Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Да, докторката што го прегледа пред вакцината рече дека пневмококата е причина за температура.
    Секако во план ми е да земам хранилка, планирам од оние што се подесуваат по висина, па кога ќе дојде време на маса со нас да си јаде, тамам ќе си седи во своето столче. Има убави што се склопуваат и не фаќаат многу место.

Инаку, и јас не планирам никакви помагала да користам.
    Ај ќе очекувам муабет ич да не одиме кај него ако планираме да користиме :D

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ај прати ми линк на кои мислиш ако можеш.

3. 0ли

0ли Форумски идол

Повели линк. Polly 2 ги гледав и во живо, се подесуваат и во ширина за кога ќе е поголем, на повеќе нивоа се подесува и наслонот, тоа за нозете, послужавникот.

Butterfly1107 and Jana06 like this.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@Jana06 хранилка обавезно, да знае дека таму ќе јаде. Во количка повремено ок, ама не за стално. За големата користев хранилка до година ипол, кога си се откопча сама, ми се исправи и си застана во неа :worried: :D Оттогаш седи и јаде со нас на маса :) Ама ќе ти биде потребна многу додека да порасне, не само за јадење, и за играње, да го оставиш да одиш до тоалет и сл. :)

5. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Оставате ли бебе само на подлога за да завршите нешто низ дома? Некогаш не можам да постигнам додека спие, од друга страна совест ме јаде :x:doh:

Butterfly1107 likes this.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ако бебето ти седи мирно на подлога и се занимава само, имаш среќа и да го оставаш. Грижата на совест ќе ти помине уште првата вечер кога ќе легнеш доста поодморена, а не папсана. Сериозно, оставај го за да се навикне додека е помало, после ќе те манипулира со плачење :D

7. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Ние првиот пат имавме две боцкања и рота, а сега пак ќе биди така. Зошто кај вас по едно?

8. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

:D па знае некогаш да се заигра, јас ќе фатам ручек да правам, па ќе закенка а мене нешто ми се пржи на рингла хаха така се' што правам е етапно
    Бидејќи сум му единствен занимател преку ден, неубаво се осеќам кога го оставам:worried: ама што велиш, од мало се научува само да се заигрува, треба да престанам да му висам постојано над глава

Last edited: Sep 15, 2020
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Којзнае, баш ќе прашам.

@WonderGuurl Од тоа етапно завршување на обврски, којзнае колку километри поминувам дневно по дома :D

10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

@WonderGuurl , нит грижа нит мисла да ти е. Бебето треба да си е на под, таму му е местото за сѐ што треба моторно да развие. А, ти само подгледнувај го повремено и не му се грижи ич! И така подоцна, од 6 месеци добро е да се научи на самостојно играње, без наше мешање во играта.

11. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

И јас ја гледав оваа и ние ќе ја земеме. Ама рано ми е уште сега. И ние како Јана само се сопнуваме од триста работи низ дома :)
    Инаку @WonderGuurl сабајлечки лежи по 30мин на подлога сам и си збори, тогаш спремам доручек и нешто за ручек почнувам. После тоа веќе во текот на денот по 10мин макс лежи таму. Не седам до него јас, си готвам, пуштам машини. Криво ми е само што не можам да му пеам додека лежи зошто мм е цело време на скајп состаноци :) Може ако му пеам ќе се заигрува повеќе :)
    А за тоа етапно не ми збори, не пржам ништо, само варам и печам и секогаш ставам на тивко за да може да се вари полека, а јас да бидам со бебето, да не мора цело време да го проверувам :)
    Инаку бебево има 3 месеци и 4 дена и сеуште не ја држо стабилно главата :/
    Во четврток сме кај матичната ќе видам што ќе каже....
    Али затоа со нозете прави мостови. Ако го ставам пример на кревет кај што ни стојат нозете, за 2 мин ќе се качи до горе кај перниците. Со нозете се бутка. А знам дека нели не чини да му допираат така нозете ама што да му правам. Го ставам на меше ама не може и цел ден на меше, се нервира многу.
    Кога почнаа вашите да ја држат главата стабилно?

12. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Ако ги има бсж и хепатит б на раѓање примено ,сега на 2 мес.ќе прими рота и шестовалентната 1 доза (за ротата бебе треба да не е цицана саат време пред вакцината да знаеш ).

13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Така работам цело време од кога е родено првото. Зошто грижа на совест ? Па не си го фрлила на улица..
    Кога ќе закенка одиш кај него, го раниш, го успиваш, со соблекуваш, си му дала топол кревет и кров над глава, љубов има кога ќе посака. Ич да не му ја мислиш. Јас а сетам да се мирни одам ставам алишта на брзинка во машина. За ручек ако правам, прво вадам се на маса што ми треба. Потоа полека сецкам, почнувам со готвење ако е уште мирна ситуацијата. Додека се пржи, вари, пече, ако начекам момент одма пијам садеви, не оставам за после. Шом сетам дека имам можност нешто да сработам,одам и ао брзината на светлината работам :D Ако ти е мисла, земи си го во кујна со тебе, ем ќе те гледа, ем ти ќе го гледаш.:*

Thallia, WonderGuurl, Bella* and 4 others like this.
  14. NNK19

NNK19 Популарен член

Еве во локо кроко поефтина варијанта. Само што не се подесува во ширина. Ма да кога ќе има више годинка ипол две, ќе може слободно со вас на маса да си јаде :D Јас ја имам оваа (со друг дезен) и задоволна сум ептен
    https://www.lococroco.com/хранилка-loco-croco-toto

MikicaBt, elcezelce, Leo_29 and 2 others like this.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Доста поевтина и убава е. Битно е тоа да се подесува во ширина? 8 не сфатив баш седиштето оди во ширина?

16. 0ли

0ли Форумски идол

А што е разликата шестовалентна, петтовалентна? Гледам некои пишат дека првата ја примиле, а моево втората.

17. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Ние првиот пат имавме 2 боцкања и рота(сирупче)...
    И второто вакцинирање ли е со 2 боцкања.?
    Вие како поминавте? Ајде со лесно вечерва

0ли likes this.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Првиот пат имаше едно боцкање и рота. Второво беше со две боцкања и рота. Едната инекција беше за пневмокока.
    Досега е океј, весел е, гуга, игра, си поспа 2,5 часа. Се надевам дека вечерва ќе е океј, но спремна очекувам температура. Ќе видиме :worried:

eta and Butterfly1107 like this.
  19. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Значи од пневмококата е Т.
    И моево бебе качи Т од првото вакцинирање
    На 29.09 идеме на второ здравје.
    Лепенки обавезно ..на место на убодот на ножиња и на чело

0ли likes this.
  20. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Сакам да му купам на син ми подлога за лежење и одозгора да има играчки за да може да ги фаќа. Од каде може да купам ??? И која цена се движат