Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Ланолинот си го искористив за раце, лакти, петици :D

Инаку и моево имаше по некоја црнка на почетокот и не ги допирав, сами поминуваа. Шубе ми е да стискам на мене, па така издржував да не му ги стискам и нему.

Izzy_0504 and Butterfly1107 like this.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Дали некој го користи дентинох гелот за непцата? Од коллу месециможе да почне да се става

3. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Мајки од колку месеци почна вашите бебина сами да си ја подигнуват главата барем малку или со ваша помош како пример го фаќаш за рачина и тој се труди да ја подигне?

4. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

На последната контрола кога бебе имаше 3 недели и 2 дена ми кажаа да правам вакви вежби како што кажуваш - да го кревам за рачињата до кај 45 степени за да си ги вежба мускулитени да пробува да ја држи главата колку може - ова е за предните вратни мускули. Исто така правиме вежби и за задните мускули на вратот - го ставам на меше со рачињата под лице, да почне да ја крева. Во оваа вторава не сме толку успешни - ги витка нозете, го крева газето, а главата си ја врти на страна и си легнува :D:D:D

lovely91 likes this.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мене не ми кажаа ништо такво на контрола баш 3 недели имаше кога бевме. Сега сум пак за неколку дена да видам шѕо ќе кажат.
    Го носиш во ремедика? Кај кого?

0ли likes this.
  6. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Ние сме 2 и пол месеци кога ќе го кренам главчето си го држи исправено се супер, на меше кога е исто си го држи пред него ставам играчки и по нив се лажи, сам се врти од на грпче на меше во спиењето.. Е само кога ќе му подадам рачина за да стани барем малку главата не ја подига воопшто, незнам дали е мало уште за ова и затоа прашав

Izzy_0504 and babyboy1 like this.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Мало е. Моето за 10 дена ќе прави 6 месеци дури сега сам ја крева главата. Му ги подавам рацете, се фаќа и се крева скроз.

Butterfly1107, 0ли and kjofti4 like this.
  8. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Мало е за само да ја подига главата кога го креваш..моево на 5 некаде почна сам да ја држи така кога го кревам за рачиња пред тоа наназат му висеше:rofl:

kjofti4 likes this.
  9. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Исто и на ова на назат му виси :rofl:
    Лее добро е ме утешивте малку јас се исплашив и закажав брзо преглед на ортопед за утре.. Абе тешко мене :rofl:

Jana06 and babyboy1 like this.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Ортопедот на преглед ако ви каже да го подигате, тогаш.
    Само на меше ставајте го, ќе си извежба самото. Ќе крева и главче, и ќе се исправа, и ќе седнува кога тоа ќе биде спремно, без гајле.

Last edited: Oct 26, 2020
    Maja92@, Butterfly1107 and Jana06 like this.
  11. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Кај Живковиќ сме. Вие?

Milkiway likes this.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Исто.
    Ај валда сега ќе ми каже за вежбите неделава сме пак на контрола...прошла недела ништо :?:

Izzy_0504 likes this.
  13. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Може зависи и колкаво е бебето - мојов дечко е голем, па може затоа малку порано ни кажала, не знам..
    Мислиш и на ова подигање јас што го кажав? Да не го подигам?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ретко кој педијатар кажува вакви вежби, плус твоето е мало. Мене првпат ми рекоа на вакцина на 2 месеци кога го носев дека стомачните мускули му биле слаби и да го кревам. Не послушав зашто не гледам зошто треба да му ги вежбам стомачните мускули на мало бебе. После ми рече и друг педијатар, па почнав по еднаш на ден и за брзо почна да се врти од грб на стомак.

Milkiway and 0ли like this.
  15. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Ама не се вежбите за стомачните туку за мускулите на вратот - да ја држи и поткрева главата.
    Сега баш ме замисливте.. :^)

Milkiway likes this.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Добро да, ги вежба и вратните, но и стомачните. Мислам дека вакви вежби не би требало да се прават на толку мало бебе зашто главчето му е нестабилно. Има време, нека почне барем малку да ја држи главата. Ова е само мое мислење, нормално слушајте си ги докторите.
    Сега ми текна дека читав за тоа, пишуваше додека главата е нестабилна да се држи позади за рамениците/грбот и да се придржува за главата и така да го креваш. За рацете се крева кога ќе порасне малку.

Milkiway and Izzy_0504 like this.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Секој педијатар кај што сме биле за толку мало бебе препорачува само на меше. Така најубаво сѐ зацврстува

Jana06 and 0ли like this.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

@Izzy_0504 Да, на тоа мислам. Ѓорѓевиќ од Ремедика и педијатарот кај вакцините ми рекоа да го кревам така, но не правев ништо. Кога бев кај Антоније, ги правеше тие вежби и ми рече ти ова дома ништо нема да правиш, овие се за ние докторите да провериме, само на стомак да го ставам и ништо друго. Ниту еднаш не сум го подигала, а рано се сврте на меше сам.
    Сум забележала дека педијатрите некако форсираат некои работи. На пример, во Ремедика ми рекоа кенгур да си земам, вежби кај нозете да правам, ете да го кревам, широк повој, а во исто време ортопед ми вели ништо од тоа.
    Јас оставам сам да вежба и ништо не сум правела бидејќи како машинчиња се и сами вежбаат. Кога доволно добро ќе извежбаат едно, ќе се префрлат на друго. Нема да останат со некренато главче, без да се вртат на меше и сл.

Last edited: Oct 26, 2020
  19. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Да, за широк повој и јас не ставам бидејќи ортопед ми кажа дека не препорачува. Но ова ми го кажа телефонски, а прв пат ќе одиме на 2 месеци на контрола, пред тоа не ни има термин.
    За на меше па ми кажаа да не го ставам сега. Колку за едниве вежби (по 10-15 секунди неколку пати на ден). Ама не повеќе од тоа. А за ширење на колковите - ортопед ти кажа и тие вежби да не ги правиш?

Добро што пишав тука, нема да ги правам и да го форсирам, да не направам проблем.

Фала на советите :hug:

Milkiway likes this.
  20. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

@
    Сите деца серазлични и не гледај од други.. Моето главата почна д си ја држи дури на 3 месеци .. А д ја крева исто од тогаш 3 месец се направи