Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас го имам овој и сум задоволна. Реално, ако доиш и не користиш шишиња не ти треба.

На Maja92@, Milkiway и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  2. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Chicoo го користам презадоволна сум

На eta, Milkiway и Cherry333 им се допаѓа ова.
  3. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Да така ни рекоа дека е хемангиом.Ја носевме пред некој ден и во Систина.
    Но за ехо не ни кажаа,а кажаа дека за ова нема терапија.
    На твоето само почна да избледува или и почна да се намалува.?
    Кај нас веќе 3 месеци го има и ниту се има намалено ниту пораснато.

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    @lavinija28 се надевам дека убаво сфатив и дека прашуваш мајките што пијат :DАко е така, јас пијам цинк 10мг, ц витамин 1000мг, фембион 2, две апчиња б6 и пробиотик.

@Milkiway јас го имам на Чико и сум задоволна, ама многу малце го користам бидејќи сме на доење.

На Milkiway и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Од Чико го имам, задоволна сум.

На Филотеа и Milkiway им се допаѓа ова.
  6. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Не можеш ништо да мачкаш, само пази да не го закачите, ќе крвари, така ми кажаа. Не се намалува, само бледнее. Кај нас растеше неколку месеци и после си стоеше исто па после година на контрола ни посочија дека почнало да бледнее и да не се грижиме. Во средина е како избледено малку, уште му е црвено. До кај 6 -7 години имам читано дека им избледуваат. И јас паничев на почетокот, на гугл свашта се изнагледав...

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ако може да те прашам зошто пиеш цинк, б6х2 и пробиотик? Нели б витамини има веќе во фемибионот? Пробиотикот ок знам за што е, туку зошто го пиеш секој ден? Чисто информативно :D

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Здраво мајки, ве молам за совет. Моето новороденче има многу нежна кожичка и е нафрлано со црвенила и брунчиња на лиценцето и телцето. Додека да се среди педијатарот ни препорача да користиме биодерма купка и млеко. Почнавме со таа козметика, меѓутоа почна да му се перута телцето, а мене биодермата не ми делува дека е доволно мрсна, веднаш упива. Пред да се породам сакав да го мачкам само со оригинал павловичева. Доколку некоја од вас имала вакво искуство, би и била благодарна да сподели.

9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    @Jana06 цинк пијам со години наназад зошто сум вегетаријанец и телото мое не може да апсорбора цинк од зеленчуци и овошје.
    Б6 пијам за живци :D Не знам уствари зошто, мајка ми ми кажа демек грчеви да немало бебето и мојот навистина немаше па продолжив да ги пијам :rofl:
    А пробиотик сеа пијам месецов зошто пиев антибиотик скоро 20дена заради стрептокока во грло.
    @..barbie.. и мојот беше така ако сакаш ќе ти пуштам и слика. Прво ни даде матичната антибиотик и белогент, канестен и една црвена течност и препорака да го бањаме два пати на ден и да биде по боди без ракави по дома (ова беше летото-август). Заврши терапијата пак се нафрла ајде пак белогент и три пати бањање.
    На крај ја послушав мајка ми и го бањавме со хиперманган едно време и веќе не му се појавија. Инаку и јас користам биодерма така ми кажа докторката. Ако сакаш во лп ќе ти објаснам се како беше.

На ..barbie.. и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Бета глукан, Pregnazon complete, Б-комплекс.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Аа добро, се си имало причина :D Јас само прегнакер пијам друго ништо не ми рекле, пробиотик пиев пред пораѓај ама не ми рекоа да го продолжам, па си реков да не пропуштив нешто :)

На Maja92@, lavinija28 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    И јас пијам прегнакејр, вит ц ама само од 500 мг. Ретко навечер в6, или имам Магнезан+б6 па понекогаш ги пијам (сакам да ги дотрошам). А ми текна така да прашам ради настинки превентивно овој период...

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Д3 пијам, витамин Ц ацерола, Прегнакеар, магнезиум, Б6.

На Chuchanov, lavinija28 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  14. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Јас пијам фемибион 2 уште од бременост и сега ги продолжив. А овие ги добив во Ремедика во пакетот нели. И денес (кога купив ново пакетче фемибион) после 3 ипол недели земав да прочитам што се (facepalm)
    Фактички овие ги содржат истите ствари скроз, па може да ги испијам овие откако ќе ги завршам фемибионот. Што мислите?

Прикачени фајлови:

На lavinija28 и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  15. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    И јас така планирам, штом ги допијам фемибион 2, да ги почнам Prenatal на Jameson.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Женски дали користите апликации како Kinedu и Babysparks за вежби и следење развој.
    Се плаќаат па дали вреди. Бебла ми е 3 месеци и све си мислам дека треба повеќе да вежбаме.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ја користев kinedu без да ја платам зашто мислам дека не вреди. Треба да вежбате ама мислам дека нема којзнае какви вежби. Го оставаш на меше поголемиот дел од денот и мрдај му со тропалки лево десно, ставај го на грб и оставај му ја омилената тропка од страна за да се сврти по неа на меше. Давај му играчки со различна големина и материјал да опипа различни ствари, ќе ги носи до уста ќе ги истражува и после некој месец треба да почне да си ги става од една рака во друга.

На Thallia и 0ли им се допаѓа ова.
  18. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Ние само што наполнивме 3 месеци. Вака све ок али ако не и наместам тропалка не фаќа сама. Ги гледа, ги прати, се радува... Знае да ги боксира, али да фати уште не. Кога почнаа вашите?
    А меше... Ехх од што не сака и плаче, се сврте неколку пати сама на грб. Али ја ставам, тоа и е.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Види ги ти нив, мене не ми дадоа вакво нешто ]:) @Jana06 гледаш ти ова? :D

Инаку и јас ја имав апликацијата, но исто така мислам дека нема потреба од неа и не ја купив. На земја го ставам и ништо друго не му правам. Дури ниту играчки и тропки не му ставав, на меше почна да се врти без ништо.
    Сега веќе ретко лежи на грб, сè е на меше. И да го свртам на грб, ми 'ржи и се враќа на стомак.

@Zuza28 ќе почне да пружа раце кај и да е :)

На Thallia, Izzy_0504 и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да бе, баш и јас тоа ќе коментирав и заборавив, почнале да се расфрлаат со поклони :D

@Zuza28 Баш сега проверив во архива :D Првпат се пружил по тропка на 2месеци и 3 недели ама моето од старт е на меше затоа веројатно. Ти викаш твојата на грб сака, а така е потешко да ја види играчката за да ја фати. Различни бебиња прават различни работи на иста возраст. Не може се да совладаат во исто време зашто не ги совладуваат по ист редослед.

На Zuza28 и 0ли им се допаѓа ова.