Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Се лигави веќе месец и пол и брмчи со устата ама непцата воопшто не се подувани, не ми личи дека е од забите.
    Јас сум жив малер, кога ќе кажам дека нешто е ок, одма се расипува:(.

2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Леона со ќерка ми го поминавме скоро истото. Сега има 5,5 месеци и да не те лажам беше пред отприлика 2-3 недели. Три ноќи по ред стануваше по 3-4 пати и јас и правев млеко а таа ќе голтнеше еднаш и продолжуваше со спиење. Ми беше невообичаено бидејќи од како се роди спиеше од 9 до 9 без престан Според мое лично искуство, ако била бебе кое ја преспива цела ноќ, тогаш ова е период. Без разлика дали станува збор за скок во развој, вадење заби или едноставно потреба од мама, ако спиела до сега, не верувам дека ова ќе трае долго. Еве за пример го земам син ми. Не знаеше за ден или ноќ. Едноставно 3 саати спиеше па 3 буден. Не плачеше, мирничко си беше ама немаше компас. Постојано исто. Такво си беше детето до 1,5 година. За нас во тој период скок во развој беше спиење цела ноќ.
    Поентата ми е дека дете кое спие ќе спие пак а она кое не спие, такво ќе биде до годинка сигурно

п.с. Баба ми ми велеше да не се фалам, зошто спротивното ќе ме стигнело :rofl:

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.599
    Допаѓања:
    152.257
    нема да те утешам...кај нас тој период трае од кога е роден,со исклучок на едне месец кога нормално спиеше...10 месеци е се буди на секои 10 -15 мин.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.465
    И кај нас си трае... и трае!
    Крај нема, бебуш никако да спие ]:) .

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Дај боже да е период и јас на тоа се надевам, инаку откако е родена е ок со спиењето, а за синко што да кажам- не знам како детето функционираше ( ич не спиеше, во 24 часа дали вкупно 5-6 спиеше а ноќе- после две години почна), па затоа сега се нервирам да не ме најде истото....

6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Jas se cudam kako mojava nema potreba od son. be 20 casa e budna, non- stop place i se nervira
    Ova trae nekolku nedeli veke. Puknavme so mm. Tesko nas ako cekame godina da naprsvime

7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.599
    Допаѓања:
    152.257

сигурно се грчеви кај вас.ко што гледам од стикерот таман сте на таа возраст.не меше над тебе легни го ке видиш што е спиенје.и двете деца во тој период само така спиеја.

На Cacuvche и iki26 им се допаѓа ова.
  8. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Мамички наскоро ке станам и јас една од вас и знаете веќе како оди сето тоа, подготовки прочитај за ова прочитај за она и тотална мешаница во глава :lol: Скоро сме при крај со подготовките, на списокот стојат уште неколку работи од кои едната ме става на мисла. Впрочем станува збор за коритце, дали да купиме на сталаг (постоље) или обично па да си го ставам на масичка и така да ја бањам принцезава :?: Ве молам сподделете искуство. Ви благодарам и ви посакувам убав топол ден :*

9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Дефинитивно со постоље. Син ми е три и пол години и уште го бањам во него. Коритото е анатамско од двете страни ( за бебе и дете) и грбот нема да те боли, ќе уживате во бањањето. Околу 2200-2300 мкд се.

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Дали имате некој рецепт, како да лежи бебушкава преку ден кога не спие? Па се набилдав. Последниве 2 месеци е постојано в раце. Вените на рацете многу ме болат. Скоро уште еден месец има до седнување. Не верувам дека ќе издржам. Преку ден спие 1,5 час што значи, во просек, во раце е 11,5 часа. Што е многу, многу е. Си спие навечер без проблем, ако ја држам воопшто нема да плаче, си јаде убаво ама ако ја легнам, ти се чини на игли ја легнувам. |(

На kikus1989 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Јас ја свртувам малце на страна и играчи и иставам а потоа се врте на меше и така си ивра гуга и заборава оти плачеше,исто се случува да ја легнам и плаче многу па малце по малце ја смирувам така легната.
    Ама најцесто ако плаче така се смирува со млекце или цуцла(ако е јадена) или и се спие.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

И кај нас така прави ама после минута две се смирува, и давам играчки, го пуштам тв погласно на некој канал со цртани па гледа ( најверојатно и се свиѓа шаренилото), па и зборувам итн. Малку по малку се навикна, знае и до саат време така да лежи шод услов да е нацицана и да не и се спие. Искрено мене ми е жал да плаче и сакам одма да ја земам ама маж ми ме убедува да ја оставам по минута две да плаче за мое добро:) ама ако плаче како за внимание а ако видам дека почнува здраво да си плаче ја земам, мислам не ја оставам да се исплаче па демек да научи да си лежи, ми е жал
    :tmi:

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.465
    Рецепт за бебе да лежи нема. Па не е торта бре мајки.
    Имаш среќа што ти спие навечер.
    Малиов остај што се ми е во раце, па и навечер не спие.
    Бебиња се, не очекувај дека ќе прават тоа што сакаме ние.
    Подобро вие адаптирајте се на нив.
    Ќе издржиш, и кога ќе седнува пак ќе сака во раце.

14. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    јас ја легнувам и нормално почнува веднаш да плаче ама во исто време со играчки ќе ја нападнам :D или и пејам гласно али веднаш за да и го оттргнам вниманието да не примети дека сум ја легнала и така над неа неколку минути пеење или со играчките и ќе се навикне, деновиве и ставам на под ќебенце големо и си лежи со играчките и интересно и е зошто е слободна што сака да прави па почна и да се врти и така се занимава на стомаче ќе си легне и гледа на околу интересно и е ;)

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мајки би ве замолила да споделите искуство за бебушките со рефлукс. Внучето уште нема 40 дена па се макнат по болници. Од раѓање има шлајмови па мака мачат да ги отстранат. Таман ќе му ги снема па пак се појавуват. Плус сега сумњат и на рефлукс оти многу повраќа. Од тоа што повраќа и од киселината во желудникот му се стварало шлајмови на градите.На почетокот пиеше само на ХИП, па му го сменија со АПТАМИЛ тоа антиалергиското што е и видоа дека нема ппдобрување и пак повраќа, па вчера почнаа со ХИП анти рефлукс. И многу ми е мака така да го гледам. Многу е нежно и одвај качува некој грам. Градите му крчат како на стар човек. :(

16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Кај нас бебушка првите два месеци беше постојано во раце. Не дека ја земав во раце оти ми беше мерак да ја држам, туку таа си имаше грчеви силни и многу плачеше па не ми се оставаше да лежи кога цела се виеше од болка. Ма и во раце ми плачеше, ама спас друг немавме. Не разбираше ни од тропкалка,ни од лулка, ни од играчка. Кога почна да се подзагледува по шарени предмети си го олеснив одгледувањето на моето бебе. Ја ставам во релаксатор и ја занимавам со музички играчки, па со тропкалки, ма и мавтам пред очите со што стигнам :$ , понекогаш и обично ќесе може да ни биде најинтересна занимација.
    Кога ќе и здосади во релаксатор ја ставам во ќебето со играчки, па во трнаспортерот ја вадам на балконот, па на ред е лулката,па едното креветче,па другото и цел ден така :lol: .
    Проблем е што ретко си лежи сама без јас да сум до неа, ама подобро цел ден ќе изигравам кловн отоклку рацете да ми отекуваат од држење.
    Пробај и ти кога ќе ја легнеш веднаш со нешто да ја занимаваш, дали ќе се крици некои :tmi: , музика, играчка...

17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    здраво мамички,

сакав да прашам во кој период се случува таа фаза скок на развој.
    мојот син еве ќе полни осум недели а многу е вознемирен и многу ми плаче нон стоп и во раце кога го лулкам не престанува.го однесов на контрола докторката вика нема ништо фаза е. з. две недели покачил 700г. грчеви има многу денеска му даде чај од коморача од хип ама нема некој ефект му дадов. не знам веќе што да правам ќе пукнам многу плаче чак и солзи има на очите.
    поздрав

18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Слими скок во развој има на 3 недели, 6 недели па три месеци итн. Вие сте околу два, не верувам дека е тоа кај вас, вас уште ве мачат грчеви. Ќе се гушкате, ќе се нишкате, дај му капки, ако даваш некој а не се смирува купи други, од чаевите нема ефект.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    да леона му саван капки суб симплекс ми рекоа дека с. подобри еве веќе две недели ама нем. некој ефект видлив. порано му дадов еспумисан ама нема ефект.
    не знам нон сто. на раце се гушкаме го ставам да спие на моите гради ама ичне е мирен.

ти благодарам за советите мила,

поздрав

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Пробајте со колиеф, нас тие ни помогнаа. Ајде уште еден месец издржете, обично до три траат.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.