Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Колку ми е пораснат синко не ми се верува, овој петти скок чудо е. Мини човече. Преку ноќ се претвори од бебенце во свесно мало човече. Разгледува на сите страни, забележува ситници, нови гримаси и смеење има. А рачето не го спушта 3 дена, само покажува кон нешто, па одиме до таму да допре, секој предмет во собата го интересира. Му зборувам, ме гледа и си мислиш ме разбира. Ми возвраќа со некои самогласки, слогови некои, се смее на цел глас. Се смееше и порано ама ако се глупирам. Сега се смее на тоа што му кажувам. Љубов најголема се децата, животот ми го смени.
    Цел ден ги гледам сликите и видеата кога беше 2-3 недели и плачам, бумбар сум во очите. За да биде се поубаво, мм ми пишува пред малку да му ги пратам видеата од бебенце, немал веќе што да гледа, сите ги изгледал од сабајле. Се топам :inlove:

На dunika, Alishan30, tajci83 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Леле фала ти многу. А јас го разбрав памперси и тоа купив

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ќе ти се најдат памперсите за покасно, чувај ги. Овие гаќичките се ставаат врз облека.

4. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Јас добив на подарок два пара од Мала Пажња. Не знам која цена се, ама се супер пошто има многу места каде да се закопчаат и да одговараат и на помало и на поголемо бебенце.
    Тие во Ремедика што ми ги покажаа (денес бевме на контрола) се со лепенка - како Јана што прати. Конкретно за моето бебе ми рекоа да сошијам уште една лепенка пошто малце големи му се. А со овие со копчиња што ги имам си подесувам каде сакам..
    Иако мислев да не ставам класичен широк повој, можеби ќе ги ставам овие.. уште не сум одлучила :)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Исто прави и моето. Само ноќе заспан цица ко што треба. Денски е вистинска борба и пиштење... ептен ми е жалче, но скок е ќе помине...повлекува еднаш па се зафрла наназад, разгледува наоколу, негодува, ме турка со рацете, кенка...
    Некогаш го носам низ соба па знае така да се занесе и да цица подолго, некогаш ни тоа не помага
    Шише нема да добие, само нудам на 2 часа максимум цицање. Ќе пројде ова, многу мајки потклекнуваат на кризава и ги одбиваат порано дечињата

На 0ли, Maja92@ и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Сега видов дека не сум ги постирала сликите CFC641EE-D074-423E-ABCB-1FF62AB24E3F.jpeg 6411C821-8F41-40FE-A707-72BAF9EFD7AC.jpeg 478C0F30-B79A-43DF-B6A8-EF17A78547E7.jpeg

На Chuchanov, mar3q и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  7. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Која вакцина е на 2 месеци, и дали и за неа правевте крвна слика?

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Рота и шестовалентната. Јас крвна слика обавезно правам, до душа и ми бараат.

На Bella*, Maja92@, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Како бре, кој педијатар е тоа, како може инфекција сама од себе да помине?
    И синко имаше закачено од болница, кога дојдовме дома му се одрази, но беше сосема малку жолт секрет и му се правеа гурелки, зелено не ми личи на нормално. Нас ни дадоа капки Цитерал од 3мг. и со редовна употреба проблемот се реши брзо. Можеш и со чај од камилица да му ги миеш, а и мајчиното млеко не штети, но сепак не лечат инфекција. Консултирај се со некој друг педијатар, за очи се работи.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Ние денес бевме на очно. Ни препиша цитерал капки (после нив едни други да ставам за промивка само) и да правам масажи редовно, по 3 пати на ден со 4/5 пати стегање со прстот покрај око и надолу кон носето (за солзите да оделе надолу). Поради затнатото каналче што солзи се собирала и бактерија. Нас не ни е многу затворено окцето, повеќе одев поради бактеријата. Ако ова не помогнело, значи еве да почекаме, па потоа ќе требало таму да му го одзатнат (со игла се шприцнувало некако:() ама др вика не е ништо страшно, ќе почекаме само да помини.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Бебе ми зајдува веќе 3 дена од шлајмови, ја обрнувам за да полесно извади но глас губи без памет останувам. И реков на живкович ми рече од многу што се лигави така е и не е ништо страшно. Незнам како да и помогнам страв имам од тоа зајдување

12. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Исто, значи бебињава 4 месечни сите ко под терк исто ни се дешава:D
    Од многу лигавење е и кај нас, и кога бљуцка вади како шлајм, не знам дали кога ќе излезе запче престанува ова екстремно лигавење, нека кажат поискусните

13. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Еве не и нас,истооо,ке си умрам од страв...

14. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Девојки, препорачајте ми дерматолог што итно ќе ме прими во оваа ситуација.. преку ноќ ми порасна една бенка и цела како да е полна со крв.. се преплашив.. баш меѓу градите ми е, страв ми е бебето да не ја закачи и откорне при цицање.. или па јас да си направам проблем..
    Секако цела сум бенкава и во бременост ми пораснаа и излегоа нови, ама нели нормално е тоа.. ама вакво нешто немам видено :worried:
    Ѕвонев кај Горица 3 пати, ама никој не крева

15. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Мајки дали некоја се соочила со вакво нешто?И ако да да ми каже искуство?
    Ја носев на лекар ми кажаа дека за ова терапија немало и дека би требало само од себе да се повлече.
    Од раѓање го немаше,се појави некаде околу 2 ипол - 3 месеци кога имаше.
    IMG_20201022_113448.jpg IMG_20201022_113509.jpg

16. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Зошто не побараш второ трето мислење ?
    Ние се сеќавам тука некаде сме 4 ипол месеци

17. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Најпрво се консултирав со педијатарот,па по негов совет бев на очен лекар во нашиот град,па и во Систина кај Др Арнаудовски ја носевме.Сите исто рекоа да го следиме да не почне да расте повеќе и дека со тек на времето ќе се повлекло.Место не ме фаќа страв ми е дека и е на окцето за да не почне да и смета на видот,да беше на друго место може ќе бев помирна.
    Сега дека корона не ми се шета на детската клиника но да се смири ситуацијата ќе ја носам и таму ако дотогаш не почне да се повлекува.

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, посебно и вие што доите, што пиете за имунитет периодов?

19. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Хемангиом е ? Ако е тоа моето дете има на газето, му се појави како точка па му се рашири околу 2 цм. Прекина да расте и сега му е малку избледено. 2 ипол години има. На контрола на детска клиника го носевме. Знам ехо им прават таму на бебињата ама за него рекоа нема потреба, се гледало дека е површно. Ехо прават да видат да не расте навнатре. На незгодно место му е, може не те праќаат ради коронава во државна. Ако сакаш види приватно закажи да си бидеш мирна.

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    19.041
    Мајки
    Ве молам за совет за стерилизатор? :?: