Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.096
    На кратко да, но не го оставам да преспие во релаксатор зошто некако искривено седи кога заспива.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Да,да повеќе сака цицање навечер, и заприметив ако секундарно не и дадам кога бара, се буди и спиење нема шанси во наредните саат,два има да цица со отворени очи и ела заспиј ја после.(waiting)

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.085
    Ќе ги чуваме нервите, мораме. :)
    И мене ми се будеше навечер, во 4 сатот сабајле, брбори нешто, се врти на меше, се фаќа на потпирачот од креветот, оф, јас папсана за спиење. Не знам како да се однесувам во тие моменти. Пробувам да го тапкам да заспие, не успева, а не сакам во раце да го земам, ама после морам. Никако не се предава.
    Периодот на вадење заби е навистина тежок, потежок е од други активности кои го реметат бебе. Ај :muscle: сме.

На BY<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    12.085
    И јас мислам дека не му е потребно толку млеко навечер. Но, ајде што да им правиме?
    Кога ѝ постави прашање една водителка во емисија на Телма на една советничка за доење кога да се одвикнуваат од ноќен подој, таа рече, парафразирам "зошто да се одвикнуваат бебињата од ноќно цицање? За да поспие мајката? Тоа млеко е значајно за раст и развој". И сега ова ме буни. Кај мене после перидот на будење на 2 часа, се стабилизира едно време и се будеше на 4, 5 часа, а вчера пак трипати стана, на секои 2 часа. Е сега логички навистина ќе речиме ех за два часа сигурно не е гладно. Ама пак од кај да знам дали е жедно, кога е гладно, како да го смирам поинаку, ќе ја крене зградава.
    Кај моево нема сѐ уште заби, ама затоа дома е акробат невиден. Почна да лази, да се влече, да се врти на сите страни, дури и со ноџето ги става под газ и уште малку како да ќе седне. Забите ќе ги почекаме подоцна, изгледа.

И леле конечно се ослободи пред други луѓе, веќе не рика така, како порано што се жалев. :$

@RAK91 , фала за текстот. :*

На RAK91, MinnieM, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Мајки за крвна слика на 2м бебе од прсте му земаат крв? И пред да му земат последно кога треба најмалце да има пиено млеко или нема врска тоа? Можеби е глупаво прашањево ама прв пат ќе ни биде и врска немам:wasntme:

6. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Да од прсте, нема врска тоа :)

На Chuchanov, mother_nature и Jana06 им се допаѓа ова.
  7. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Женски од кога почнуваат да фаќат играчки и да се превртуваат грб-стомак?

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Моето почна да се врти една недела пред да наполни 3 месеци, и тука некаде беше кога почна да држи играчки на кратко ама само ако му ги дадам. А сам да се пружи по нив 3 ипол месеци да речеме. И тоа не секогаш туку ептен нешто ако му привлече внимание. Нема правила, но од прилика после третиот скок.

9. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Mami daali davate kompoti domasni ( od sliva, krusa,praska i dr raboti posebno naprraven sekoj kompot ) i od koja vozrast ? Sakam da napravam kompot za zimo zdravje da si imam za da si pie togas ke bideme 6-7 mesec veke, ama se mislam dali da davam voopsto ili ne

10. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.269
    И мене ме интересира истово.
    Јас веќе направив компот од праски, круши и модри сливи. Е сега дали се даваат на бебиња и како незнам.
    Зима ќе сме веќе 8 9 месеци.

11. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Моето почна да фаќа играчки пред 3ти месец, а сеуште не се врти само 5ипол месеци е, се трудиме па кај и да е ќе почне сам :$

12. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Мислам дека би можело да се дава ако не содржи шеќер.

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не сум размислувала за сокчиња ама сега кога спомна би направила само од модри сливи да имам за секој случај да му помогне за какање. Како планираш да ги правиш дома, дека спомна посебно направен компот? Знам само дека треба да се без шеќер.

14. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Pa kako so ke naprais samo od modri slivi,taka ke naprais samo od krusi ,pa posebno praski ,ili od sto sakas kw i stavis, i nez zoso da nema barem malku seker ,kupeckine sokcinja da ne nemaat sekeri slucajno , ako ne dades na 8 9 mes na godina sig ke dades takvo sokce so sodrzi seker i toa mn poveke nego jas doma sto ke podgotvan i znam kako mi e napraven , ne gledam nisto strasno od mala doza na seker i taka nema da i davam sig dnevno da pie mnogu .

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Леле компот правите :) Ајде тука ќе се исповедам малце. Вчера се вративме од кај свеки. Со душа чекав да си дојдеме, а сега не знам зошто толку сакав да си дојдеме :) Првите три недели свеки беше кај мене, јадење, перење, пеглање се беше на неа јас само со беба. После дојде мајка ми, после тоа отидовме кај свеки дома. Значи ми се фати 11 недели како имав помош. 11 недели некој ми помагаше. Е вчера за прв пат сами дома со мм. Не ми беше страв али страшно е колку нема време за ништо друго. Мм ми помага ама пак, бебе си бара мајка, бара цицка. И се чувствувам не убаво дека сега вниманието ми е поделено. Не сум 100% на него посветена. Некако имам грижа на совест. Од друга страна дома тргни застани е. Па и машината за садови ми се расипа, уфф ептен се изнервирав. Како сега мајстори да примам дома?
    Ме нервира коронава многу, од една страна си викам ајде живи здрави да сме ама од друга сакам веќе ова лудило да прекине.
    Си планирав бебо кога ќе дојде да доаѓа женичката што ми чистеше секоја недела(претходно доаѓаше еднаш месечно). Дека е мал станот, брзо чистеше па и на крај пеглаше. Е сега трчај ваму, трчај таму и пак на пола. Сакам на бебево да му е чисто. Не сакам прашина да дише, а кај нас многу се собира.
    Ќе си поплачам.
    Како да си олеснам? Како постигнувате вие? Моето бебе не спие или спие по 15мин. Станува ли полесно со време?

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас не планирав сокови да давам, шеќер ни јас не конзумирам. Планирав доење, домашни кашички и вода. Ама се плашам за столицата негова кога ќе почнеме со дохрана, па си реков да има некое сокче дома од модра слива. Ама може и да замрзнам сливи, па да му варам.

На elenaklasik и dunika им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Што си се исплашила толку? :D Ништо страшно. Вака се осеќаш дека прв ден, од утре ќе си го фатиш редот. Маж ти ќе прави доручек, ти ручек, еден го чува бебето друг брише прашина, па правосмукалка, еден џогер и готово. Музика пуштете си и уживајте. Навечер прошетка, бањање и во кревет. Опушти се :*

На eta, 0ли, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    @Butterfly1107 си се навикнала на помош па сега како шок ти дошло:D
    Не е страшно,за два три дена ке влезеш во шема.
    Јас сум по цееел ден сама,и не ми е лошо.Пазарам,готвам секој ден,чистам на брзинка и пеам како луда за да занимавам и бебе плус.Ко Фреди Меркјури сум во спотот на “I want to break free“:rofl:
    Се бањам а бебе е на праг пред врата во клацкалка,и давам играче и и зборам.
    Пеглам а таа си лежи во креветче или кога спие.
    Ама,многу е мирна и самостална.Не плаче никогаш и неќе во раце,па може има влијание тоа.

Не ви требаат компоти уште сега за толку мали бебиња.Исчистете од семки овошјето,на половинки и во замрзнувач.По потреба ке си варите тазе компот,за 7-8 мин е готов,или ке пасирате па со гриз или просо во комбинација ке имате супер ужинка.

На eta, Sexybaby86, 0ли и 5 други им се допаѓа ова.
  19. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Не би требало да се случи од еднаш-два пати. Можеби ете така се погодило
    Инаку кога убаво преспиваат денски, и ноќе помирно спијат, дека помалку информации и случки имаат за преработување од денот што поминал:)

На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Еве ви линк за круши во тегла без шеќер. Претпоставувам дека може и со друго овошје.

На Thallia, Jana06 и Chuchanov им се допаѓа ова.