Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.058
    I kaj mene pocna raceto da si go stava da si go shmuka i jas mislev deka e znak deka e gladna,ama ne e ... ke javuvaat noviteti kako rastat :D

На eta и Maja92@ им се допаѓа ова.
  2. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Нормално е :) Синко ика уште од меше. Никој не ми веруваше, дури ни мајка ми и еве го и сега ика. Итоа икање по пола саат и повеќе некогаш. И јас сум иста се уште, ден денес икам цел ден ако се заикам од нешто суво ако јадам, а синко изгледа се прејадува во тие моменти. Си викам од мене го наследи тоа (facepalm)

На eta, Natt *, ni.na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Исти сме.. Ама ние имаме мака и до забчињата и тоа дополнително отежнува.. Камен ладни му се оти му се се лигави.. Кога дадам осанит топчињата што се се смирува малку и ги спушта рацете иначе со гелмачкам.. Можеби го чешаат жебините па се чеш со рацете? Ставате ли гелче?

4. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Млекото неможе да секне.. Ако имаш денот имаш и ноќта.. Пумпата не е мерило.. Јас повеќд од 30 мл неможам да измолзам.. Гладно бебе кога ќе трга самото млеко му надојдува с тиможиш да помогниш со компресии .. Само повеќе течности треба внесување...

На PurpleMind му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.058
    И кај мене ика и во мешето многу икаше ,сестра ми стално се смееше како па да не икало :D:D

На ni.na, MissBreezy и Maja92@ им се допаѓа ова.
  6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @prinstongirl2 нормално е наутро повеќе да измолзуваш. Така и треба да е. Но, ако наутро имаш млеко, а навечер не, значи не внесуваш доволно течности. Да не ме сфатиш погрешно, течностите не го прават млекото, ама и те како се важни за создавањето на млеко.
    Ако ти е за споредба, на пр.Преку ден не знам колку пијам вода, 2-3 л, ама преку ноќ литар до литар ипол.

На eta и PurpleMind им се допаѓа ова.
  7. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Јас и немолзам.. На почетокот и кас мислев навечер немам млњко па нудев ад па неќе, нервози... Скоро 4 и оол месеци сме и само цице нудам иако има денови кога градите ми се помеки и исто ќњ речам нњма млеко, секнало нз што се случи.. Ам после сфаќам дека има.. Неможе магично да го снема.. Исто и јас внесувам мн мн течности имногу треба калоричн храна... Доењето дебелее ! Тоа е точно!

8. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    И спиење треба. ;)
    Меки стануваат градите штом се воспостави лактација. Значи бебе добива колку што бара. Колку повеќе на града, толку повеќе млеко. Само внимавај, ако спие подолго ноќе, може да се преполнат па проблем. Не се оптеретувај и биди сигурна дека имаш млеко. ;)

На PurpleMind и Maja92@ им се допаѓа ова.
  9. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Станува навечер и цица по 2 3 4 пати зависи од ноќта... Градите ми се меки уште од почњтокот и сум немала мака со нив :sun::l:

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Јас навечер давам ад затоа што цица и не го слушам да голта, па затоа и мислам дека немам млеко. Преку ноќ машкиот го чува со ад, за јас да спијам.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Здраво. Моментално сме на дохрана + доење. Користиме aptamil premature и секогаш после пиење, бебенцето ми бљуцка, а знае и да потповрати. Не знам дали е до млекото или е нормално.

Последна измена: 28 октомври 2020
  12. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Ве молам за совет. Денес на 2 мес и 8 дена примивме вакцина. Преедка ми качи темп и дадов далерон. Цело време ми е поспана и не сака да пие млеко. 6 часа поминаа а таа едвај 2 пати по 20мл испи. Града не ни фаќа. Дали така да ја оставам и да чекам сама да побара млеко? Зор ле и давам да пие но не сака си дрема цело време

13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Нормално е. Пробај да му даваш млеко поткренато, да не е скрос во легната положба. Одкако ќе се најаде одма исправи го, и гледај да ждригне. Ќе се среди после некое време.

14. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Така му давам и го исправувам, ќе подждригне и после тоа пак бљуцка.

15. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Истите сме и ние.. Него тогаш градата му е цуцла лажливка а млеко има .. И погоре пишав не можи до 4 5 6 часот д има млеко и после магично снема.. Едноставно не е гладно сака да си игра детето.. Јас така сум сватила нз.. А и јас кало тебе мислев само што моето бебе не прифати но шише а уште помалку АД.....не го сака шишето ама ни малку.. Да го сакаше можеби и јас ќе давав нз.. Ама верувај млеко има

На PurpleMind и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  16. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Мало е, се прејадува.. Сите бебина бљуцкааат.. Со тек на време ќе сњ стабилизира и ќе се научи... Кревај го на рамо да ждригне... Ако е бљуцкањето кало млаз, чешма тогаш посоветувај се со педијатар.. Можеби е рефлукс

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    и ти го носиш без упат за 200ден? Мене педијатарот ми даде упат ама за тафталиџе,а не ми се оди таму бидејки одат и тие за тест корона...

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мене Синлаб ми е поблизу, првпат го носев таму за кс пред некоја недела. Го боцнаа со мала игличка за бебиња, не трепна и многу брзо завршивме. Резултатите ги имавме за 1 саат. И да ви кажам првпат да осетам бенефиција дека со мало дете сум. Додека бев трудна нит предност ми давале кај што сум чекала, ни во автобус ми станале (ова на почеток кога се возев), па и откако се породив никаде не сум била привилегирана и првпат во Синлаб само што стигнавме имаше голема редица и одма не викнаа пред сите да одиме. Така да, задоволна од таму.

На eta, Chuchanov, Maja92@ и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    19.041
    Да кај нив бебиња и трудници не чекаат со предност се. Јас цела бременост скоро идев кај нив за кс.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Да, во Аеродром нема гужва воопшто, секогаш сум завршувала брзо. Јас правев крвна слика со црп и брисеви. Крвна слика е 200денари, црп 300 денари и бриаевите 350 денари.

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.