Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ланолинот си го искористив за раце, лакти, петици :D

Инаку и моево имаше по некоја црнка на почетокот и не ги допирав, сами поминуваа. Шубе ми е да стискам на мене, па така издржував да не му ги стискам и нему.

На Izzy_0504 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.998
    Допаѓања:
    1.743
    Дали некој го користи дентинох гелот за непцата? Од коллу месециможе да почне да се става

3. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Мајки од колку месеци почна вашите бебина сами да си ја подигнуват главата барем малку или со ваша помош како пример го фаќаш за рачина и тој се труди да ја подигне?

4. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.299
    На последната контрола кога бебе имаше 3 недели и 2 дена ми кажаа да правам вакви вежби како што кажуваш - да го кревам за рачињата до кај 45 степени за да си ги вежба мускулитени да пробува да ја држи главата колку може - ова е за предните вратни мускули. Исто така правиме вежби и за задните мускули на вратот - го ставам на меше со рачињата под лице, да почне да ја крева. Во оваа вторава не сме толку успешни - ги витка нозете, го крева газето, а главата си ја врти на страна и си легнува :D:D:D

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.334
    Допаѓања:
    19.145
    Мене не ми кажаа ништо такво на контрола баш 3 недели имаше кога бевме. Сега сум пак за неколку дена да видам шѕо ќе кажат.
    Го носиш во ремедика? Кај кого?

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Ние сме 2 и пол месеци кога ќе го кренам главчето си го држи исправено се супер, на меше кога е исто си го држи пред него ставам играчки и по нив се лажи, сам се врти од на грпче на меше во спиењето.. Е само кога ќе му подадам рачина за да стани барем малку главата не ја подига воопшто, незнам дали е мало уште за ова и затоа прашав

На Izzy_0504 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Мало е. Моето за 10 дена ќе прави 6 месеци дури сега сам ја крева главата. Му ги подавам рацете, се фаќа и се крева скроз.

На Butterfly1107, 0ли и kjofti4 им се допаѓа ова.
  8. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    5.195
    Мало е за само да ја подига главата кога го креваш..моево на 5 некаде почна сам да ја држи така кога го кревам за рачиња пред тоа наназат му висеше:rofl:

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Исто и на ова на назат му виси :rofl:
    Лее добро е ме утешивте малку јас се исплашив и закажав брзо преглед на ортопед за утре.. Абе тешко мене :rofl:

На Jana06 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ортопедот на преглед ако ви каже да го подигате, тогаш.
    Само на меше ставајте го, ќе си извежба самото. Ќе крева и главче, и ќе се исправа, и ќе седнува кога тоа ќе биде спремно, без гајле.

Последна измена: 26 октомври 2020
    На Maja92@, Butterfly1107 и Jana06 им се допаѓа ова.
  11. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.299
    Кај Живковиќ сме. Вие?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.334
    Допаѓања:
    19.145
    Исто.
    Ај валда сега ќе ми каже за вежбите неделава сме пак на контрола...прошла недела ништо :?:

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.299
    Може зависи и колкаво е бебето - мојов дечко е голем, па може затоа малку порано ни кажала, не знам..
    Мислиш и на ова подигање јас што го кажав? Да не го подигам?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Ретко кој педијатар кажува вакви вежби, плус твоето е мало. Мене првпат ми рекоа на вакцина на 2 месеци кога го носев дека стомачните мускули му биле слаби и да го кревам. Не послушав зашто не гледам зошто треба да му ги вежбам стомачните мускули на мало бебе. После ми рече и друг педијатар, па почнав по еднаш на ден и за брзо почна да се врти од грб на стомак.

На Milkiway и 0ли им се допаѓа ова.
  15. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.299
    Ама не се вежбите за стомачните туку за мускулите на вратот - да ја држи и поткрева главата.
    Сега баш ме замисливте.. :^)

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Добро да, ги вежба и вратните, но и стомачните. Мислам дека вакви вежби не би требало да се прават на толку мало бебе зашто главчето му е нестабилно. Има време, нека почне барем малку да ја држи главата. Ова е само мое мислење, нормално слушајте си ги докторите.
    Сега ми текна дека читав за тоа, пишуваше додека главата е нестабилна да се држи позади за рамениците/грбот и да се придржува за главата и така да го креваш. За рацете се крева кога ќе порасне малку.

На Milkiway и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.814
    Допаѓања:
    7.755
    Секој педијатар кај што сме биле за толку мало бебе препорачува само на меше. Така најубаво сѐ зацврстува

На Jana06 и 0ли им се допаѓа ова.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Izzy_0504 Да, на тоа мислам. Ѓорѓевиќ од Ремедика и педијатарот кај вакцините ми рекоа да го кревам така, но не правев ништо. Кога бев кај Антоније, ги правеше тие вежби и ми рече ти ова дома ништо нема да правиш, овие се за ние докторите да провериме, само на стомак да го ставам и ништо друго. Ниту еднаш не сум го подигала, а рано се сврте на меше сам.
    Сум забележала дека педијатрите некако форсираат некои работи. На пример, во Ремедика ми рекоа кенгур да си земам, вежби кај нозете да правам, ете да го кревам, широк повој, а во исто време ортопед ми вели ништо од тоа.
    Јас оставам сам да вежба и ништо не сум правела бидејќи како машинчиња се и сами вежбаат. Кога доволно добро ќе извежбаат едно, ќе се префрлат на друго. Нема да останат со некренато главче, без да се вртат на меше и сл.

Последна измена: 26 октомври 2020
    На WonderGuurl, Butterfly1107, lavinija28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.299
    Да, за широк повој и јас не ставам бидејќи ортопед ми кажа дека не препорачува. Но ова ми го кажа телефонски, а прв пат ќе одиме на 2 месеци на контрола, пред тоа не ни има термин.
    За на меше па ми кажаа да не го ставам сега. Колку за едниве вежби (по 10-15 секунди неколку пати на ден). Ама не повеќе од тоа. А за ширење на колковите - ортопед ти кажа и тие вежби да не ги правиш?

Добро што пишав тука, нема да ги правам и да го форсирам, да не направам проблем.

Фала на советите :hug:

20. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.998
    Допаѓања:
    1.743
    @
    Сите деца серазлични и не гледај од други.. Моето главата почна д си ја држи дури на 3 месеци .. А д ја крева исто од тогаш 3 месец се направи