Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Ќе полудам веќе, таман беше малку смирена еве веќе 3 дена зајдува, ви раце ја држам и секундарно помодрува незнам веќе што да и правам, од сабајле три пати зајде

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.148
    Допаѓања:
    26.043
    В раце ти плаче така? Да не ја боли нешто? Прета убаво со рачето? Мене ми зајдува ако сака да ја држам, а мораме да смениме памперс, па ако ја спуштам ау ау

3. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, ние уште останавме на доење ама цело време се грижам. Наутро после 2 ми надојдува мчеко, потврди малку стануваат градиве и малиов на 2 саати некако цица и таман му иди. Ама веќе вака денски и до вечер како исцицани да се и се грижам да не не е најаден преку ден. Му давам да цица,сеќавам млеко потешко му надојдувс, тој сака изгледа одма да му протечи и почнува да се нервира и трга и плачи..Па ајде пак,пак па ќе протечи тогаш голта но не долго, гледам пак се нервира и како кратко да има што да протечи. Сега почна мн да се лигави, само сака да става в уста нешто, абе понекогаш прстов како ми ги шмука со цела сила...Си велам дали е гладен или така си прави ,се чешка...Веќе на работ сум за да воведам и ад бидејќи јас лично не сум задоволна од самиот проток или количина на млеко...

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.148
    Допаѓања:
    26.043
    Никако АД затоа што имаш млеко! Нормално е после 2-3 месец градите да спласнат, да не ти тече млеко и ти ги направи алиштата лом додека шеташ. На вечер се полнат повеќе оти не ги празниш толку колку денски. До 2-3 месец бебињата цицаат и по 1 саат, после тоа цицаат за 5-10 мин се готови. Ако има 3-4 месеци, тогаш имате криза во доење, што е многу нормално, беба сака се да знае, сака се да испрати и цицањето не му е баш најинтересно, нуди да цица пред заспивње, во тивка,затемнета просторија, не оставај никој и ништо да го задева и да му го одзема вниманието. Најчесто мајките посегаат по АД ради вакви паники, а уствари не се доволно информирани. Провај така, разговарај и со докторка, ќе ти објасни најубаво. Градиве мој се мислиш млеко немам, еве ја цицам уште 7 и пол месеци. Да ја слушав мајка ми и сврква ми, ќе ја прекинев.

На Maja92@, WonderGuurl, 0ли и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ти си знаеш мајка само да ти кажам дека и мојов прстите ги изеде и моите и неговите. Види побарај мислење во Доење како да провериш дали му е доволно млекото мада секогаш одговор на тоа е дали полни пелени.

Инаку, како го поминувате скокот?

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.924
    Допаѓања:
    12.084
    А напредокот каков е? Рачиња во уста не се знак на глад. Беа кога беа мали, новороденчиња, ама твоето е 4 месеци, ако не грешам. :) И мојов само цуца прсти, а не е гладен. Без гајле, период е, ќе помине.

На WonderGuurl и lavinija28 им се допаѓа ова.
  7. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    За доењево и имаш немаш млеко незнам ама сега во скок е и моево од шише пие еве гледам знам дека му течи ама трга па прекинува така си ја држи цуцлата па се врти па кемка па пак цуца па сака да стани ако е во транспортер и така пир млеко се фаќа со рацете за страниците и се тегни да се исправа и така во круг се молиме ако претходно 120 ги пиеше за 5 мин сега му требаат 15мин..
    Исто рацете и се што ќе дофати и лигушката и тропалки се пика во уста и цица дури со сласт се слуша кај шо шмука..

На 0ли, Butterfly1107 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.229
    @lavinija28 немој да помислуваш на АД.Имаш млеко,а бебе не е машина,поминува низ разни фази од развој а тоа влијае на интересот и времетраењето на подојот.
    Прати по пелените,ако ги полни редовно и не плаче после подој,значи е задоволен.
    Друго,шмукање рачиња како и се останато е најнормална т.н орална фаза од развојот,каде бебето сака се да стави во уста.За разлика од нас,не се способни визуелно да проценат за каков објект/предмет се работи(тврдо,меко,топло,ладно)а љубопитни се да истражат.
    Исто се вели дека устата,во овој период им и “трето око”
    Ако ти е мисла,консултирај се со педијатар и нека го измерат,на своја рака не воведувај ад.Гушкај бебе и не се секирај.

На 0ли, Thallia и lavinija28 им се допаѓа ова.
  9. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Суви мрсулчиња е нормално не е настинка.

10. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Утре правиме 4 месеци, последно на 13.08 бевме на педијатар, тогаш имаше 6870г. Според педијатарот беше супер, дури и повеќе демек од што треба. Кака еднаш во ден (некогаш 2 пати) и тоа нормално, не мн обилно. Пелени на скоро 3 саати менувам, секоја е мочкана досега само не нешто преполна (претходно мислам потешки беа, или пак на подолго растојание му менував кога беа така пополни, не памтам стварно.Ова со градиве и сомнеживе дека не цица доволно и дека се нервира е сега последниве две недели. @Jana06 јас искрено не ги следам скоковите многу многу, не беше нешто посебно лош само сака в раце повеќе да шета исправен, некогаш навечер цица на 2 саати, некогаш станува дури кај 5 а легнал кај 11.30...Не заприметив нешто особено поинаку, само наутро после 5 многу се превртува ама презаспива и се случи и до 12 напладне да спие:) Друго нешто не сетив баш:)

На babyboy1 и Jana06 им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.924
    Допаѓања:
    12.084
    Мајки, ве молам за совет. Кашичките за пробување вкус како е подобро: да се измешани со водичка малку или со млеко мое? Многу се замислив за ова

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.654
    Допаѓања:
    7.568
    Зависи, за нешто вода треба, за нешто не мораш ништо да додаваш, зависи од текстурата на намирниците. Јас додавав од водата кај што се варело. Млеко не ставав, си јадеше и вака. Кога тогаш ќе мора да се прекине со додавање млеко во кашите.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас не осетив нешто посебно, а очекував страшно да биде зашто досега убаво ги осетив сите скокови. Исто како што кажуваш и кај нас е, преку ден во раце строго исправен и напред свртен сака да гледа, навечер додека заспие и сабајле се врти, кенка ама добро е, не се жалам. Денеска плачеше од сабајле ама не знам дали дека сме кај громчето во апликацијата или дека уште се нема искакано.

За млекото пробај да пиеш повеќе течности, кај мене надоаѓа многу млеко само ако испијам многу вода. Пробај да издржиш може е само период.

На Thallia, Chuchanov и lavinija28 им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.148
    Допаѓања:
    26.043
    Во компирче редев мое млеко само, друго со водичката што се варело.

15. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Прета не застанува, се превртува и на стомак,а немаме уште три месеци. Али штом застане цела помодрува солзи и потекнуваат страшно, чајче и давам да се смири ама пола саат дрхти, и нудам и ад не сака значи не е гладна(на доење сме само) . Мало е незнае да каже што ја боли а криво ми е што незнам како да и помогнам

16. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    571
    Јас капнувам по некоја капка од моето млеко демек да му мира и да јаде...
    Во јаболкото и во крушата не ставив, треба слива,праска да проба и во тоа не ставам :)

17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.229
    Јас од понеделник ке почнам со пробување.Ке блендирам со додавање на водичката во која се варело по потреба.Млеко не знам зошто би ставала,секако ке цица после тоа,а и сакам да го осети реалниот вкус,млекото би го маскирало малце.

На Thallia и elenaklasik им се допаѓа ова.
  18. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Види меше да не ја боли ,провери да не се ушите (ќе ја притиснеш пред влезот на ушната школка ако ја боли ќе почне да плаче ,трето да не се кила ,кога ќе се вклешти килата знаат многу да плаче ама за тоа доктор треба да консултираш .Јас мислам сигурно има бебето некоја мака чим толку плаче и не се смирува.

19. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас чисти ги давав ,нормално на почетокот не ги прифаќаа дури и видеа си имам од фацки и гримаси

На Bubish26 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Мислам дека стомакот и е или нејќе така да ја држиш.Моето 2 дена никако нејќе да цица од десната града.Се помислив да не го боли рачето,увото ,врат па го масирав и чепкав да откријам што е и нема ништо:) сабајле во 5 цицаше.