Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Со што ги ублажувате болките од првото запче? Геловите не помагаат.

Бебе само ја стега вилицата и е нервозно ;(

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Дали некоја од вас го има ова? Дали сте задоволни?

Прикачени фајлови:

3. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Дали и вашите бебина се закашлуваат? Јас веќе ќе пукнам од страв некогаш.. Лежи и дали од олунка дали млеко му се враќа и ќе се закашла дури и со нагон.. Од такт ме вади.. Мн е гадлив

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Исто.

5. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Немѓа доволно млекоизгледа ми плачи и вчера пробав ад аптамил
    Со гадење верувак со нагон со логавење плукање киселење закашлување после 30 мин обид го испи 30 мл.. Денес пак пробавме еднаш пак иста песна.. Нз што да прам верувај цел ден се нервирам.. Био гаја му давав прее со лажичка пак се згади

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.058
    Здраво мами, ние сме веќе 10 дена полека полека се навикнуваме и си прсвиме некој ред , денес бевме на прва контрола во болницата каде што се породив ,на испис ми препишаа само д3+к1, а денес и омега и пробиотик по пет капки дека како некој грчеви приметувам дека има , дали користите од истииве работи , инаку си напредувало бебе ок било.

Прикачени фајлови:

7. mother_nature

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Кај нас го пие цело млеко 120мл на оброк.. аптамил и после тоа по пола сат саат и иди како да и се враќа од млекото како гадење фаци прави и ако не ја исправам се подзасрнува и почнува да де бори за здив. 24/7 над глава и сум ради ова, на вечер на 2ч со мм се менуваме.. Мора надгледување. Бевме и на др. ми рекоа после секое јадење да ја држам на рамо исправена најмалце пола саат и да ждригне обавезно, така правиме сега и се стабилизира. А од бекутан чајот обавезно така и се случува и не и давам повеќе

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Повеќето ги користиме истите работи.
    Ќе си расте, ќе напредува, уживајте заедно. :)

На Thallia и Chikitaa им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    На моето му препишаа к1+д3 до 3 месеци, а после тоа омега+д3. Пробиотик исто си пие секој ден од раѓање и ќе пие до 6 месеци минимум. Прави како што ти кажале. Ако почнат грчевите, на моето му помагаа Колипрев капки ама имаш голем избор. Околу грчевите ќе видиш кој период од денот ќе го фаќаат и пред да почнат ставај му топло на мешето (термофор или топла пелена), масирај му го мешето со кружни движења, кревај му ги нозете накај стомакот да испушти гасови, ставај го на меше да лежи или на твојата нога со мешето за да ги истисне гасовите. Имаш цела тема за ова, побарај Грчеви кај бебињата.

@prinstongirl2 Колку недели е?

На Chikitaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Да пробаш помалку да даваш мл.. Па нека бара набрзо.. Да видиш дали ќе смене

11. mother_nature

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    И така пробавме ама намали на килажа, па докторката рече пак да и се зголеми дозата. Никако не сум.. Хаос

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Белким е среди да подпорасми сиг и емногу и се враќа назад како кај нас понекогаш...

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Прави му масажи со твојот прст, стави му газа и чњшкај му ги непцата и жлебинките. Глодалки давај му да глода, ги смирува така, барем кај мојата до сега. Гел не сум дала и не ни планирам.

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Mami vie sto davate AD . Davam na 3 h mn pazam na toa da bidat pominati barem 3 h od obrok do obrok,no gledam deka mn ogladnuva dodeka ceka od obrok do obrok nervozna e gladna e i place. Sto da pravam ,dali e ok da davam na 2 h ili nesmeam . Znam dela e teski za prerabotka no ne selogas moze da izdrzi 3 h . Davav 90 ml malku i bese ,no sega Davam 120 ml si go pie i gledam dovolno i e nekogas ostava po 10 2o ml

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Нели е топло времето за да се става термофор или топла пелена

16. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    444
    Majkii malata uste malce ke napravi 5 meseci i pred nedela ipol pocnavme so probuvanje vkusovi od togas pocna da mi kaka zeleno dali e od toa ili ima nesto drugo?

17. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Мора да најдеш некој начин да издржи до 3 часа а понекогаш да даваш на 2 или 2 ипол часа.До кај 6 месец имаат изразен рефлекс за цицање и не се секогаш гладни.Јас со синот имав таков проблем и ме советуваа цуцла ја нејќеше виде нема млеко,па празно шише,или вода пред оброк некој 20мл.Многу качуваше на килажа над 1200гр и беше подуен како топче .

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, деновиве осеќам како да ми намалува млекото:( Досега убаво си цицаше малиов , сега овие два дена цица , цица и се нервира после, врти со очињата и како да се чуди,па плачи па другата ја нудам, па цуцла и ќе заспие или ќе се смири.Ама јас не сум задоволна од тоа колку исцицува, а весел е инаку, кака по малку скоро 2 пати на ден...Вечерва од деснава града стегам и скоро воопшто не излегува млеко (од кога доцица, а сметам дека заспа од умора и не беше тоа доволно цицање) . Левава има сега ама мислам не е како што беше порано. Малиов 3++ е, мн паничам да не треба вечер Ад да давам (од хумана имам) а немам искуство, не знам колку да биде ладно и спремно за давање (мислам на него си пишува ок, ама тие 37 степени не знам како да ги преценам)...Уф, ужасно ми е, а и така периодов ми е нешто тежок...

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Се менува бојата откако се внесува храна.

На Joki99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Вода бебешка трае 24 часа или и повеќе пишува на нив,а ако купуваш вода обична ја превриваш и ја оставаш да се олади на собна температура во можност во стаклена амбалажа.Пробај со мала доза 30мл ама ако плаче и не се смирува.Ако не утре измери го и после 7 дена пак ако нема качено консултирај се со педијатар.Друг начин е го мериш бебчето пред цицање и откако ќе се нацица.Ако е исто значи не е доволно ако има и 10гр качено имаш млеко.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.