Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mika20

Mika20 Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    92
    Сум пробала денски да го будам, вриска писка и заспива пак

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Може уште се навикнува на ден/ноќ. Важно е преку ден да има многу светлина, галама, пуштен тв пример, да си зборите на глас, а навечер да се гасат светлата ете ламбата нека ти биде на минимум и да биде тивко и така ќе се научи дека навечер се спие. И да пробаш да го заспиваш денски околу 12h за да стане до 18h најкасно. Ќе помине и овој период, се менуваат и тие и навиките. Еден скок може да ви поремети се. Муабетот е ти да бидеш одморена зашто верувам дека цела ноќ си будна. Спиј си преку ден со него за да имаш сила.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, дали според вас ако бебе е гладно би заспало само со цуцла лажачка, или ќе плачи плус?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Според мене не.. јас приметувам по синко ако му се јаде и почне да плаче со ништо не може да се смири, само цице. А кога е најаден и пресоблечен и се му е погодено, тогаш одма фаќа цуце и брзо заспива:)

На Sexybaby86, Bella*, WonderGuurl и 4 други им се допаѓа ова.
  5. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29
    Мојто маженце навечер кога станува за јадење додека му правам млекце му давам цуцла лажалка и како ем е заспан ем не ама се смирува со неа додека направам млеко, а некогаш и цуцле не ни помага кога како, а и секое бебенце е различно.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.052
    Мора да воведите дневна и вечерна рутина, да научи да разликува ден и ноќ, на 2 месеци се веќе способни да сватат кога е време за спиење. Ако станува во 7, одма преслечи го во алишта за шеткање, нека јади и со количката шетајте, преку ден нека е светло дома, гласно, играјте со тропалки, пак шеткајте, на вечер ако запсива кај 8, предходно бањање, мазење, гасење светло и во тишина легнете на спална и успиј го, на вечер треба да сте му што е можно подосадни,2 месечно бебе не знае само да си игра доколку ти не му правиш циркуз, во 8 нека се спуштат завесите и тоа ќе значи денот заврши. Редот може да се поремети само ако сте во скок некој, иначе 3-4 дена вака од прилика да правите, тоа во 8 веќе само ќе затвара очи.

На Mika20, Enci201, Chuchanov и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Јас мислам навечер да ја исклучиш скроз ламбата
    Јас пуштам од ходник и малку се гледа во спална минимално и повеќе ми спие

На Mika20, Sexybaby86 и Jana06 им се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас не држам светло во спална, далеку во ходникот малку наѕира, колку да можам да го видам во темното.

На Bella*, Sexybaby86, Chuchanov и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Нема да заспие ако е гладно ќе ја поцуца малку и ќе плачи барем моево така е..му ја давам цуцлата дури спремам млеко и ја цуца ама не спие..од ко ќе го испие млекото заспива..

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Кај нас ништо не ја смирува дури не испие млеко, ни цуцла ни ништо, рика како 5 дена да била гладна.

На eta и lavinija28 им се допаѓа ова.
  11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Мојава двете раце да може ќе си ги напика во уста да ги смука а најадена е.
    Успеав да измерам шеќер. Јадев зеленчукова пица, викам дај да каснам и благо, изедов две американски палачинки со нутела по еден час 6.9 добив само ми е страв да нема малата грчеви од благото

На eta и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Нормално е тоа, фаза со рачињата. Па ќе си ги допира, ќе си ги преплетува прстињата и ќе ги набљудува. И моето омилено, ќе те допира тебе :inlove:

На Maja92@, Филотеа, Thallia и 6 други им се допаѓа ова.
  13. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Го обожавам тој дел..Го легнувам меше на меше и почнува со рачињата да ме допира за лице или кога го држам свртен накај мене а некој друг му зборува и го задева па така како устрамен ќе се стутка во мене...Се топам од љубов :inlove:

На Maja92@, Sexybaby86, Thallia и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    2.270
    Ние денеска излеговме од болница, па сега ме интересира околу исхрана што може да јадам за некои рсботи знам дека ежне лимон, грав, боранија, лук, кромид а друго? Дали смејам нес кафе едино тоа го пијам јаткасти плодови? Иии уште нешто заради инфузии што примав цела недела во болница не смеев дс го дојам имав покачено црп и сега сакам да дојаам но никако неможам да го научам влече малку и почне да се игра мисли шише е ќе пушти?

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.052
    Ќе пратиш што му ствара грчеви. Јас не јадев воопшто овошје и зелен зеленчук. Кафе пијам,јаткасти плодови малу ради алергини, јади повеќе ориз и пиј многу јогурт.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас јадам јаболка и банана, сладок компир, модар патлиџан, тиквичка, кромид по малку, морков, овес,ориз, компир, пиперка,од јаткасти јадам бадеми, ореви ама по многу малку и многу ретко.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Јас јадам се освен грав, леќа, кромид, лук и луто. Ама од следната недела ќе пробам и грав и леќа бидејќи нема грчеви до сега од ништо.

На Филотеа, Anaouou и eta им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Почни полека со исхраната зашто грчевите почнуваат после 2-3 недели од раѓање. Може сега нема да плаче, а ќе почне за една недела нагло и нема да знаеш што попрво. Јади прво храна што сигурно не прави грчеви, сме пишувале во темата Грчеви кај бебињата и после една по една 'ризична' намирница пробувај по малку и внесувај во исхрана. Почекај со мешункасти, овошје со лушпа и зелен зеленчук.

Околу доењето штом си фаќа града и влече немаш гајле. Тоа е најтешкото. Ако цица по малку, а почесто и тоа е нормално. Мало желудниче има, па првата недела со 30мл е најадено. Само форсирај града, нуди му ја често, пиј си течности, јади редовно и уживајте :inlove:

На Anaouou, Lisandra, elcezelce и 2 други им се допаѓа ова.
  19. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Фазава со рачињата е топење:inlove::inlove::inlove: и конечно кренавме глава од грчевите. Не знам дали сирупот нурс херви ни помогна или самото по себе си помина. 2м и една недела сме.
    Почна да се смее на сите кога ја задеваат, да се загледува во тв и да испушта нови звуци. Али ова со рачињата кога ме допира на лице :inlove: вистинско топење:$:l: МЕРАЦИ:l:

На PurpleMind, Maja92@, eta и 16 други им се допаѓа ова.
  20. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Дали ги оставате бебињата да спијат во релаксатор под надзор?
    Преска бебево ептен убаво се успа во релаксаторот ама ми беше жал да седи стуткан и го префрлив во креветче ама се разбуди.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.