајме дали е проливче дали нормална кака.. Ние овие 3 ден имаме мн столици нз не сни имале вака

18. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Не е ли ова премногу што даваш на бебе? Лично мислам дека сиве капки, чаеви, пробиотици и сл уште толку го оптеретуваат стомачето :doh: можеби ти е препорака од педијатар, моево прима само Двитамин и по потреба давам емулзија за грчеви, само кога ептен е крајна работава, па мислам дека полесно ги пребродува деновите кога не може да кака.
    Мислам дека нашиве се тука некаде на возраст, и кај моето одеднаш се поремети ритамот на какање, иако јас не сум сменила нешто во исхраната

Chuchanov and BY<3 like this.
  19. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се приметува, доста е потечна столицата, не е ко вообичаено. Што значи многу столици? 4-5 е во ред.
    Кај нас ако се случи 3-4 дена да не се искака, 5тиот ден само со менење пелени се расправаме

prinstongirl2 likes this.
  20. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Kakov caj davas ?