Мојата на 3 месеци почна да сака цуцлаа и тоа само кога и се спие ја бара, плачеше многу и ја ставив и од тогаш ја сака
Кај мене проблемот е што ако се тргнам кога заспала на града почнува да плаче, и давам да цица, цицнува 2-3 пати и пак заспива. По цел ден тоа ми прави. Ако не е на града воопшто не сака да спие преку ден. А и вечер мака мачиме до 11,12 да заспие.
Исто и моево правеше така, кога и да се мрднев, се будеше. И сега уште така прави, но има и моменти кога можам да се извлечам и да поспие така половина час. Само ноќе сум немала проблем никогаш, заспива на цицка меѓу 19 и 20 часот, но си продолжува кога ќе се тргнам.
Исто смее рацете и се многу слатки, сега и глодалки и давам па пак и се во устата. И јас секакви купив сега ја сака само болничката, пробај пред да заспие дај и, а кога плаче не ни помага цуцлаа
Моето е 3ипол месеци скоро, глодалки има ама рацете ги јаде Дремки има три ама само ако јас лежам до него иначе јок, првата му е сабајлечки(10:30 или 11:00) еден саат откако ќе стане и трае од 15 до 30мин, втората му е накај 14:30/15:00 таа може да трае и 2ч, некогаш може сам да спие ама ретко, секогаш треба да сум покрај него и третата е накај 19/20ч и таа трае 30ми. Во 21ч го бањаме и заспива накај 22ч, сега во скок заспива во 23ч. Навечер се буди два пати, а понекогаш и повеќе зависи како му текне А за цуцла, јас ги купив сите и ниту една не сака. Мм се инатеше, гледаше клипови како да го научи и една вечер од бутањето на цуцлата се исповрати јако и од тогаш ги спакував и се откажавме Исто и пред некое време се молзев и му го ставив во шише да го пие и не знаеше како да влече Се засркна неколку пати и баталив Едит Само да надополнам за дремкиве, фати ред тек после 2ипол месеци. Пред тоа можеше и да не спие цел ден, или дремнуваше во различно време и многу кратко. Тек сега му се регулираа.
Мајки знам дека не е за сите деца исто ама од кога почнаа вашите да ги држат главчињата целосно самостојно да не мора да ги пазиш и од колку месеци почнавте да ги седнувате?
Majki ve molam za sovet.. Dali e predznak za nekoj problem ili bez vrska si pravam stresovi. Pogore ve citav za guganjeto na bebinjata, bebo denes polni 4 meseci i se uste ne e pocnal da guga, ispusta nekoj zvuci ama slabo. Nekoj sovet?!?
И мојата воопшто не сакаше цуцла , подобро кажано мирна беше и 3 пати во 3 месеци пробавме да и дадеме и ја фрлаше се давеше хаха Кога влеговме во 4 скок на маж ми му плачела и маж ко маж чекај бе да видам со цуцла хаха и од пред некој ден сака Кога плаче и ја ставам и за спиење некогаш Јас вода неможам да ја научам да пие Воопшто не сака ,си игра со цуцето
Јас го проверувам на вратчето позади, на грбот можеш или мешето. Почнав на долги да го облекувам од вчера, ако му е ладно му ставам и чорапчиња ама за брзо ги вадам почнува да се поти. @zemzela91 Мислам дека од 3 месеци почна да го држи главчето, а почнав да го ставам седнат во количка на скоро 4 ипол месеци.
Каде се поти? На моево жива вода дланките и стапалата му се прават кога цица и кога му е претопло. И позади на главчето кога го држам и пие ад.
Исто и плус на вратчето позади се поти и косата мокра му станува. Пред да му дадам да цица му ги соблекувам долниот дел тренерчиња или пижами.
И јас го расоблекувам за јадење обавезно. Вчера по рампер го хранев и после во вреќичка го ставив за спиење.
Почна да го држи убаво без да се навалува нсназад? Ние дме 3 и пол сега го држи подобро оф што бевме на 3 мес. Ама не без престсн да го држи напред посче некое време сее навалува на мене и че си легни.. Така лабав ди е
Да, во ред си е. Почнуваат од 3 обично да го држат поцврсто, но не за долго ама не е како порано да мора да биде потпрен на тебе нонстоп. Сега ќе почне се повеќе да зајакнува, само ставај го на меше почесто, рачињата покрај телото за да одржува рамнотежа. Кога ќе го држи убаво главчето, рацете ставај му ги под гради и ќе почне да се врти стомак-грб или обратно. Само биди до него.
Да поцврст е ама не е скроз без помош и да е цело време испрсено.. Јана нет читав дека до 6 месец се зацрврстува и дури тогаш се зајкануваат мускулите на вратот.. Пример го држам на нога и тој сака да гледа така си крева главичката.. Кога го капам исто.. И напред кога е свртен си гледа ама кога че му се здосади че си се навали на меме... На меше мн ја нејчи таа позиција и плачи се лути..
Ако го држиш многу во раце нема како да зајакне. И да не сака на меше ставај го, ако закенка сврти го на грб малку и пак пробај на меше. Треба за некој месец да почне да се тркала, па да лази. Мора да го оставаш да си мрда и така си вежба. Ако е помрзливо бебе или веќе научено во раце, легни го на грб и прави му вежбички со нозе и раце. За нозе-врти кругови, возење точак, кревај-спуштај. За раце-фати му ги рачињата и кревај ги горе доле, лево десно, спој му ги кај мешето и носи ги до устата. Нормално, се ова колку што ти дозволува никако на сила, повеќе да му биде како игра, збори му, пеј. После фати го за рачињата и полека кревај го до седечка положба и полека врати го во лежечка. Ако сеуште не му е стабилно главчето нека му го придржува некој. Така ќе го зајакне вратот и стомачните мускули за да почне да се тркала.
Мрда многу до раце и нозе сам се радува гуга пеее цел ден и мн мрда со нозете... Со главилката го кревам и немам потреба оф помош само што не ка дрѓи убаво цврсто без да се измори.. Кога го држам напред не е прилепен за мене поцврст е од што беше каде каде ама по некое време ќе се навали на мене ќе си легни.. На лрај си викам па сите деца израснале и ја држат и глава и тело и се.. Некој порано некој подоцна
Сега ж ние сѓжме родени 36 нед јас мислам дека и тоа влијае.. Бидеќи еве скокот се смета од терминот а не според денот на раѓање така и ова логично е..