Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас пак ќе препрашам..не сме биле на ортопед сега за да ми кажи дали да го исправам на 45 степени или не ама па во транспортеров и тоа како е на 45 па и сам се крева со рацете и аи легнува наназат не се ака наеднаш туку убаво си се потпира и главчето си го крепи цврсто не му се зафрла ни кога се исправа ни кога се враќа назат...е сега немам пробано во количкава во големата корпа што се користи и поголеми ко ќе се да го исправам на 45 степени?? смеам или не..
    бебка е 4 мес.и една недела мал е ама сам се крева не сум го кревала јас ни за раце да го тегнам за да седни

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    7.567
    Од 4+ на 45 степени нас ни кажа ортопед. Големко е веќе сака да набљудува што ќе прави легнато цело време

На strelkata и babyboy1 им се допаѓа ова.
  3. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Досега не сум го возела легнаат во корпата не сака така да се вози и само транспортерот го користиме ама ќе ја исоравам на 45 и ќе пробам така секако тој сам се крева како пто велиш не му е интересно веќе да лежи само сака да разгледува..и со кола ко ќе се возиме се исправа и се држи за страниците за да гледа надвор...

На Cherry333 и strelkata им се допаѓа ова.
  4. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Ве читам скоро сите кажувате 45 степени а јас го разбрав нашиот ортопед дека можеме на 80 степени веќе затоа што, го цитирам "за месец дена ќе треба да почне со цврста храна и ќе треба да седи за правилен метаболизам". Ни кажа дека дури и во хранилка може да го ставам кратко (јас само еднаш го ставив ептен кратко и радост го утепа) за да се навикнува но на 80 степени за да не лупне нанапред. Кога го држиме во раце со торзото се бутка нанапред, сака да гледа надолу. За недела дена полни 5 месеци.
    Но сеуште го оставам да лежи, многу ретко сум го ставила во полуседечка положба, деновиве почесто на стомак

На Cherry333 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  5. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    И ние го користевме транспортерот ама некако не му беше удобен и почнавме да ја поткреваме количката, и свртено да гледа нанапред, така си ужива во шетањето.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    А да го извадам овој делов на транспортерот што е како за порамно да е..под навлаката е кко триаголник како перниче незнам дали имаат сите така дали знаеш за кој ти велам..так ќе биди повеќе како седнат

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас се чув со ортопедот и ми рече уште веднаш да го ставам на 45 степени во количка, само убаво со каишите да биде прицврстен.
    Инаку сам се поткрева и кога го ставам во транспортер, го гледам и нозе и главче крева во исто време, како клопче.
    А делот од транспортерот што беше додаток за да не е свиткан одамна го тргнав, по препорака на ортопед.

На strelkata, babyboy1 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Кога отприлика го тргна тој делот од внатре?
    Ептен е жалче вака скупчено кога лежи, ама па без тој делот ќе биде како седнато... не сум паметна што да направам:^)

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Од прилика пред 2 месеци, малиов имаше 2 месеци мислам, не се сеќавам најточно. Кога го однесов на ортопед, имаше 1 месец, докторот рече уште малку и да го тргнам тој дел. Прво како свиткан малку беше, а сега како што расте, ми изгледа дека му е поудобно. Макар што никогаш не се пожалил во транспортер.

Последна измена: 12 септември 2020
    На babyboy1, WonderGuurl и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  10. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Мене па ортопед ми рече бебе никако во корпа кога е будно, туку таа да се користи само кога ќе спие.. тоа уште со првото ме искара и сега со синко уште од старт во транспортер си го возам на количка а корпата првиот месец само ја користев кога спиеше. И мене ми беше жал така стуткани да бидат ама ортопед ми рече цитирам “мајка они 9месеци биле стуткани во стомак, па затоа така се најмирни и не се плашат” и коа ќе видиш држи вода :D и синко не сакаше ич во корпата ама во транспортер ужива. И да препораките се да седи макс 2 часа, па да се дигне да се направи пауза, па после пак може 2 часа и така во круг :D

На babyboy1 и elimkd им се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Нам па ортопед ни рече транспортерот е само за транспорт, не е за да сме си шетале по паркови. Со овие зборови :D
    Во корпа си лежи, си заспива.
    По советот негов, само во кола го користиме транспортерот. И во него му е убаво, 2 саати ги спие кога подолго се возиме. Дури некогаш и го будам за да се истегне, да цица и пак назад.

На Sexybaby86 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Значи кога ќе видиш, сите доктори различно кажуваат па иди најди им го крајот:rofl:

На Chuchanov, Butterfly1107 и 0ли им се допаѓа ова.
  13. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Фала ти. Одамна се мислам како да постапам, ама ќе пробам без тоа како ќе му биде.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    2.270
    Мајкии да прашам ние сме 3 недели големи, до оред некој ден бебето си спикаше по цел ден или си легаше ноќе кога како некогап спие некогаш се дружиме многу мирен, овие 3 дена почна да плаче ако не е во раце значи му дадам да цица, пресоблечен и пак плаче вреска без застој кога го земам се смирува и сака да се носи.
    Нели е многу мал да разбира да бара да се носи не знам многу ми е чудно такво плачење.

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Бебенце од само три недели е многу малечко, можеби сака близина, можеби има грчеви

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.148
    Допаѓања:
    26.039
    Прв пат слушам. Јас колку што знам транспортер не препорачуваат воопшто и на количка, само во кола и од овде до онде што викаме, е сега на 3 месеци ниедмо бебе не сака да лежи во корпа сма за новороденче трсмдпортер е само за кратка релација. ПЛежачка позиција посебно за новороденче е најправилно.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Да не има грчеви, па се смирува кога го држиш.

18. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    2.270
    Паа тоа ми е чудно а нон стоп сме заедно

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.148
    Допаѓања:
    26.039
    Ти мислиш дека е мал хаха види јас имав од старт беба не спанка и кенкало големо, мамина маза, таква е уште. Можеби се грчеви во прашање, можеби скок (има на 3 недели). Едноставмо не се сите новороденчиња мирни и спанковци и сакаат да лежат.

20. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Мислам дека знам за кој дел збориш, пробај извади го ама ние го ставивме другиот дел од количката, и малку подисправен, има и опција како за седнување и така е во полуседечка положба.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.