Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    И prolife се мн добри.јас ги давав од 10 тиот месец некаде ама мислам може и за помали.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Prolajf се безбедни од првиот месец и јас да кажам дека имам многу убаво искуство со нив. Веќе вториот ден се средуваше мешето.

3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    :rofl: :rofl: :rofl: Хахаха моето е ептен изрод. Ако ја земам на спална да сие, се мурти, мрда, плачкара а врати ја во креветче - мирно си спие.

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Уште пред недела дена забележав дека бебушко си ги тегне увцињата. Не ги чеша, туку ги фаќа и ги тегне.
    Мислев дека го прави тоа сосем случајно, но некако како да зачести. :?:
    Пробав и јас да му ги чешкам, да видам дали ќе ја навалува главата, но тој си се однесува најнормално -како ништо да не се случува.
    Малку сум загрижена, не знам дали му е интересно па така си ги тегне увцињата или има некаков проблем.
    Инаку весел е, расположен, плаче само кога е гладен и кога му се спие.
    Нема промени во расположението, се е најнормално.
    Читав на интернет за некакви црви во ушите и уште повеќе се исплашив! :x
    Некоја мамичка со слично искуство? Не знам дали да го носам на лекар?!

5. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    не се секирј и ние сме исти рацете само кај ушето ни се и тоа само кај десното и јас микслев да не го боли или нешто друго ама нема ништо штом е весело и не плаче сигурно му е интересно да си ги фајка ушината

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    :) не им се секирајте уште поголеми глупости ке почнат да прават.Мн се интересни кога ке почнат стапалцата во уста да ги стават :D ,па да ви ги влечат вашите уши и обетки,да ви бркаат во око .Абе срциња се си го истражуваат телото околината.
    Инаку за ова со црви во увото и јас сум читала ама незнам колку е за верување.

7. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    синко вејкем почна со стапалцата во устето, :inlove:

8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.483
    Допаѓања:
    150.703
    и син ми си ги тегне ушинјата во периодите кога вади заби.провери на гоогле симптоми за заби ,еден од нив е токму влеченјето уши.

9. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Не само што си ги тегне туку палецот го брцка во нив и многу често знае и да си го раскрвари. :@ Некогаш го прави тоа кога и се спие, некогаш кога е замислена, некогаш од нервоза ... Редовно и ги чистам и чепкалките се скроз чисти. Докторката ми рече дека тоа е една од фазите што мора да ги помине. Кај нас не се забите причина зошто ова трае веќе два месеци, значи од 5-иот месец, а забче нема никаде. :lol:

Инаку и мојата две недели ги става веќе стапалата во устата и дури и палецот си го шмука. :$

На Jagoda123 и joy1 им се допаѓа ова.
  10. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    здраво мамички,

сакам да прашам за совет, тетка ми вика дај му на бебето секој ден по една мала лажица маслиново масло од тоа се смируват грчевите и тоа му помага за коските и нема детето запек после.таа рече дека после еден месец му дал а мојот син има 7недели а јас сепак се плашам да му давам.
    а од другата страна има многу грчеви и плаче многу.
    вие дали имате вакво искуство дали сте му дале на дететео маслиново масло?

поздрав,

11. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Slimi jas mislam deka e rano za maslinovo maslo. Sepak bebeto nema ni dva meseci. Jas ne sum koristela no ako nekoj koristel neka pise.
    Jas sakam da ve prasm nesto. Denes i vcera ja stavam malata so drzenje na nogjinja
    Kolku da go dopre krevetot, no seuste nema refleks da napravi cekor ili da ja pruzi nogata. Na ortoped sme za 2 nedeli. Znam deka e mala no nekako se zagriziv
    Vase mislenje da mi kazete

12. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Mojата дури на 6 месеци почна да го исправа стапалото колку толку. Какви движења на два месеци бе мајка, оти непотребно стресови си правиш ...

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Девојки без лутење но стварно си ги форсирате бебињата мн како да сте на некој натпревар.Оставете се спонтано едно по едно да си доагја.Гледам се брза со исхрана,со воведување на шише,газење со стапалцата...мн се малечки бре за се ова.Што има врскса ако на три месеци незнае или несака шише да префати?не е крај на свет.Уште поубаво ако почне со чаша ,за запчињата мн поздраво е .
    Вие си знаете најдобро но сепак место да се оптеретувате,уживајте во мајчинството се ке си дојде во свое време

На marchi-cool, JuLleE, SimonaTino и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ики26 јас не ни знаев дека треба да го има тој рефлекс (Рефлекс на автоматско одење) дури после првата посета на ортопед случајно прочитав една статија па ми стана јасно зошто докторката го држеше син ми исправен и гледаше како прави чекори. :)
    Ние на ортопед бевме на точно два месеци. Покрај проверка на колкчињата на ехо, докторката го седна бебушко сосем на кратко, а потоа и го исправи, стапалцата му ги допре на рамна подлога и бебушко почна да прави чекори. :)
    Немој да се вознемируваш, секое бебенце си е приказна за себе, едно порано - друго подоцна и вади запчиња и проодува и почнува да зборува.
    Имај трпение!
    Повеќе информации можеш да најдеш на интернет, станува збор за РЕФЛЕКС НА АВТОМАТСКО ОДЕЊЕ!

15. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ајде ве молам, две деца ги родив и ни едно не го ставија за да проверат дали прави автоматски чекори. Разбирам да сте загрижени за нешто со причина ама сте виделе досега некое дете да не се научи да оди (освен не дај Боже од некаква повреда) Без потребно си ставате грижи на душата. Двете мои деца се раазвиваат различно едно од друго ама битно се во границата на нормалата.

16. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Jagoda, едно е рефлексот на автоматско одење, тоа практично е кога нозете ги мрдаат во воздух. Она за кое Ики прашуваше е кога е детето во раце, го става на креветчето за да застане и чекори дали ќе направи. Очигледно за различно станува збор затоа и изрегирав.

Во денешно време докторите имаат најголема вина за тоа колку се форсираат децата, но и мајките се заслужни овде зошто брзаат да ги пораснат децата. На 2 месеци чекори, на 6 месеци лазење, на 8 месеци се очекува муабет да им прават. Најдобро е целиот процес да се следи и да се мотивира детето во развојот ама целиот развој бебето го диктира зошто работите на сила не може да имаат природен тек.

Не викам не, и јас паничев за некои работи за да покасно ми е криво. И оставете го интернетот барем некогаш, зошто така ако гледаме секогаш одиме во крајности, секогаш се фаќаме за понапредните примери од бебиња кои се поретки и исклучок и одма се прават споредби. Нема споредба секое бебе е приказна за себе.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ако не правиме муабет за истото, моја грешка! :)
    Јас мислев мајката е вознемирена бидејќи мисли дека кај бебето го нема рефлексот на автоматско одење.
    Како и да е..
    И јас пред 4 месеци за прв пат станав мајка и многу се потресувам кога ќе забележам некоја (сомнителна) промена кај син ми.
    Веднаш истражувам на интернет (што не е најдобра опција) а во краен случај одам на лекар.
    Можеби здравје Боже со второто дете поспокојна ќе бидам и поинаку ќе гледам на работите сепак искуството си го прави своето нели?
    Навистина не треба да форсираме децата да ни пораснат побрзо, си има редослед на нештата за кои си се погрижила мајката природа нели? :)

18. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Децата се развиваат по шема. На пример од 0-3 месеци прави едно, од 3 до 5 друго итн. Деца кои имаат заостанат психички и физички развој бегаат многу од границата. На пример, ако едно дете ги пушта рачињата да дофати нешто на 3 месеци а друго на 5,5, тоа не е ништо страшно. ама ако не ги пушта и до 6 месеци е тогаш е ситуцијата алармантна. Еве пример за што паничев јас на првото дете. Син ми и девојчето од братучетка ми се 1 месец разлика. Девојчето на годинка зборуваше се а моето уште гугаше. Отидов кај матичната и таа ми се изнасмеа. Сега на 5 години син ми ги кажува сите букви чисто и веќе најнормално си сврзува реченици а детето на братучетка ми се уште зборува „бебешки“.
    Пуштете го мозокот во лер.

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки да се приклучам во клубот - и ќерка ми не спие последниве 10 дена. Од бебе што скоро ја преспиваше цела ноќ сега се буди на секој саат, и не бара да цица, самп да ја земам во раце и продолжува да спие. Гледам да не и жешко, за заби мислам рано е ( не се ни приближно непцата спремни за тоа) ...скоро пет месеци сме. Се надевам дека е период и ќе помине ако не :sweat:

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Леона да не вадите заби? :)