Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.667
    Јас користев минатата недела за моето,1г има педијатарот рече 3 пати по 15 капки
    Ако не ви кажале ,прочитај во упатството
    Можеш и да му го чистиш јазичето со газа натопена во раствор од вода и сода,моево дека поголемо,не ми дозволи

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    3 пати на ден по 15 капки. Но моето не ги поднесуваше воопшто, му правеа грчеви. Јас со сода после му го чистев јазичето

3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Како ги облекувате вашите бебиња за спиење? Моето е во вреќичка од тила, од долу шпикозни памучни и боде танко без ракави. Се плашам да не му студи. Температурата во собата 22 до 23ст.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Исто и моево од црно плаво стана :rofl:
    Кај нас темп сега се симнува до кај 20-21степен..Јас му облекувам боди на куси чорапи и пижамчиња ни танки ни дебели не се..и покриен е со кебенце танко(од комплетите за новороденче од тила)
    Во вреќа несака да соие и јас ја имам од тила ама неможи да ровари низ креветче и само се буди па ја спакував пак..се надевам ќе ја засака оти не е ич евтина за така да ми стои неискористена

На Lisandra, Brpbrp и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  5. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Ајде ве молам за мислење - дома температура ми е 23-25 степени. Ноќе не е пониско од 22. Бебе е облечено во боди по куси, чорапи и шпихозна или боди по долги со пантолончиња памучни. Последниве денови рацете му стануваат ептен ладни... градите се топли, грбот е топол, носето е топло, само дланките грч ладни... не мислам дека му е ладно пошто е стварно топло дома, ние сме по кратки ракави, а бебе е добро облечено..
    Што мислите?

6. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мали бебиња уште немаат воспостевена терморегулација и често им се ладни рачињата иако не им студи. Јас на иста температура го покривам и со кебенце кога спие од истиот страв дека му студи ама штом на вратче и меше се топли мислам не им студи:D

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Исто мислам и јас. И не му ставам ракавици, си мрдка и си фаќа со рачињата и си уживка. Фала ти на потврдата :D

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Мајки, утре правиме 40 дена :inlove:
    Не одиме во црква ниту на 3 куќи, но некако сакам да ‘одбележам’.. што правевте вие?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mareea

Mareea Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    306
    И мене ме интересира што адети има?

10. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Ништо, излегов надвор кога беше темно и пиевме со мм кафе во двор :rofl: Претходно не излегував во темница (facepalm)

На Филотеа, Brpbrp и Milkiway им се допаѓа ова.
  11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Имате ли совети, бебе има 4 недели, само на Ад сме, почна да огладнува и да вришти пред да поминат 3те часа кога треба да јаде.
    После јадење има страшни грчеви. Користиме нурс харвеј, пробиотик и ко лактаза капки во млеко. Мислам дека ништо не помага. Ја дадов малку на Мајка ми во целиот хаос и ми призна преска дека кога плачеше без престан цел саат после оброкот, тас и ја ставила цуцлата во малку зрнца шеќер (facepalm) немам сила ни да се расправам со неа, ама после тоа одма се смири. На хип антиалериско сме, мислете ли дека не ја најадува? Не знам зошто се смирила со зрната шеќер
    навечер поспана поие помалку и си спие без проблем, ова се случува денски... цел ден. Во понеделник имаме пак преглед, во петокот ни одредија што и колку да пие, им пишав сега на педијатрите и само нови капки за грчеви препорачуваат.
    Не знам како ќе издржам :(

12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.271
    Допаѓања:
    19.071
    А колку и даваш? Пробај зголеми оброк и ќе видиш.
    И ние сме 4нед на хип комбиотик и пие 100мл ама гледам дека му е малце но некогаш на 3ипол часа бара некогаш на 4ч. А од пон почнувам да зголемувам на 135мл како што пишува во табелата но чекам да одиме на педијатар прво.
    Да не не е гладна може се само грчеви во прашање може не може да се искака па затоа плаче...
    Мислам дека можеш да увидиш различен е плачот за глад и грчеви.
    Само да се едитирам дека скок има 5та недела може да почнал малце порано. И мојов преку ден плаче вришти навечер спие. Се обиде ли да ја анимираш со играчки или да ја возиш со количка низ дома. Ние тоа прајме...
    Не знам каков ви е денот за да ви помогнам со друг совет :?:

13. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Хаха :D ние излегуваме, шетаме кога не е загадено и кога не е ладно. Не дека сакам и барам адети да терам, туку онака чисто некако да одбележам.
    Не знам ни јас што сакам (facepalm)

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.906
    Допаѓања:
    18.791
    Ако не тераш адети, зошто 40 дена?
    Јас го сликав секој месец со бројка. :D

15. None2019

None2019 Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Ти благодарам

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Според педијатарот и нејзината тежина треба 60-75мл. (Сега е околу 3500 и нешто)Гледам дека и е малку и некогаш и давам и по 90. Или 80. Не знам дали треба да менам млеко. Ноќта ја минуваме прилично добро, насабајле почнуваат најјаки грчеви. Потоа се изморува и заспива. Поручек обично пак има таква епизода и навечер е колку толку подобро :(
    Вие имате ли грчеви

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.271
    Допаѓања:
    19.071
    Давај и според хип табелата што си е по недели таа количина. За ова по грамажа не ми е познато така да се одредува. Ако бара бебе повеќе не можеш да му ускратуваш. Пробај и така ќе видиш дали се грчеви или едноставно плаче од глад.
    Нема грчеви т.е. го фаќаат некаде во 5 сабајле тогаш се нервира и преку ден како тебе по некоја епизода навечер во глобала не.

18. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Според нашиот педијатар и табелата од Ад млекото синко треба да пие по 210мл. 3-4 пати а тој од 100 до 170 пие најмногу и за 3 саати пак бара некогаш пие по 80 и за два саати гладен е..
    Не се води по табелите следи го детето направи 90мл ако го иапие до капка значи му е малку и сака повеќе..ама не одредувај од еднаш, пробај повеќе пати..

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  19. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    @Katerina94 И кај почна да вришти ама не од грчеви туку ете така наеднаш и баш како шо кажа ти преку ден а навечер си спие.
    @Milkiway можно е да е скок, се надевам на тоа, Иначе си помислувам дека јас нешто бе правам како што треба а Мама дека, пресоблечена и мислам дека плаче за спиење а не може да заспие и не можам никако да и ја погодам положбата, што и да правам плаче и да заспие знае во сонот неколку пати да почне да вришти.
    Иначе е 5та недела

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Па да, може нешто да го сликам.. затоа викам, сакам нешто, не знам што сакам (facepalm)

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.