Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Мајки, 3м сме треба да дупниме уште едно дупче на шишето (томи типи имаме) како да го дупнам? Со игла врела ми викаат стариве дома :?:

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Кој рече да се дупне?
    Всушност не ни знаев дека така се прави, мислев има цуцли за над 3 месеци, над 6 итн.

3. mother_nature

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Мајками, свекрвами и сите постариве. На 3м уште едно дупче па на 6м уште едно

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Купи си цуцла соодветно за месецот, јас искрено првпат слушам за дупнување цуцла.

За чистење носе јас му ставам солена вода (btw ова е физиолошки или нешто друго е?) кога ќе приметам дека му смета нешто и не дише убаво и одма почнува да плаче на цел глас и сами му излегуваат :D Пумпица немам купено.

На MAjche87 и mother_nature им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Штом е од мајка и свекрва, најверојатно порано така правеле.
    Јас па со таа 0+ му давам бидејќи го дојам и не сакам побрзо да му доаѓа млеко и да не ми се одбие случајно.

А мрсулчиња порано најдобро му излегуваа кога ќе беше на стомак и се бореше, дуваше со носот. Сега веќе не се бори, седи така по 10-15 минути и си ужива, па нема како да му излегуваат :D

На Thallia, mother_nature и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Колку пелени менувате преку ноќ?
    Моево 2 месеци ќе прави, ако цица 3 пати ноќта, 3 пати кака одма по цицање и менувам нормално, не го оставам.
    Туку, да не е многу какањево? (facepalm)

7. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Дали после секое доење ги чекате да ждригнат и во која положба најбрзо го прават тоа?

8. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Обавезно ждригнување, за моево бебе тоа е ритуал . Ја вртам на моево рамо и ја тапкам по грбче.
    И ждригнува и повраќа .
    Со тоа повраќање незнам што ќе се прави. Бљуцка .

На Thallia, Bella* и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Јас да, чекав обавезно да ждригне.
    Во исправена положба, со едната рака ја тапкав по газето, а со другата рака по грбот.
    После тоа немаше потреба тоа да го правам, си беше научена да ждригне.

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ноќе еднаш станува и не го кревам да ждригне, си заспива со цицање и заспан го префрлам во креветче.
    Инаку го кревам и исправен неговите гради се на моето рамо, веднаш ждригнува.

На mal.ecka и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас не го оставав искакан преку ноќ. Сега веќе не кака ноќе и не менувам да не го расонувам.

12. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    @0ли @Ceculka
    Некаде читав ортопеди советувале нанапред откако ќе прооди. Со самото проодување детето е способно да стои исправено т.е. најмногу за вратчето. Ако закочи наеднаш колата пример нанапред ќе го повлече главчето.

На Sofi.ja и 0ли им се допаѓа ова.
  13. mother_nature

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Си купив цуцла за 3+, две се во паковање. Налет тоа, ме пре смееа дома мајками и свеки. Ау нови моди, земи дупниси го со игла она старото и готово.

На lavinija28, Jana06 и 0ли им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па ете финти имало :D Абе ги разбирам, не било порано се достапно и немале избор многу евтино/скапо.

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Јас реално дека не цицаше, околу 1 година користив исто шише со иста цуцла, кога пробав да ја сменам, бебе не пиеше млеко од друга цуцла.
    Е кога доби забчиња и кога почна да разбира се, со забите ја кине цуцлата, и од една малецка дупка, права огромна дупка, цело млеко тече.
    Баш некни и земавме едно друго шише со силиконска цуцла, и дадов да пие млеко, не сака, мм кажа оди дај и од чешмурката да пие. :rofl:

На babyboy1, Andra, lavinija28 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Се сеќавам , мајка ми ќе земеше жичка и ќе ја нагрее директно во огинот, и така со вжрштена жичка правела дупчиња, ова се сеќавам зошто пиев млеко од шише до 7 години па секако ми требале поголеми дупки :)

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Исто. Еве 6 месеци е мојата, ни еднаш не сум и го чистела носето, нема потреба, ниту и тече ниту е затната.
    Пред месец, два кога ми хрчеше од лигите тогаш, ме советуваа 2 педијатри дека од носето и е, а неа нос ниту и течеше ниту затната беше и ми рекоа физиолошки да и ставам и и ставав неколку пати ама џабе ја малтретирав кога ништо не излаваше, водата како влегуваше така излегуваше и престанав да и ставам, глупости, не требаше ни воопшто да пробам ама ајде. И само по. себе си престана хрчењето, преку ноќ.
    Дури едната ми рече Отривин со тобрекс некоја мешавина во аптека да им кажам да ми направат па да прскам по еднаш до 5 дена ли како ми рече не се ни сеќавам и не ни бев да купам, како така од ракав даваат бе, за бебиња, кортизон е тоа, ненормални се значи сите доктори ауууу боже мили....
    Само по себе си помина, едноставно си го гледав детето дека не му е ништо, хрчењето беше од многу лиги што и се собираа во устата, мајчински инстинкт, никогаш не лаже, да знаете :!:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Mami vie na zenski decinja ,koga im gi dupnuvate usinjata ? Slusnav deka ne dupnuvale ako e pomalo od godinka radi stres na deteto . Dali znaete dali dozboluvast i sto mislite koga e najdobro na koja vozrast? Jas sakam dodeka e pomala dodeka nemoze da gi cepka ds gi vadi da se navikne dodeka e mala no neznam dali e pravilno

19. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Јас на ќерката на 5 години, не одлучив јас , сама си побара тогаш. И сега исто би постапила, според мене бебе нема потрба од дупнати уши но кој како си сака, никој нема да ти забрани.

На dunika, mKdevojce и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    @Lady Leona @lavinija28 ne e ubavo sekoj den da im vlecete so aspirator,samo po potreba
    moze da im se razdraznat nosinjata,t.e da pukne nekoe kapilarce od sekoj den vlecenje
    jas bas prasuvav na pedijatar za ova,bidejki i bese zatanto noseto na mojava i bas mi napomena deka po potreba,nikako sekoj den

На Lady Leona, dunika, lavinija28 и 2 други им се допаѓа ова.