Моето е 2++ бевме почнале со 150 ,6 пати на ден , но после вакцинат апред една недела почна ппмалку да јаде еве сега јаде 120 мл максимум .... Кога почнавме пиеше 60 па мн брзо зголеми на 90 па 120 држеше долг период но пиеше 8 пати на ден, п намали на 6 пати затоа му зголемив доза 150 да пие но еве сега не сака кога 80/90 кога 120 мн ретко 150 ќе испие
Samo ad pie , na pocetokot samo.majchino no imavme problem so cicanjeto, pa molzeno pieshe od shishe ipieshe isto ml na 2 h a vo megjuvreme pred jadenje se machevme da cica ama ne fakjase ubavo ne sakashe,pa pocnavme samo navecher pieshe ad i taka stasavme samo na ad bidejki snemav mleko
Кај мене одма после пораѓај си фати цицка без проблем. Проблем е што плаче и не се најадува секогаш. Во болница ми рекоа дека наводно сум немала доволно млеко затоа што сум изгубила многу крв на пораѓај. Многу ми е страв да не снемам мајчино млеко!
Треба колку е можно повеќе да е бебенцето на градата, многу течности јас пиев чај хип за доилки , моето не фсќаше и когс фати за брзо пушташе.за тоа за млекото има во темата доење....
Пиј лактил таблети, прави си чај од анасон, чај за доилки и најбитно е да си одморена и да јадеш убаво.
Купив вага за бебиња и си го мерам дома. @PurpleMind Колку често го доиш? Јас комбинирано сум веќе 6 месеци, не сум изгубила млеко. Ноќе станувам кога ќе побара, нема спиење Ноќниот подој ми е најважен, тогаш најмногу млеко доаѓа и греота е да не се искористи. Дење секогаш прво цицање, па ад, па пак цицање. Нудам цице и кога не бара и никогаш не одбил барем малку да цицне. За ад имам одредено саат во колку да пие, ад ноќе не давам, а за цицање кога ќе сака и, како што реков, дури и кога не бара. Вештачко му давам со цуцла 0+ иако е 6 месеци за да не му тече брзо па да не сака цицање. Плус види paced bottle feeding, практикувам и тоа. Пијам чај за доилки Хумана трипати дневно, јадам овес со јогурт, пијам секој ден по една лименка пиво. Што повеќе на цице, помалку ад. Секое ад скратува можност за цицање, па затоа прво цице па ад, пред секое шише. Пробај ноќни подои да имаш ако немаш. И често цицање за да се одржува лактација.
Ние сме месец и пол последнава недела се тепавме за јадење и дадов ад кога ми дојде преку глава и тоа едвај ни цуцла не сакаше да осети ни ништо мозокот ни го испржи Зависи од бебе до бебе некое е лакомо некое е мрзливо моево само на цицање е и јаде на 3 саата одприлика никогаш не го будам зошто тогаш се љути па после ниту ќе јаде ниту ќе спие главата ќе ни ја дупне. Желудникот не можеш да му го рашириш бебе што му е вишок го бљуцка само гледај прво на цице колку што е можно борете се биди упорна ако не сака дај малце ад не му ја давај цела доза јас уште пијам лактамикс по 1литар на ден во текот на доење зошто кога го пијам одма тече од градиве млеко. Пробај вака па види ефект дали има али дефинитивно доењето е нервозно некои ди проаѓаат лесно ама некои како нас и не баш
Од Бебе Супермаркет, околу 5000 беше, но тогаш последната ја зедов, не знам дали добиле. До 20 кг е чинијата за легнување, а има и додаток до 50 кг којшто се става кога ќе стои за да си застанува, да си се мери. Спојлер: Вага
Немаш ли проблем со градите ако преспиеш цела ноќ? Не ти се здрвуваат и преполнуваат Инаку 4 недели сме давам по табелата на хип односно 100мл без доење Кога пиеше измолзено или цицаше гледав до 60мл да е дохраната Ама мислам да си слушаш доктори колку бара толку Не знам што млеко користиш гледам Хипп комбиотик е On demand како доење така што нема мерки некое бебе повеќе некое помалце И со моево е слично никогаш немав доволно за ексклузивно доење...
Јас го мерам така зашто ич не ми се даваат 5000-6000 за вага, а и секако еднаш месечно одиме на контрола. Ако сум ја сменила пелената обично покажува 100гр повеќе, ако не е сменета 200-300гр. Колку месеци направи? Моето за 3 дена прави 6 месеци и последните два месеци качуваше по околу 300гр, 3ти месец 700гр. Кога ќе се воспостави лактацијата немаш гајле преку цела ноќ. Моево 2-3 ноќи што ги има преспиено, кога се разбудив ми беа само малку тврди и откако се нацица пак омекнаа без никаков проблем.
Мислев лактација после 3ти месец се воспоставува или се лажам? Дека Прпл после мене скоро 2 нед се породи ако не се лажам и затоа викам како успеа. Мене на секои 3ч грутки ми се правеа и проблеми
Тврди се и полни, плус течат многу, ама досега не сум имала некој поголем проблем. Инаку се појави грутка на едната града, ама се намалува ми се чини. За грамажата и напредокот, мене ми рекоа дека треба да качува по 100-200гр неделно. Го мерат скроз голо, без пелена.
Е тоа не знаев кога се породила. Кај мене порано се среди лактацијата, не сум имала проблем со грутки и сл, само ми се преполнуваа на почеток зашто бевме на комбинирано. Мислам дека 3ти месец е многу. Кога бебето ќе си направи ред на цицање тогаш ќе се среди. Веќе ќе се знае колку млеко му е потребно и колку често ќе цица.
Веројатно се е индивидуално така сум разбрала не знам од кај ми е тоа 3 месеци...може ми е чуено недочуено
Сама си ја мерам Ја соблекувам скроз гола, без памперс, заедно застануваме на вага, потоа ја давам на маж ми, се мерам сама и одземам од првичната килажа. Не би ја носела во овој период на лекар, посебно за мерење ако е само, нема шанси. Имам закажано на 17ти за ортопед, уште сега се мислам дали ќе се оди заради короната.
Чим ти течат многу да исфрлиш дохрана и на 2ч да цица ја мислам ќе успеете да сте само на доење. Дохраната многу зезнува. Треба да пробаш 1 2 дена како ќе оди бар јас така напракв и сфатив дека не оди без ад Јас не знаев и проблеми си напрајв затоа што оставав без да ги празнам 4ч внимавај пак да не ти се преполнуваат после болка ненормална е запушени канали и грутки разбивање и мене ми кажаа 25гр на ден треба а ние со комбинирано 40гр качувавме Да сум скратела Они нека скратат на дете што у 3 сабајле вришти