Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.481
    Допаѓања:
    150.676

колкаво е бебето?да не е настинато?да не вади заби?вишокот плунка што се лачи тогаш дава зелени столици.......не се грижи штом напредува добро што е важно каква боја се столиците

2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Фала на советите. Ми олесна малку. Имав грижа на совест не од таа причина дека верувам во бабини деветтини ама некако после 6 дена нецицање мислев дека и од медицински аспект е лошо за бебето

Моите две деца какаа зелено. Син ми додека не почнав да му давам се да јаде имаше зелена столица. Еве и ќерка ми на вештачко е ама кака зелено од како е родена. И јас не знам зошто. Немале ни нешто посебно грчеви и напредувале во тежина...

На Dinnna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    кај мене штом јаде банана тиквица и блитва каката е темно зелена и мислаам дека е од тоа и не се грижам незнам можи грешам ама си викам од јадењето е

4. Dinnna

Dinnna Популарен член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    423
    Не е настинато , го носев на преглед , док ми рече супер е , напредна 800 гр за еден месец , сега имаме два месеца .
    има вишок плунка си прави балончиња , ама нели 2 месеца е рано за забчиња?
    Вака е весело си цица, спие , се е нормално .
    Јас се плашам да не е гладно , но ако е нели ке е нервозно ке плаче ,нема да напредува-?
    Ке го носам пак на контрола за 1 недела да видам како напреднало .
    Малку сум исплашена .

5. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Моево бебенце се научи со раце во уста и добива нагон на повраќање вчера цисповрати многу а и ноќе ги пика кога се буди за јадење ми е страв оти неможе да земе воздух ако муѕ се случи нешто/./А/.

6. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.481
    Допаѓања:
    150.676
    сега се запознава себеси и околината.нормална фаза е да ги шмука рачината..и ножинјата ке ги шмука за некој месец.впрочем бебинјата се запознаваат со носенје во уста и со допир.неколку пати ке ги стави подлабоко а потоа ке знае дека не му е убаво ,па нема да провоцира повраканје...паметни се тие :)

многу се грижиш.те разбирам,прво си мајка а најверојатно и прво детенце ти е.порелаксирано малку.не се тие толку кршливи ко што изгледаат.ништо не може да му се случи ако поврати.не се секирај ;)

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки од кога почнавте да ги ставате бебчињата во положба од 45 степени, во количка или релаксатор? Ќерка ми многу одамна се крева сама и веќе подолго време не сака ниту да лежи, ниту да седи во количка, а ако ја поткренам ужива. На ортопед сме за две недели а има 4.5 месеци.

8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.481
    Допаѓања:
    150.676
    можеш на 45 степении во релаксатор и во количката да ја ставаш,не е страшно.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Ние сме 3 месеци (без некој ден) и ортопедот каде ја носев во Филип Втори ни кажа дека можеме да ја ставаме во положба од 45 степени. Мислев прерано е, но тој ме убедуваше дека моето бебе наводно било понапредно во развојот :^) , ни прекина носење широк повој (а јас не и ни ставав на оваа жештина) и ме советува дека можам да ја ставам во положба од 45 степени :?: .
    Пробав и мислам дека на бебушка и е поубаво во таа положба, ама мене искрено ми е страв и по кратко време ја држам во положба од 45 степени. Некако прерано ми се чини, па нема ни 3 месеци.
    Твоето штом е 4,5 месеци сигурно смееш веќе да ја ставаш во таа положба...

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Ние сме 2 месеци и кога малата пие млеко во количка ја оставам на 45 степени едно 10 мин и ја спуштам после во лежечка положба. Рано е. но така највеќе сака да седи. И многу долго време во транспортер минува, но така е единствен начин на да не плаче.

11. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Мене ортопедот на контролата на 2 месеци ми рече да го седнувам слободно во полуседечка, а на контролата на 4 месеци ми рече дека може да седи. Синко сега има 6 месеци и веќе патка по дома ако го држиш за двете рачиња :) Мое мислење е дека на 4.5 месеци, можеш и те како да го седнуваш бебето во полуседечка.

12. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Бебушот е спремно за полуседечка положба тогаш кога ќе го ставиш на перниче а тоа се крева и се труди да се исправи. Не е се до колковите и до педијатрите. Читајте го бебето

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Сум заборавила што ми кажале на ортопед со првото дете, сега ни се одолжи прегледот ( ја чекав др.од одмор да се врати, па термини..). Првото го носев во филип втори и баш денес ги најдов мислењата од прегледот, на 4.5 може да се остава и подолго на 45 ст. ( додека му е пријатно на бебето). Благодарам на сите.

14. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    А кога ги носите малите на ортопед или мислите на тоа кога се оди на ехо за колкови.бидејки јас кога гоносев за ехо на колкови не беше ортопед туку радиолог кој ми кажа дека све е во ред ама јас некако не сум мирна кога читам дека сите ги носите на ортопед а јас ни еднаш немам посетемо ортопед авејкем сме 6 месеци и неколку дена

15. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    I moite deca ne se pregledani od ortoped. Gi pregleda kardiolog :rofl: :rofl: :rofl: Izvinete za lat

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Прв преглед на 2.5 месеци, втор 4.5 трет мислам на 9 и после три месеци откако ќе прооди, барем така во филип втори ни закажуваа. Инаку освен на ехо ги гледаат и со раце, ги тегнат, проверуваат рефлекси и сл.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Неможам да најдам тема за педијатри, па ќе ве прашам тука: мамички, каде ги носите бебушите на лекар, би ми препорачала ли некоја педијатар? Многу ми е важно и да работи со фондот.
    Имав две докторки кои ми беа на листа, но и двете отпаднаа...едната не прима нови пациенти, другата се пензионирала :(

Стварно појма немам кај да ја носам :|

18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Мамици ме интересира вашето мислење во врска со мојот проблем.
    Кај моето бебе на челото имаме црвена дамка, нешто како флека, поточно помеѓу очите и продолжува кон челото. Слична имаме и на вратот под тилот. Онаа отпозади не ме загрижува толку многу оти не се гледа, ама таа на челото :worried:
    Кога плаче и станува поизразено црвена...
    Имам видено и кај други бебиња на истото место ама им минувале брзо како што велат нивните мајки, кај моето бебе веќе три месеци си стои на челото ниту избледува ниту ја снемува.
    Можно ли е да остане белег?
    Вака некако изгледа

Прикачени фајлови:

• angel.jpg
      angel.jpg
      Големина на фајлот:
      18,8 KB
      Прегледи:
      97
  19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Мораш со се шише, бидејќи се така направени да одговараат само за нивните шишиња/

20. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.481
    Допаѓања:
    150.676
    ке издбледи со тек на време.и син ми имаше и како расте и се задебелува кожичето така се губи.над очниот капак имаше и назад на вратот.
    белег од раганје е.се вика -родин угриз-штркот кај што го гризел кога го носел. :D