Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас го легнував на страна по совет на свеки ама сам си се вртеше на грб и главата строго на лево ја вртеше дури и му се сплеска од таа страна..сега му се враќа во нормала :rofl:
    Пробував така неколку пати таа дури и го потпираше со нешто да не се врти на грб ама си наоѓаше начин да си се намести тој како сака па дојдовме кај мајка и советите од свеки паднаа во вода и бебе од 3 недели спие на грб, сега на 6 мес. Спие како сака така :rofl:

На Maja92@, Chikitaa, Bebac и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Нас дури ни кажа педијатарот два саати на една два саати на друга да се одржувало главчето убаво. На почеток теравме така али коа вришти и едвај ќе го успиеш не гледаш ни чева ни десна стомак грб како заспие заспие:rofl: само да спие

На eta, Thallia, Maja92@ и 6 други им се допаѓа ова.
  3. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    И на нас ни рекоа на страна, бидејќи кога се роди главчето и беше некако издолжено на едната страна и ја ставав обратно од таа џумката (како да објаснам:rofl:) така извесно време, ама сега веќе ја ставам на грб и главчето гледам најизменично да и биде на лево или на десно. Повеќе се мести на лево (така била поставена во матката), па гледам барем преку ден да ја вртам на другата страна.
    @Brpbrp јас имам уплав да не се преврти на стомак, додуша ние сме мали, па затоа. Понекогаш ја врти главата лево десно ама уште не ја крева. Твоето колкаво е?

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.436
    Допаѓања:
    18.678
    Некаде прочитав 1 лажичка сода во 100мл превриена вода.
    Јас од прилика ставив ама не ми дозволи да му чистам.
    Претпоставувам може 1-2 на ден

5. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Сакам да ве прашам нешто женски.
    Синко во последно време ми покажува повеќе љубов или може така си мислам, не знам :smirk:
    Кога ќе го фатам во раце, си ја наведнува главата на моето рамо или некогаш си ја пика главата во мене. Приметив дека тоа не го прави со татко му.
    Плус кога ќе се разбуди од сон, плаче и ако не сум тука не може мм да го смири. Јас кога ќе дојдам доволно е само да се приближам и прекинува.
    Претходно не беше вака. Прв пат чувствувам дека ми ја возвраќа љубовта. Дека за него претставувам сигурност и љубов. Се топам, одвај чекам вистински да ме гушне и да ми каже мама.
    Он се смее на сите и реално кој и да го крене во раце, задоволен е ќути.
    Прв пат чувствувам дека сепак знае која сум.
    Ама си мислам дали е стварно така или си замислувам? Дали и вашите деца прават вака?

На dunika, ..barbie.., prinstongirl2 и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Така е. Ова со пикањето на главчето во мене денеска на маж ми му го покажував. Баш денеска е ептен мил и цел ден ме гушка. Ги става прстињата кај мене во коса и не пушта. Искрено, и јас цел ден не го пуштив си го држев во раце зашто преубаво ми беше, па еве мм само што ме измасира зашто левата страна не си ја осеќам :D
    Заспива само со мене, се смирува со мене :inlove:

На Maja92@, Chikitaa, Филотеа и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ние сме месец и пол немаше ни месецмоево си ја вртеше главата само бидејќи е хиперактивно и не застанува цело време е со главата нагоре :rofl:

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.272
    Мајки до кој месец се оформува главче на бебе, ние на почеток повеќе го стававме на лева да спие и на десна сега му е како повисока од тогаш спие на десна но нема некоја промена речиси исто колку ма десна толку на лева сега веќе сам си се врти на која сака некој совет како го средивте обликот на главче? Фалаа однапред

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па моево 6 месеци е, убаво му е оформена. Повеќе ја сакаше десната страна зашто јас спиев од таа и почнав секоја вечер да легнувам наизменично од негова лева, па десна. Секогаш се врти накај мене. Пробај така.

На K7M10J и Anaouou им се допаѓа ова.
  10. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Ама кажи колку е преубаво така ко ќе се стутка во тебе :inlove: И ти диши во врат и зрачи со љубов и топлина :l:
    Мојов сега полнува па и како срам нешто да покажува ко ќе му се приближи некој ретко што го гледа, го гледа кратко и се пика во мене и само го зирнува така странично :rofl::rofl::rofl: Ептен е љубовче :inlove::l:
    Кај нас сега на 6м. Се враќа во нормала мислам до година ама не сум сигурна ќе прашам на ортопед ко ќе појдиме

На Anaouou, Maja92@, Chikitaa и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799

Хаха леле исто, мислев рано е за срам да покажува и си викам си игра. Срциња мали

На Chikitaa, Butterfly1107 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Е ајде де, црвчиња една педа ама знат за срам :inlove::l:

На Maja92@, Chikitaa, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    19.081
    Пишувавме баш во друга тема. Ортопед ми кажа но и читав на нет. Исклучиво бебе на грб дури не се сврти само на страна. Поголема е веројатноста да се угуши на страна ако го ставите него на грб.
    И јас поима немав прво дете и мајка ми на страна го ставаше така требало. Добро што кажа докторов уште така ќе го стававме.
    И мене ми коментираат демек ете сите така пораснале. Да, ама статистиките за смртност кај новороденчиња од денес и пред 20-30г кажуваат друго...
    https://www.healthline.com/health/baby-sleeping-on-side

После сите статии што ги изначитав за SIDS уште не ми е јасно како педијатри кажуваат на страна да се врти.8-|

Бела има посебни вежби за главчето ортопед ми ги кажа најдобро да одиш на ортопед и да се консултираш да не биде на твоја рака. Јас му ги правам вежбите и веќе почна да спие на десно со главчето. Исто како тебе се на лево е свртен...

На BeLLaDona23 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  14. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    3 месеци и една недела сме, пие д3+к1 и омега на babytol, до кога се пие оваа комбинација дали до крај на 3ти месец? И потоа со што се продолжува?

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Треба да прекинете к1 и да продолжите само со д3 според тежината или потребата и чиста Омега. Слушни се со педијатарот, а за дозата на д3 консултирај ортопед.

На MilaSs12 и stoimanovskamarija им се допаѓа ова.
  16. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Фала многу :*

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Да, баш ја прашав педијатарот, ми рече на ортопед се оди после 2 месеци:^) Малце и е формирана главата, ама од едната страна и е поиздолжена како јајце. Тоа дека се пораѓав долго и беше подолго во родилен канал. Ќе одиме порано, ми боде очи уште не и се зараснати коските на глава, сигурно е подобро порано да се мести правилно. Кај тебе проработи ли десната дојка?:l:

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    19.081
    Ако во болница не ти го прегледал ортопед одма се оди. Нас ни го прегледуваа и беше со препорака после 2мес ама ја закажав за одма да одиме на 1мес. Ортопедот што го гледал во ремедика нит го видов нит дојде на визита да ми каже за бебево само добив извештај. Слика од ехо не видов.

Со доењето ништо не направив од толку проблеми се откажав сега сме само на Ад :hug:

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    До која недела треба да се прими последна доза од рота вакцина ?

20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    До 26та недела вчера ми се јавија од вакцини

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.