Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас го имам овој и сум задоволна. Реално, ако доиш и не користиш шишиња не ти треба.

Maja92@, Milkiway and Butterfly1107 like this.
  2. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Chicoo го користам презадоволна сум

eta, Milkiway and Cherry333 like this.
  3. Dance27

Dance27 Популарен член

Да така ни рекоа дека е хемангиом.Ја носевме пред некој ден и во Систина.
    Но за ехо не ни кажаа,а кажаа дека за ова нема терапија.
    На твоето само почна да избледува или и почна да се намалува.?
    Кај нас веќе 3 месеци го има и ниту се има намалено ниту пораснато.

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

@lavinija28 се надевам дека убаво сфатив и дека прашуваш мајките што пијат :DАко е така, јас пијам цинк 10мг, ц витамин 1000мг, фембион 2, две апчиња б6 и пробиотик.

@Milkiway јас го имам на Чико и сум задоволна, ама многу малце го користам бидејќи сме на доење.

Milkiway and Jana06 like this.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Од Чико го имам, задоволна сум.

Филотеа and Milkiway like this.
  6. K7M10J

K7M10J Популарен член

Не можеш ништо да мачкаш, само пази да не го закачите, ќе крвари, така ми кажаа. Не се намалува, само бледнее. Кај нас растеше неколку месеци и после си стоеше исто па после година на контрола ни посочија дека почнало да бледнее и да не се грижиме. Во средина е како избледено малку, уште му е црвено. До кај 6 -7 години имам читано дека им избледуваат. И јас паничев на почетокот, на гугл свашта се изнагледав...

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ако може да те прашам зошто пиеш цинк, б6х2 и пробиотик? Нели б витамини има веќе во фемибионот? Пробиотикот ок знам за што е, туку зошто го пиеш секој ден? Чисто информативно :D

Butterfly1107 likes this.
  8. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Здраво мајки, ве молам за совет. Моето новороденче има многу нежна кожичка и е нафрлано со црвенила и брунчиња на лиценцето и телцето. Додека да се среди педијатарот ни препорача да користиме биодерма купка и млеко. Почнавме со таа козметика, меѓутоа почна да му се перута телцето, а мене биодермата не ми делува дека е доволно мрсна, веднаш упива. Пред да се породам сакав да го мачкам само со оригинал павловичева. Доколку некоја од вас имала вакво искуство, би и била благодарна да сподели.

9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

@Jana06 цинк пијам со години наназад зошто сум вегетаријанец и телото мое не може да апсорбора цинк од зеленчуци и овошје.
    Б6 пијам за живци :D Не знам уствари зошто, мајка ми ми кажа демек грчеви да немало бебето и мојот навистина немаше па продолжив да ги пијам :rofl:
    А пробиотик сеа пијам месецов зошто пиев антибиотик скоро 20дена заради стрептокока во грло.
    @..barbie.. и мојот беше така ако сакаш ќе ти пуштам и слика. Прво ни даде матичната антибиотик и белогент, канестен и една црвена течност и препорака да го бањаме два пати на ден и да биде по боди без ракави по дома (ова беше летото-август). Заврши терапијата пак се нафрла ајде пак белогент и три пати бањање.
    На крај ја послушав мајка ми и го бањавме со хиперманган едно време и веќе не му се појавија. Инаку и јас користам биодерма така ми кажа докторката. Ако сакаш во лп ќе ти објаснам се како беше.

..barbie.. and Jana06 like this.
  10. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Бета глукан, Pregnazon complete, Б-комплекс.

lavinija28 likes this.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Аа добро, се си имало причина :D Јас само прегнакер пијам друго ништо не ми рекле, пробиотик пиев пред пораѓај ама не ми рекоа да го продолжам, па си реков да не пропуштив нешто :)

Maja92@, lavinija28 and Butterfly1107 like this.
  12. lavinija28

lavinija28 Популарен член

И јас пијам прегнакејр, вит ц ама само од 500 мг. Ретко навечер в6, или имам Магнезан+б6 па понекогаш ги пијам (сакам да ги дотрошам). А ми текна така да прашам ради настинки превентивно овој период...

13. 0ли

0ли Форумски идол

Д3 пијам, витамин Ц ацерола, Прегнакеар, магнезиум, Б6.

14. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Јас пијам фемибион 2 уште од бременост и сега ги продолжив. А овие ги добив во Ремедика во пакетот нели. И денес (кога купив ново пакетче фемибион) после 3 ипол недели земав да прочитам што се (facepalm)
    Фактички овие ги содржат истите ствари скроз, па може да ги испијам овие откако ќе ги завршам фемибионот. Што мислите?

Attached Files:

lavinija28 and ..barbie.. like this.
  15. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

И јас така планирам, штом ги допијам фемибион 2, да ги почнам Prenatal на Jameson.

Izzy_0504 likes this.
  16. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Женски дали користите апликации како Kinedu и Babysparks за вежби и следење развој.
    Се плаќаат па дали вреди. Бебла ми е 3 месеци и све си мислам дека треба повеќе да вежбаме.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ја користев kinedu без да ја платам зашто мислам дека не вреди. Треба да вежбате ама мислам дека нема којзнае какви вежби. Го оставаш на меше поголемиот дел од денот и мрдај му со тропалки лево десно, ставај го на грб и оставај му ја омилената тропка од страна за да се сврти по неа на меше. Давај му играчки со различна големина и материјал да опипа различни ствари, ќе ги носи до уста ќе ги истражува и после некој месец треба да почне да си ги става од една рака во друга.

Thallia and 0ли like this.
  18. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Ние само што наполнивме 3 месеци. Вака све ок али ако не и наместам тропалка не фаќа сама. Ги гледа, ги прати, се радува... Знае да ги боксира, али да фати уште не. Кога почнаа вашите?
    А меше... Ехх од што не сака и плаче, се сврте неколку пати сама на грб. Али ја ставам, тоа и е.

eta likes this.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Види ги ти нив, мене не ми дадоа вакво нешто ]:) @Jana06 гледаш ти ова? :D

Инаку и јас ја имав апликацијата, но исто така мислам дека нема потреба од неа и не ја купив. На земја го ставам и ништо друго не му правам. Дури ниту играчки и тропки не му ставав, на меше почна да се врти без ништо.
    Сега веќе ретко лежи на грб, сè е на меше. И да го свртам на грб, ми 'ржи и се враќа на стомак.

@Zuza28 ќе почне да пружа раце кај и да е :)

Thallia, Izzy_0504 and Jana06 like this.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да бе, баш и јас тоа ќе коментирав и заборавив, почнале да се расфрлаат со поклони :D

@Zuza28 Баш сега проверив во архива :D Првпат се пружил по тропка на 2месеци и 3 недели ама моето од старт е на меше затоа веројатно. Ти викаш твојата на грб сака, а така е потешко да ја види играчката за да ја фати. Различни бебиња прават различни работи на иста возраст. Не може се да совладаат во исто време зашто не ги совладуваат по ист редослед.

Zuza28 and 0ли like this.