Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Сега има сонце, почесто надвор ( додека не почнале пак жештините) и почесто да цица. За една недела ќе помине. Може некој ќе ти рече шеќер и вода да му даваш брзо ќе поминело, ама нема врска, да знаеш:)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.322
    Цицаме ептен често,дури на 15 мин сме на цице и памперсот е секогаш мокар па се надевам во ред ке бидеме :)

3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    ништо страшно не е жолтицата и подолго да се има ние ја имавме повејке од два месеци ми велеја давај вода со шекер и тоа педијатрите ми велеја ама јас за тие два месеци дали дадаов 5 пати само цицање ништо друго нас на два месеци кога отидовме на контрола заради жолтицата ни дадоја инфузија и денес жива се јадам што дозволив да му стават инфузија(во главчето)оти кога отидов кај добар педијатар и кога виде со колкав били рубин му дале инфузија се чудеше бидејки немало мникаква потреба од инфузија со тој били рубин.Затоа самои цицање и ништо друго тоа си е физиолошка жолтица која ке си исчезни самата

4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Joy сега ги гледав сликите од малата, жолтеникава ми била 15 дена, горе долу. Следи дали ќе избелува, да се движи на подобро.

5. devojce321

devojce321 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    38
    Prvo da se izvinam za latinicava, pisam od mob. Moze. Li da mi kazete kakva treba da e stolicata na b ebbe od cetiri meswci. Mn mu e tecna ne e veke so grutcinja zrnesta, ne e mozno prolif da e tolku da trae, bojata e sobra. Dali kaako rastat se menuva stolicata, Blagodaram

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

И нашата е таква, немај гајле се додека не кака 7-8 пати во рок од два три саати, тоа веќе е пролив.

7. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Mamicki dali e vo red sto i dadov na malata 3 pati denes cepce Eferalgan? Primivme 1 doza DTP i pred vakcinata i staviv edno, popladneto uste edno i vecervs posledno. Nema temperatura no morav preventivno da ne mi krene temp. a utre imam eden ton obvrski. Denes i skoro go prespa cel den, pa si velam da ne e od cepcinjata.
    Viesto mislite.

8. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Јас не би давала ни чепче ни сируп превентивно. Треба организмот сам да се бори, утре и при најмала настинка детето нема да може без лекарства. Зошто ги онеспособувате самите да се изборат?
    Не знам кој ви дава вакви совети! Педијатрите ли? :^)

9. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Јас се сложувам потполно со Јагода, не се дава лек превентивно особено на толку мало бебе. Значи син ми викендов имаше температура 38,4 бев на клиника и ми рекоа нема даваш ништо до 38, 5. Не давав ништо само со ладење и туширање и температурата спадна.

10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    А нели им рече на лекарите таму, дека пред вакцина си му дала чепче??? Обично знам дека стават чепчиња по вакцинација ( како превентива) пред тоа не. Денеска си дала, ама понатака не, особено не трипати. Остави нека се избори сам организмот. Не сум докторка да давам стручно мислење, ама према тоа како ме советува мојот лекар така и ти пишам. До 38,4° организмот сам да се бори, над таа температура веќе се дава чепче. Ти си го знаеш детето, ако ти крева температура од вакцина тогаш можеш да му ставиш како превентива едно после вакцинација и понатака ќе видиш дали крева температура (некои педијатри и така совветуват, а и многу мајки така прават.), ама пожелно е да се бори сам организмот.

11. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не е ништо страшно и нема врска тоа дека треба да се остави организмот сам да се бори. Има голема разлика измеѓу антибиотици и аналгетици. Антибиотиците се тие кои го намалуваат имунитетот на детето. Поточно, со влегување на вирус во телото започнува борба на вирусот и белите крвни зрнца (антитела) со што се зголемува температурата во телото. Со давање на аналгетик не се намалува активноста на леукоцитите туку се намалува температурата која е производ на оваа „борба“. Така да и тоа што си дала аналгетик пред вакцина не е ништо страшно.
    Затоа пред вакцина докторите прашуваат дали има примано антибиотик а не аналгетик.
    Од друга страна си претерала. Не дека е нешто страшно ама ипак бебушот би требало да има 3 месеци, нели? Од кај па три пати без потреба му ставаш чепче? Почекај, стрпи се! Со тоа што ќе го натрупаш со аналгетици, нема да си обезбедиш време за утрешните обврски. Ако крева, ќе крева и утре без разлика дали денес си ставила едно или десет чепчиња.
    Друго не ми е јасно. При еден куп сирупчиња вие гледам сите ставате чепчиња. Не знам колку матичниете педијатри ве информирале дека се многу штетни за црниот дроб. Едно е сирупот да помине низ желудничето а друго е чепчето за замине во црниот дроб не преработено.

12. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    здраво мамички,

сакам да прашам дали и вие ги примивте вакцините еве ни. примивме тоа за HIB и докторот рече за 6 дена да појдеме да прима другата за DTPR.
    е сега јас го прашав зашто толку брзо треба и другата зашто досега примавме една месечно тој само така иронично ми одговори така треба и не ми даде никакво објаснување. :envy: :@ :devil:
    боже мој во каква држава живееме какво ни е здраството не може да биде по бетер веќе.
    дали и вие вака ги примивте?ау цел ден плаче само ногата го боли кај шTо е боцнат.

поздрав :P

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Мислам дека треба да има разлика од 45 дена освен ако не ги ви одвоил трите вакцини кои требало заедно да ги примите.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.322
    Кое чајче е најдобро против грчеви или капки?или можеби е подобро јас да пијам нешто?

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Чајче верувај ми нема да му помогне на бебето, само можете цицањето да си го пореметите. Колиеф капки се супер а ти можеш да пиеш чај за доилки од хип, хумана има или од билна аптека ама колку ќе помогне не знам. Исфрли на некој ден некоја храна што тебе ти прави тешкотии во стомакот, не пиј газирано.

16. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    мамички итно нека ми каже некоја дали е можно од вакцината што вчера ја примивме не сака да цица кога го ставам на града веднаш почнува да плаче едвај две три капки ги пије и престанува.
    многу се плашам да не го остави,и мене градите ми се тврди зашто не пије како порано.
    не знам знам дали е некоја фаза инаку имаме 10недели или од вакцината инаку му дадов ефералган шиирупче така ми рече докторот.

17. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    slimy мислам дека не би требало да му е од вакцината (не сум имала искуство вакво, ова лично како размислувам) види дали има температура, едино можам да те советувам да се измолзиш да не си имаш проблеми со градите и пробај со лажиче или шишенце, а за оставање па така лесно не се одбиваат од доење сега цицањето му е единствената храна, биди упорна ако не правец на педијатар

18. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    ти благодарам мила,

не знам од вчера откако прими вакцина многу е вознемирен и плаче се кенка нон стоп, не е мирен.
    јас сум многу упорна еве сега најдов некој начин кога го лулкам за да спије веднаш шTом гледам дека дремка ја ставив градата да цица и беше посмирен и цицашE околу 5 минути.
    не знам ако продолжува вака навистина сум загрижена да одбие.

поздрав

На gluvarche му/ѝ се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Нема да се одбие, период е, пред спиење и после спиење давај да цица, и ние имавме таков период. Немој да се откажуваш.

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ste primale li inekcii dodeka ste doile?? Ve molam spodelete hitno mi e. Izgorev!