Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас со прва брачеда моја се искарав за тоа досаѓање додека цица. Значи додека цицаше ја чепкаше, ја бацвеше, малава се нервираше, еднаш два пати и третиот и реков, дадо те молам некс се најаде ќе играте после и добро ми врати не ќе ти на изеам и тоа луто, во ред и викам ама ај тебе нека ти стој некој над глава додека јадеш и нека те замара, еве не ми е јавена од тогаш. Свашта.

Butterfly1107, dunika, BY<3 and 3 others like this.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Ај што убаво :inlove:
    Јас се изненадив кога се сврте, најмалку очекував, една недела пред да направи 4 месеци. И веднаш и од меше на грб се врати, тоа па ич не мислев дека сега ќе го направи.
    Оттогаш постојано се врти на меше, секое лежење на грб тој се превртува, се исправа како кобра со телото и со главата и се смее. Потоа се бори да се сврти пак на грб и бидејќи најчесто не му успева, се бори и се нервира. Кога ептен ќе се изнервира, го враќам јас и само што сум го вратила, пак се врти на меше. И така во круг додека не скапне и не му се приспие или пријаде. :sweat:
    На лева страна не му успеало сè уште, а се бори и го витка како С цело тело.

3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас за бацвање ќе отепам некој, не па дури цица...
    Уште ли бацвање бебиња постои бе? Не дека не знам, онака само го велам.

Bella* and Meckicja like this.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не оставам јас на лице и на раце воопшто, ајде на нозете после и ги мијам пошо знае в уста да си ги стави ама по природа преќутивам за многу работи само за да не се искарам, пошо јас ако прозборам тоа значи крајно е. Тетка ми, значи мајка нејзина и вели ХХ остави го момичето на мира, она не реагира, е јас кога и реков го крена носот. Верувај уште бацвет и десено ми е некој не познат да ја чепне додека чекаме на ред некаде, јас до сега ни едно бебе немам кренато освен Нина моја, без осет се сите.

5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Мојов па на лево се врти на десно не така од ко е роден само на лево и со главчето спиеше јас го вртев на десна страна тој пак на лево и го оставив така..дури и од лево главчето му е подсплескано некако и косата таму му падна цел круг нема сега :D
    А за вежби го оставам на подлога на земја и му тропкам со играчиња..прво не ме фермаше ич па после се заинтересира и почна прво да пушта рачиња да ги дофати и се оттуркуваше со нозете ...друго дури лежи едната нога му ја префрлав преку другата и го превртував на меше ама одма се враќаше на грб сам ова го научи кај 3.5 месеци..знали си велев како сите се вртат на меше прво па на грб моево обратно:D
    А за да му задржам внимание и да лежи подолго стално му менувам играчиња од оние обесени над него и лежи без проблем и по 30-40 мин не плачи си тропа ако се тие подолгите да можи да ги дофати..е можи да заплачи ако ги пушти наеднаш па да му стропаат сите да се исплаши...

Мојов на лево само на десно не знај уште...и во спиење не се врти само ко ќе е разбуден..ако спие и сака да се заврти на меше се врти на страна и главчето го витка скрос назат и почнува да кемка па станувам го вртам и по 10 мин се враќа на грб па пак кемка за да го завртам на меше...ептен преку ноќ мачно е на секој пола сат сака на меше па се врти па пак по пола сат и само стани легни сум...:@

lavinija28, Andra, strelkata and 2 others like this.
  6. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Mami dali e vo red beba da spie samo na stomak ?

7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Леле извини што по неколку дена ти враќам.
    Спие по 3 часа и се буди за цицање. 2 до 3 пати се буди во ноќта. Понекогаш мачно е, не знам како дали да го тренирам по мое, да го нишкам место едно цицање. Ти шо имаш на ум?

Инаку лази и мојов, ги одлепи рачињата од подлога, а уште нема 6 м. Сега деновиве гледам го мести газето за седење, јас не му се мешам со перници да го чувам. Кога како ќе седне, негово е. И почна да брбори многу. :inlove:
    А запче сѐ уште нема. Ама на олку новости, не ни очекувам заб.
    Сега спиењето да го дотераме, ама како? :smirk:

Butterfly1107 likes this.
  8. Andra

Andra Популарен член

Ќерка ми од 3 месеци спиеше на стомак и ако е на стомак ја преспиваше цела ноќ.Прашав и ортопед и педијатар ми рекоа штом сама се мести нека спие.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ние сме 8 месеци и немаме запче. И Нина почна на 6 да лази, сега е само модрици на коленцињата. Најново кога ќе се фати за нешто мести ноџето за да се испраи и еве и успеа, не секогаш ама неколку пати се крена, со вежбање и тоа ќе го усоврши. Спремај се за брз напредок.

strelkata and elenaklasik like this.
  10. elenaklasik

Ете значи имало вистина дека и запче и акробации не одат заедно. :D Да бе се зачудив кога го видов дека рака за рака нога за нога, бебево оди на 4! :o :l: И кај твојата сличен тек. Ами ај ќе почекаме, не преостанува ништо друго. А колку ми е ќеф да видам запче, дури почнав и да го сонувам. :)
    А го гледам и мојов еднаш двапати го померка креветот, ништо чудно да се истопори наскоро. И уште се грижам кај се грамовите. Како видра е бебе. :lol:

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас и комбинации за сликање со колаченца смислував ти шо ми збориш. Ги чекам добри 4 месеци ама абер немаат, се надевам наскоро пошо така ми стојт работава.

elenaklasik likes this.
  12. elenaklasik

:rofl::rofl::rofl: заборајв, бебе ти е 8 месеци. Навивам за не едно, ами ДВЕ запчиња кај Нина. (fingers)
    И да ставиш слика од колачите :D

Izzy_0504 likes this.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Поарно, колку покасно ќе излезат толку поздрави ќе бидат, да знаеш и покасно и ќе ги мења натака. Ако порано и никнат и порано ќе ги менува, т.е. ќе и паднат првите. Син ми од 5 год почна да ги менува забите, до денес има сменето 10 заби, а е 7.5 години, многу рано. Првите забчиња на 6 месеци ги извади.
    Така да, радувај се сеуште што нема забче, ќе пораснат, нема без заби да биде цел век :D

Bubish26 and BY<3 like this.
  14. lavinija28

lavinija28 Популарен член

И мојов сега скоро се научи и значи обожавааа да се врти , се врти на левата страна која му е омилена. Абе само секунда да го оставам на спална, одма се враќам и тој се свртил и како желче со главчето гледа нагоре:D пресладок и пресмешен ми е:inlove: Рачето лево му стои малку свиткано под него ама понекогаш сам си го мести. Преѓеска се изнавежба хахаха, јас заврти го на грбче, тој одма сам на меше и смешно му беше :))

0ли, babyboy1 and elenaklasik like this.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мене педијатар ми кажа да избегнувам да спие на стомак зошто можело да дојде до деформитет на стапалата
    На моето му излегуваат по две одеднаш
    Два кеца доле,прво ѕирна еден,по некој ден и друг
    Претходниов месец исто така, двата кеца горе
    Сега се набабрени двојките
    11 месеци е, 1 недела пред да направи 7м излегоа првите

RAK91 and elenaklasik like this.
  16. RAK91

RAK91 Популарен член

@elenaklasik ќе терам уште малку вака со спиењето т.е со неспиењето па ќе пробам да воведам некој ред. Некаде читав се будат од навика, или ако бараат блискост од мајката во случај кога спијат со неа во кревет.

Денес гледам му избиваат и горе запчиња, може и затоа е ваков. Ама запчево некако го гледам на двојка или прво кецови излегуваат?

Браво за бебушковци, еве и овој почнува да седнува, ќе го намести ноџето, ќе го изврти и ќе седне на гз во некоја чудна положба :) Пред некој ден го виде телефонот ставен на две три повисоки перници и се обидуваше да се качи по нив :)

Дали почнавте со дохрана?

@Sandra456* нас педијатар ни забрани спиење до 1 год на стомак. И еве секоја вечер се бориме со вртење од стомак на грб или страна. Рацеве ме болат од тоа превртување

17. babyboy1

babyboy1 Популарен член

И јас го напнав со тоа..го вртам на грб и тој одма на меше се врти па после сам се враќа па пак дури не му здосади па почнува да кемка...
    Иначе денес ќе одиме на вакцина..аман кога помина од првата уште имам трауми од начинов на боцкање ко пикадо да играат докторкиве...тоа хаос е со плачки:devil::envy::@

lavinija28 and Dikinzi like this.
  18. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Mamichki imam edno prashanje nzm dal e za tuka. Bebuskata ima 3 meseci ama celo vreme go vadi jazikot, nzm dal i smeta nesto ili istrazuva se igra. Na net svasta citam i se panicam.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

На нет ништо не читај, не дај Боже свашта пишува. Со ставање се во устс и лижење го запознаваат светот, откроло дека има јазиче и сегс ќе почне да го користи и за друго освен цицање

20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ај провери дали и е бело јазичето, или може да има некое брунче па и смета.
    Кај мене малата пред 3 недели почна така да прави, ми беше чудно, кога видовме имаше брунченце на јазикот, за после малце да се прошири и чистев со Нистатин капки. И помина, и еве ја пред 5 дена пак почна така да прави, кога пак на истото место се јави. Пак чистам со Нистатин.